Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıklamasının ardından, YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının nisan başında tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Uygulamalı programlar yüz yüze eğitime devam edecek. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler ise bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtti ve karşı çıktı. Özvar, ayrıca depremden etkilenen öğrencilere yönelik bazı kolaylıkların getirildiğini ve destek sağlanacağını ifade etti.
17 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisans ve lisansüstü öğrencilere verilen burs miktarlarında artış yaptığını duyurdu. Doktora bursu çalışan öğrenciler için 910 TL'den 2.500 TL'ye, çalışmayanlar için ise 3.825 TL'den 7.500 TL'ye yükseltildi. Lisans destek bursu 1.000 TL'den 1.875 TL'ye, TEBİP-Lisans bursu 1.500 TL'den 2.000 TL'ye, yüksek lisans bursu 2.300 TL'den 3.500 TL'ye, doktora bursu ise 3.500 TL'den 6.000 TL'ye çıkarıldı.
4 Nisan 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre sağlayacak. Bu karar, bir engelli öğrencinin Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurması ve KDK'nın ÖSYM'ye tavsiyede bulunması sonucu alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce engelli öğrencilere ek süre verilmesini kararlaştırmış, ancak uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar ertelenmişti.
12 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gençlere vergisiz telefon vaadi, 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' olarak Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kararla, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan mobil telefon ve bilgisayarların elektronik faturayla alımlarında kullanılacak.
25 Ekim 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024-YKS istatistiklerini açıkladı. Adaylar en çok matematik ve fen bilimleri sorularında zorlanırken, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında ortalama bir doğru yanıt verildi. Sınava katılım oranları ve doğru yanıt ortalamaları detaylı olarak paylaşıldı. Kadın adaylar Türkçe ve sosyal bilimlerde daha başarılı olurken, erkek adaylar temel matematik ve fen bilimlerinde öne çıktı.
16 Temmuz 2024

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15'te başlayacak. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve bu yıl ilk kez Hırvatistan'da yapılacak. TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
7 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan uyum programı, okul öncesi ve ilkokul 1'inci sınıf öğrencileri için bugün başlıyor. Program, 2-3 Eylül tarihlerinde okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için, 9 Eylül haftasında ise ortaokula başlayacak öğrenciler için rehberlik çalışmaları ile gerçekleştirilecek. Aileler, çocuklarıyla birlikte okula uyum etkinliklerine katılmaya teşvik ediliyor.
2 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), üniversite öğrencileri için yurt başvurularını 16-19 Ağustos tarihleri arasında kabul edecek. Bu yıl yurt ücretleri kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1950 lira olarak belirlendi. Başvurular 'İstanbul Senin' mobil uygulaması ve yurt.ibb.istanbul web sitesi üzerinden yapılacak. Başvuru şartları arasında T.C. vatandaşı olmak, İstanbul'da bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak ve ailesinin İstanbul dışında ikamet etmesi gibi kriterler bulunuyor.
15 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 8’inci sınıf öğrencisi başvururken, 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı. Lise tercih süreci bugün başladı ve 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.
28 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim