ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. Bu haberin ardından kripto para birimleri değer kaybetti. Bitcoin yüzde 5 civarında bir düşüş yaşayarak 25 bin 785 dolara geriledi, Ether ise yüzde 3,5 oranında değer kaybederek 1800 dolar seviyesine düştü.
6 Haziran 2023

Teknoloji devi Apple, ıslak iPhone'ların pirinçte kurutulması yönteminin yanlış olduğunu ve küçük tahıl parçacıklarının cihaza zarar verebileceğini açıkladı. Bunun yerine, firma telefon konektörünün aşağı bakacak şekilde sıvıyı hafifçe dağıtıp ardından kurumaya bırakılmasını öneriyor. Ayrıca, ıslak telefonları harici bir ısı kaynağı veya basınçlı hava ile kurutmaktan kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Apple, iPhone 12'den itibaren tüm cihazlarının 6 metre derinlikte yarım saate kadar suya dayanıklı olduğunu hatırlatıyor.
22 Şubat 2024

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından işten çıkarılan eski CEO Parag Agrawal, hukuk sorumlusu Vijaya Gadde ve finans sorumlusu Ned Segal, alacakları nedeniyle Twitter'a karşı dava açtı. Delaware Chancery Mahkemesi'nde açılan davada, 1 milyon doların üzerindeki alacaklar için şirkete birden çok defa başvurulduğu belirtildi. Ayrıca, Twitter'ın Almanya'da nefret söylemi ile ilgili bir hukuk savaşı içinde olduğu ve kaybetmesi durumunda 50 milyon avroya kadar para cezasına çarptırılabileceği ifade edildi.
11 Nisan 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın beşinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 42 bin 999 liradan 47 bin 999 liraya yükselirken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 76 bin 999 liradan 85 bin 999 liraya çıktı. Dolar/TL kurundaki artışın ithal ürünlerin fiyatlarına yansıması sonucu bu zamların yapıldığı belirtiliyor.
1 Temmuz 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve 17 eyalet başsavcısı, Amazon'a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açtı. FTC'nin açıklamasına göre, Amazon'un eylemleri fiyatların düşmesini durdurdu, satıcılardan aşırı yüksek ücret alınmasına, kalitenin düşmesine, inovasyonun bastırılmasına ve rakiplerin Amazon'a karşı adil bir şekilde rekabet etmesinin engellenmesine neden oldu. Amazon'un bu eylemleri, mevcut ve potansiyel rakiplerin büyümesini engelledi ve şirketin piyasadaki hakimiyetini korudu.
26 Eylül 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Çin'in doğal afetlerden kaynaklanan doğrudan ekonomik kayıpları, temmuz ayında 41,18 milyar yuana (5,74 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar, ocak-haziran döneminin toplamından daha fazla. Yaz aylarında etkili olan seller, ülke çapında yedi milyondan fazla insanı etkiledi. 'Talim Tayfunu' ve Doksuri'nin yol açtığı kayıplar da bu miktarı artırdı. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de büyüme üzerinde beklenmedik bir engel oluşturuyor.
5 Ağustos 2023

Çin hükümeti, devlet kurumlarında çalışanlara Apple'ın ürettiği iPhone ve diğer yabancı marka cihazları iş için kullanmamaları ve ofise getirmemeleri yönünde talimat verdi. Bu talimatın son haftalarda üst düzey yöneticiler tarafından verildiği ve hangi marka ve cihazların yasaklandığının belirtilmediği bildirildi. Çin, on yılı aşkın bir süredir yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor ve yerli çip üretimini teşvik ediyor.
6 Eylül 2023

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), kripto para borsası Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'yu düzenleme ihlalleri sebebiyle dava etti. Chicago federal mahkemesinde açılan davada, Binance'in CFTC'ye kaydolmadan yükümlülüklerden kaçtığı ve federal yasaları ihlal ettiği iddia ediliyor. CFTC, para cezası ve ihlallerin önlenmesi için ihtiyati tedbir talep ediyor. Bu haberin ardından bazı kripto borsalarının hisseleri düşerken, Bitcoin'in değeri 27 bin doların altına indi.
28 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Twitter Blue abonelerinin platformda yer alan reklamlardan elde edilen gelirlerden pay alacaklarını açıkladı. Bu uygulamadan yararlanabilmek için kullanıcıların Twitter Blue abonesi olmaları gerekiyor. Musk daha önce mavi tik satışını başlatmış ve Apple ile yaşadığı vergi sorunları nedeniyle bu satışı ertelemişti. Aralık ayında mavi tik satışını tekrar başlatan Musk, altın ve gri tikleri de piyasaya sürmüştü.
4 Şubat 2023

Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo, Binance ile yaptığı NFT tanıtım anlaşması sonrasında ABD'de zarar gördüğünü iddia eden yatırımcılar tarafından 1 milyar dolarlık tazminat davasıyla suçlanıyor. Ronaldo'nun NFT koleksiyonunun tanıtımı için Binance ile iş birliği yaptığı ve bu iş birliğinin sosyal medya üzerinden duyurulduğu belirtiliyor. Yatırımcılar, Ronaldo'nun duyurusunun ardından Binance aramalarının ABD'de %500 arttığını ve bu nedenle zarara uğradıklarını iddia ediyorlar. Hem Ronaldo'nun menajerlik şirketi hem de Binance, konu hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor.
29 Kasım 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de kara para ve dolandırıcılık suçlamalarını kabul ederek istifa etti ve borsa 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Bu gelişmelerin ardından, Reuters'ın veri platformlarına göre, son 24 saatte Binance'den 956 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleşti. Yatırımcılar ve kullanıcılar borsadan ayrılmaya başladı.
22 Kasım 2023

ABD'nin Teksas eyaletindeki bir federal mahkeme, Google'ın bir yazılım geliştiricisinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 338,7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. New York merkezli Touchstream şirketi, Google'ın Chromecast cihazının, kendi teknolojik yeniliklerini kopyaladığını ve üç patentini ihlal ettiğini iddia etmişti. Google ise bu iddiaları reddederek patentlerin geçersiz olduğunu savunmuştu.
25 Temmuz 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, ABD Kongresi'nde Enerji ve Ticaret Komitesi'ne şirketin gizlilik politikaları, veri güvenliği ve Çin hükümetiyle olan ilişkileri hakkında ifade verdi. Komite Başkanı Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un yasaklanması gerektiğini belirtirken, Chew, TikTok'un Çin'den bağımsız olduğunu ve ABD'de 7 bin çalışanı olduğunu savundu. FBI ve Federal İletişim Kurumu'nun uyarıları ve diğer ülkelerin TikTok'u resmi cihazlardan kaldırma kararlarına rağmen, Chew ulusal güvenlik endişelerinin kanıta dayanmadığını iddia etti.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim