İçişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD, Ekim 2019'da Kahramanmaraş'ta 7,5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine Türkiye'nin en büyük deprem tatbikatını düzenlemiştir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yönettiği tatbikatta, afet zararlarını azaltma ve afetlere karşı hazırlıklı olma amacı güdülmüştür. Tatbikata 1413 personel, bir helikopter, 271 araç ve bir arama kurtarma köpeği katılmıştır. Tatbikat sırasında gerçekleştirilen senaryolar, AFAD Kahramanmaraş'ın YouTube hesabından yayınlanan bir videoda gösterilmiştir.
12 Şubat 2023

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü ve yaklaşık 2 bin 500 cesedin henüz kimliklendirilmediğini açıkladı. Deprem sonrası yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle bazı cenazelerin kimliklendirilmeden defnedildiği, ancak daha sonra kimlik tespiti için 'fethi kabir' işlemlerine başlandığı belirtildi. ATUD, deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bir rapor yayımlayarak, gelecekteki afetlere daha iyi hazırlanmak için önerilerde bulundu. Rapor, adli tıp uzmanlarının eğitimi, gönüllü listelerin hazırlanması ve güncellenmesi, çalışan sağlığına dikkat edilmesi ve bürokratik zorlukların aşılması gibi konuları içeriyor.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'da bulunan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi ciddi hasar gördü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralıların Mersin ve Adana'daki şehir hastanelerine nakledildiğini ve sağlık ekiplerinin tam kadro görev başında olduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ise TCG İskenderun gemisinin yaralıları taşıyacağını duyurdu. Depremler sonucu en az 1651 kişi hayatını kaybetti.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım ve can kaybı konusunda hükümeti, belediyeleri ve müteahhitleri suçlamayı doğru bulmadığını ifade etti. Savaş, binaların ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini ve depremin şiddetinin yapıların hasar görmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'ın depreme hazır olmadığını ve yeni yapılan yapılarda yönetmeliklere uyulup uyulmadığının şüpheli olduğunu söyledi.
12 Şubat 2023

Türkiye'de AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 218 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Depremlerden sonra 9 bin 136 artçı sarsıntının kaydedildiği belirtildi. Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük kayıplar yaşandı ve bölgeden 528 bin 146 kişi tahliye edildi.
24 Şubat 2023

AFAD Başkanı Okay Memiş, olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkların tamamlandığını ve tüm müdahale planlarının hazır olduğunu açıkladı. Memiş, Türkiye'nin dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke olduğunu ve bu potansiyelin daha etkin kullanılmaya başlandığını belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, vatandaşları daha güvenli evlerde yaşamaya davet etti.
16 Ağustos 2024

6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde, depremzedelerin yaşam mücadelesi ve afet bölgesi için toplanan yardımların nereye harcandığına dair belirsizlikler devam ediyor. Afet bölgelerinde sağlık, beslenme, barınma ve eğitim hizmetleri yetersiz kalmış, altyapı sorunları yaşam koşullarını daha da zorlaştırmıştır. Yıkımın sorumluları hakkında hesap sorulmazken, depremzedeler başka şehirlerde yüksek kiralarla mücadele etmek zorunda kalmış ve mülklerinin gasp edildiğini görmüşlerdir. Özellikle Hatay'da bu sorunlar daha yoğun yaşanmaktadır.
6 Şubat 2024

6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrası Hatay'da bir grup aile hekimi, yıkılan aile hekimliği merkezlerine rağmen hizmet vermeye devam etti. Çadırlar ve konteynerlerde hasta bakarak, tedavi ve gerekirse sevk işlemlerini sürdürdüler. Sağlık Bakanlığı veya diğer ilgililer tarafından daha iyi koşullar sağlanmadı. Şubat ayında, yeterince hasta bakmadıkları ve performans kriterlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle maaşları yarı yarıya eksik ödendi.
22 Mart 2024

İl sağlık müdürlükleri, aile hekimlerine hepatit B aşısı başta olmak üzere bazı aşılarda sıkıntı yaşanacağını ve yeterli sayıda aşı dağıtılamayacağını bildirdi. Aile hekimlerinden planlamalarını buna göre yapmaları ve önceliği bebeklere vermeleri istendi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bağışıklama hizmetlerinin kırılgan bir sisteme dönüştüğünü belirtti ve aşı tedarikindeki eksikliklerin büyük bir beceri eksikliği olduğunu vurguladı. Birlik ve Dayanışma Sendikası ise özellikle deprem bölgesi Hatay’da bebek ve çocuk aşılarının tedarikinde sonbahara kadar sıkıntılar yaşanabileceğini açıkladı.
15 Temmuz 2024

Melih Altınok, Suudi Arabistan'da hac sırasında yaşanan ölümlerin artışını ele alıyor. 2022-23 sezonunda yaklaşık 200 kişi hacda hayatını kaybederken, bu yıl ölü sayısının artmasında kavurucu sıcakların ve kaçak hacıların etkili olduğu belirtiliyor. Altınok, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetleri ve acil müdahale ekiplerinin yetersizliğini vurguluyor ve hacı gönderen ülkelerin Suudi Arabistan'ı bu konuda daha fazla sorumluluk almaya zorlaması gerektiğini savunuyor.
23 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği, HASUDER, KLİMİK ve KLİMUD, HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini elimine etme programı kapsamında HPV aşısını önerdiği ve 137 ülkenin bu aşıyı ulusal programlarına dahil ettiği hatırlatıldı. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı'nın 2022'de aşının ücretsiz uygulanacağına dair demecine rağmen henüz bir adım atılmadığı ve aşı dozlarının maliyetinin asgari ücretin yarısından fazla olduğu ifade edildi.
22 Mart 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 2021'den bu yana Afganistan'a 6,7 milyar dolarlık insani yardım yapıldığını duyurdu. Bu yardımlar, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra ülkedeki kıtlık ve su kaynaklı hastalıkların kontrol altına alınmasına katkı sağladı. Afganistan'da ekonomik gerileme ve gıda güvensizliği nedeniyle yardıma ihtiyacı olan kişi sayısı artarken, ülke son 30 yılın en ciddi kuraklığını yaşıyor. Yardımların devamı için Taliban yönetimiyle stratejik diyalogların geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
4 Kasım 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan rapora göre, son sekiz yılda kadın sünneti oranları yüzde 15 artış gösterdi. Şu anda hayatta olan 230 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda. Kadın sünneti en çok Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerde uygulanıyor. UNICEF, 2030'a kadar kadın sünnetinin tamamen durdurulması hedefine ulaşılmasının zor olduğunu ve bu konuda hükümetlerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim