Dünya Sağlık Örgütü'nün yıl sonunda Covid-19 pandemisini sonlandırabileceği belirtilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, önümüzdeki yıllarda yeni pandemilerin olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Şenol, grip virüslerinden kaynaklanabilecek yeni bir pandemi ihtimaline işaret ediyor ve insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşananları ve duygularını 'Salgının Seyir Defteri' adlı kitabında anlatan Şenol, pandemi yönetiminin eleştirilerini de dile getiriyor ve Türkiye'nin pandemi sürecini kötü yönettiğini iddia ediyor.
22 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma, Covid-19 salgınının 2019 ile 2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini 1,5 yılı aşkın süreyle azalttığını ortaya koydu. Araştırmacı Dr. Austin E. Schumacher, salgının yetişkinler üzerinde derin etkiler bıraktığını ve ülkelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresinin azaldığını belirtti. Bu durum, yeni patojenlerin potansiyel yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
13 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde iklim değişikliği ve sağlık konularında acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, insan sağlığını küresel tartışmaların odağına almanın önemini vurgulayarak, aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri altyapısını zorlayacağı ve 2050'ye kadar 216 milyon insanın yerinden edilme riski olduğu belirtildi.
27 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye bölgelerini ziyaret etti ve uluslararası toplumu Suriye halkının yaşadığı zorlukları unutmakla eleştirdi. Ghebreyesus, Suriye'de 12 yıldır süren savaş, ekonomik çöküş, Covid-19, kuraklık ve son olarak deprem gibi birçok felaketle mücadele eden halkın durumunu 'içler acısı' olarak nitelendirdi ve 'İnsanlık nerede?' diye sordu. Ayrıca tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.
3 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının 'MVA-BN' olduğunu duyurdu. Aşı, Danimarka merkezli ilaç şirketi Bavarian Nordic tarafından üretildi ve 18 yaşın üzerindeki kişilerde dört hafta arayla iki doz olarak uygulanabilecek. DSÖ, aşının bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de kullanılabileceğini belirtti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki salgınlar için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
13 Eylül 2024

Fransa, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde binlerce evsiz göçmeni otobüslerle Paris dışına gönderdi. Göçmenler, barınma sözlerinin tutulmadığını ve bilmedikleri sokaklarda yaşamaya zorlandıklarını belirtiyor. Paris ve çevresinde yaklaşık 100 bin evsiz bulunuyor ve mevcut sığınaklar yetersiz kalıyor. Bu durum, büyük spor etkinliklerinin sosyal sorunları gözler önüne sermesi açısından yeni bir örnek teşkil ediyor.
11 Temmuz 2024

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı olan Eris (EG.5.1), 51 ülkede tespit edildi. İlk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanan bu varyant, 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlendi. Türkiye'de henüz saptanmamış olsa da, bu durumun bulunmadığı anlamına gelmediği belirtildi. Eris'in yol açtığı halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilse de, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermesi nedeniyle bazı ülkelerde hatta global olarak baskın hale gelebileceği ifade edildi.
17 Ağustos 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve durumun endişe konusu olmadığını belirtti. Bu, Türkiye'de Eris varyantının görüldüğü ilk vakalar oldu.
15 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve birçok şehri etkileyen iki büyük depremin ardından 3'üncü seviye acil durum ilan etti. Türkiye, depremlerden hemen sonra 4'üncü seviye alarm vermişti. DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, uluslararası toplumu destek vermeye ve Türkiye hükümeti ile koordinasyon sağlamaya çağırdı.
8 Şubat 2023

Türkiye'de HIV pozitif bireylerin yaklaşık yarısının HIV durumlarından habersiz olduğu ve virüsü bilmeden bulaştırdıkları ifade edildi. Son 10 yılda HIV pozitif olguların dört kat arttığı ve Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında 'Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası' düzenlendiği belirtildi. Kampanya ve etkinliklerle HIV testinin yanı sıra, erken tanı ve tedaviye erişimin önemi vurgulanıyor. Türkiye'de yıllık yeni vaka sayısının arttığı ve kadın olguların durumunun sorgulanması gerektiği, erkeklerin ise daha kolay teste girdiği ifade edildi.
24 Kasım 2023

Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon ve etkisine ilişkin ilk raporunu yayımladı. Rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her üç yetişkinden birinde görülüyor ve bu hastalığa sahip her beş kişiden dördü yeterince tedavi edilmiyor. Hipertansiyonla yaşayan kişi sayısı, 1990-2019 yılları arasında ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara çıktı. Ülkeler hipertansiyonla mücadelenin kapsamını genişlettiği takdirde 2023-2050 arasında 76 milyon ölümün önlenebileceği belirtiliyor.
19 Eylül 2023

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

AIDS, 1981'den bu yana dünya genelinde yayılan ve herkesi etkileyebilen bir pandemi olarak kalmaya devam ediyor. Antiretroviral tedavi ile 21 milyon hayat kurtarıldı ve tedavi HIV yayılımını önlemeye yardımcı oluyor. UNAIDS'in raporuna göre, dünya genelinde ve Türkiye'de HIV/AIDS vakaları ve bununla ilişkili ölümler devam ediyor. Türkiye'de HIV ile mücadelede tanı ve tedaviye erişimde ilerleme kaydedilmiş olsa da, damgalama ve ayrımcılık sorunları artıyor. Dezavantajlı topluluklar arasında HIV yayılımı sürüyor. Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği, HIV testlerine erişimin kolaylaştırılması ve damgalamanın önlenmesi için çeşitli önerilerde bulunuyor.
1 Aralık 2023

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim