6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin sekizinci gününde, aralarında altı ve 12 yaşında iki çocuğun da bulunduğu altı kişi enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılanlar arasında Adıyaman ve Hatay'da bulunan bireyler var. Ayrıca, Somalı madencilerden oluşan bir ekip, Adıyaman'da bir kişiyi enkazdan çıkardı. AA tarafından hazırlanan infografiğe göre, 141 ile 163 saatler arasında en az 41 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.
13 Şubat 2023

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Ereğli ilçesindeki bir maden ocağında göçük meydana geldiğini ve dört işçinin etkilendiğini bildirdi. Göçüğün nedeni henüz belirlenemedi. Olay yerine polis, sağlık, UMKE, AFAD ve TTK tahlisiye ekipleri sevk edildi. Vali, vardiyada 280 işçinin bulunduğunu ve sadece dört işçinin etkilendiğini belirtti.
13 Eylül 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Ankara Valiliği, Beypazarı'nda bulunan bir kömür madeninde göçük olduğunu ve 15 işçinin yaralandığını duyurdu. Yaralanan işçilerden üçü hastanede gözetim altına alındı. Göçüğün, maden ocağı sahasındaki toprak çöküntüsü ve oluşan hava basıncı sebebiyle meydana geldiği belirtildi.
5 Ekim 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu. Olayla ilgili olarak Narin'in abisi ve amcası gözaltına alındı. Diyarbakır Başsavcılığı, Narin Güran hakkındaki haberlere yayın yasağı getirilmesini talep etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Narin Güran'ın cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı.
8 Eylül 2024

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen bir maden ocağında meydana gelen göçükte 54 yaşındaki işçi Ayhan Yılmaz hayatını kaybetti. Göçük sonrası olay yerine Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi, AFAD, sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Yılmaz'ın cesedi incelemelerin ardından hastane morguna götürüldü. Göçüğün nedeni henüz belirlenemedi.
8 Ağustos 2024

Yalova'nın Armutlu ilçesinde kimlikleri henüz bilinmeyen iki kişi, kanoyla denize açıldıktan sonra kayboldu. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekipleri, denizden ve havadan arama kurtarma çalışması başlattı. Arama çalışmaları dört bot ve bir helikopterle sürdürülüyor. Ekiplerin kanoya ulaştığı, ancak kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
26 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, Kangırlı köyünde bir tarlanın kenarında su çıkarmak amacıyla başlatılan kanal kazısı sırasında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerden Refik Bilgiç kendi imkanlarıyla kurtulurken, Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan hayatını kaybetti. Yaralı olarak kurtarılan Ödemiş, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
17 Nisan 2024

Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki Gersan Sanayi Sitesi'nde minder üretimi yapılan bir iş yerinde yangın çıktı. Yangın kısa sürede bitişikteki iş yerine de sıçradı ve iki kadın hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen beş kişi, biri itfaiye eri, sağlık ekiplerince ayakta tedavi edildi. Yangın, ekiplerin çalışmasıyla kontrol altına alınarak söndürüldü.
19 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından artçı sarsıntıların devam ettiği Şanlıurfa'da, Haliliye ilçesinde altı katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, itfaiye, UMKE, sağlık ekipleri ve güvenlik güçleri sevk edildi. CHP Şanlıurfa İl Sekreteri Avukat Ronayi Paydaş, binanın daha önce boşaltıldığını ve CHP İl Örgütü üyelerinin binada olmadığını açıkladı. Enkazda yaralıların çıkarılması ve arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
5 Mart 2023

Gaziantep'te, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, Batıkent Mahallesi'ndeki Ayşe-Polat Sitesi enkazından ses alınması üzerine yoğunlaştırılan çalışmalar sonucunda 3 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kişiler yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
9 Şubat 2023

Mersin Sanayi Sitesi'nde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın sırasında soğutma çalışmaları yapılırken tavan çöktü ve itfaiye eri Nazmi Çelikkaya yaşamını yitirdi. Yangın sonrası enkaz altında kalan dört kişiyi arama kurtarma ekipleri aramaya devam ediyor. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ve arama kurtarma çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü belirtti.
20 Nisan 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında göçmenleri taşıyan bir lastik botun motor arızası yapması sonucu battığı bildirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, 14 kişinin kurtarıldığını ve altı kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında iki insansız hava aracı, bir helikopter, üç bot ve iki dalış timi bölgeye sevk edildi. Arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.
31 Mayıs 2024

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nun raporunda, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ana nedeninin tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, denetimsizliğin de riski artırdığı vurgulanmıştır. Sayıştay'ın 2019'da madenle ilgili uyarıları olduğu ve hükümetin yeterli tedbirlerin alındığını savunduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise olayı 'kader' olarak nitelendirdiği bilgisi verilmiştir. Komisyon raporunda, metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların yönetilememesinin ve etkin bir denetim mekanizmasının olmamasının kazaya yol açtığı tespitleri yer almaktadır.
14 Mart 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin çevresel zararlarına ve siyanür kullanımına dikkat çeken çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçuyla gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, özellikle Fırat Nehri'ne siyanür karışması durumunda Türkiye'nin tarımının tehlikeye gireceğini belirtmişti. İliç'te bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış, bu olay sonrası Cezayirlioğlu'nun jandarma tarafından engellendiği ve sonrasında gözaltına alındığı bildirildi.
14 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hafta sonu Türkiye'de meydana gelen fırtına ve aşırı yağışlar sonucunda Zonguldak açıklarında bir Türk bayraklı kuru yük gemisinin battığını ve bu olayda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Batan gemideki 13 Türk mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldı ve kayıp 11 mürettebat için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Zonguldak, Batman ve Diyarbakır'da sel nedeniyle ölümler gerçekleşmiştir.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim