Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 19 fakülte, yüksekokul ve enstitünün kapatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı kararla 14 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul açıldı ve iki fakültenin ismi değiştirildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Kararın detayları ve etkileri ilerleyen günlerde daha net anlaşılacak.
28 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. Ayrıca, öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumları dikkate alınacak. Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı.
14 Ekim 2023

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liseye Geçiş Sınavı (LGS)'nin 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacağını duyurdu. Tekin, bu kararla öğrencilerin bayram öncesinde sınava girmelerini ve ailelerin bayram hazırlıkları ve yaz tatili planlamalarını daha rahat yapabilmelerini hedeflediklerini belirtti. Sınavın soru sayısı ve şeklinde bir değişiklik olmayacağını, tüm soruların sekizinci sınıf öğretim programlarına uygun olarak hazırlanacağını ifade etti.
2 Kasım 2023

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin yeni eğitim modeli olan 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan 27 kitapçıktan 7'sinin dini derslerle ilgili olduğunu belirtiyor. Müfredatın, bilimsel dersler yerine dini ve ahlaki değerler öğretimine ağırlık verdiğini ve evrensel bilim derslerinin öneminin azaltıldığını ifade ediyor. Ayrıca, müfredatta evrim teorisi gibi önemli bilimsel konuların göz ardı edildiğini ve matematik gibi temel bilimlerin yeterince kapsanmadığını eleştiriyor.
29 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin 2023 yılında iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında görev sürelerinin hesaplanmasında esas alınan tarihi 30 Eylül'den 31 Aralık'a değiştirdi. Bu değişiklik, Bakanlık internet sitesinde ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabında duyuruldu. Bakan Tekin, bu kararın öğretmenler odasındaki sohbetlerin bir sonucu olduğunu ve eğitim ailesine hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti.
19 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında KPSS ve mülakat notlarının yüzde 50-50 dikkate alınacağını açıkladı. Tekin, bu konuda eleştirilere yanıt vererek, yeni bir mülakat yapısı getireceklerini ve bu konuda hazırladıkları kılavuzu atama takvimi belli olduğunda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların sadece KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi.
16 Eylül 2023

Eğitim Bakanlığı, tüm il müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklerin Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçlarına, temel ilkelerine ve Türkiye'nin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Talimatta, etkinliklerin millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılması, millî kültür ve değerlerle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi gerektiği belirtildi. İlçe millî eğitim müdürlükleri ve özel okulların bu konuda bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
10 Aralık 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin siyasetten arındırılması gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bağımsız bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Yeni bir video yayınlayarak eğitimde yapmayı planladığı reformları açıkladı. Eğitim politikalarının liyakat esasına göre yönetilmesi ve siyasi müdahalelere kapalı olması gerektiğini vurguladı. Bu değişikliklerin kanunla güvence altına alınacağını söyledi.
8 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitesi’nin çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına kayıt kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeye göre, sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları bu programlara kayıt yaptırabilecek. Diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulama devam edecek.
25 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ilde eğitim öğretim takviminde bir uzatma olmayacağını duyurdu. Bakan Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılının planlandığı gibi 16 Haziran'da tamamlanacağını belirtti.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim