Berkant Gültekin, Türkiye ile AB arasında 2013 yılında imzalanan 'Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni' ve 'Geri Kabul Anlaşması'nın sonuçsuz kaldığını eleştiriyor. Anlaşma kapsamında Türkiye'ye göçmenlerin Avrupa'ya gitmesini engellemesi karşılığında milyarlarca Euro ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak yıllar geçmesine rağmen Türkiye vatandaşları AB'ye vizesiz giriş yapamazken, Türkiye göçmen kabul eden bir ülke haline geldi. Gültekin, AKP'nin entegrasyon politikalarının yetersizliğini ve bunun toplumsal çatışmalara yol açtığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Britanya'da göçmenlerin konaklaması için hazırlanan Bibby Stockholm gemisine ilk grup göçmenlerin yerleştirilmesi başladı. İlk etapta 50, uzun vadede ise 500'e yakın 18-65 yaş arası erkek göçmenin gemiye yerleştirilmesi planlanıyor. Britanya, yüksek maliyet nedeniyle göçmenleri otellerden alarak gemiye ve kullanılmayan askeri tesislere taşıma kararı almıştı. Ancak, bu uygulama göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri tarafından 'insanlık dışı' olarak nitelendirildi ve Bibby Stockholm 'cezaevi gemisi' olarak adlandırıldı.
7 Ağustos 2023

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, göçmenleri türlü yöntemlerle geri itmenin bilinçli yapıldığında ciddi bir günah olduğunu belirtti. Akdeniz'deki düzensiz göç konusuna değinen Papa, bu bölgenin bir zamanlar medeniyetler arası iletişim yeri olduğunu, ancak şimdi bir mezarlığa dönüştüğünü ifade etti. Göçmenlerin çöllerde ve denizlerde ölmesini medeniyetin bir zulmü olarak niteleyen Papa, Polonyalılardan Ukraynalı sığınmacılara kucak açmaya devam etmelerini istedi ve Filistin, İsrail, Ukrayna ve Myanmar'da barış için dua ettiğini belirtti.
28 Ağustos 2024

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi öldü. Uluslararası sularda gerçekleşen olayda 100'den fazla kişi kurtarıldı ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan göçmenlerin çoğunluğu Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu. Teknede yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve Libya'nın Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtiliyor.
14 Haziran 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 51 düzensiz göçmen kurtarıldı. Yunanistan'ın Türk kara sularına ittiği lastik bottaki 36 göçmen ve motor arızası nedeniyle sürüklenen fiber teknedeki 15 göçmen güvenli bir şekilde karaya çıkarıldı. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'daki görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Türk vatandaşlarının Ege'deki Yunan adalarına gümrük kapısında vize alarak yedi gün kalabilecekleri bir düzenlemenin Avrupa Birliği'nden onay aldığı açıklandı. Bu uygulama ilk etapta 10 ay süreyle geçerli olacak.
7 Aralık 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

İzmir’in Dikili ilçesi açıklarında motor arızası nedeniyle sürüklenen bir botta bulunan 12 düzensiz göçmen kurtarıldı. Aynı gün Urla’daki Mersinli Koyu’nda 11’i çocuk olmak üzere 62 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenler işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, göçmenlerin kurtarılması ve yakalanması için hızlı bir şekilde müdahale etti.
13 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancı, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında Suriyeli ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancının bulunduğunu açıkladı. Yerlikaya, Türkiye'nin düzenli göç politikaları ile göçmenlerin işlemlerini kolaylaştırdığını ve kamu düzeni ile güvenliğinden taviz vermediğini belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 270 Mobil Göç Noktası aracıyla 1 milyon 678 bin kimlik kontrolü yapıldığını ve 142 bin düzensiz göçmenin geri gönderme merkezlerine sevk edildiğini ifade etti.
11 Ekim 2024

İtalya, vergi dolandırıcılığı ve işçi sömürüsü iddiaları üzerine Amazon’un 121 milyon avrosuna el koydu. Milano savcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar, yasa dışı bir taşeronluk planı iddiasını ortaya çıkardı. Polis, büyük şirketlerin işgücü maliyetlerini düşürmek ve daha az vergi ödemek için lojistik hizmetlerini yasa dışı şekilde firmalara taşeron olarak verdiği bir sistemi araştırıyor. Savcılar, iş ilişkilerinin paravan şirketler aracılığıyla yürütüldüğünü ve bu şirketlerin vergi ve sosyal güvenlik ödemelerini sistematik olarak ihmal ettiğini belirledi.
24 Temmuz 2024

Tunus açıklarında meydana gelen iki ayrı göçmen teknesi kazasında 10 kişi hayatını kaybetti. Tunus Ulusal Güvenlik Kuvvetleri Sözcüsü Hüsameddin el-Cebabli tarafından yapılan açıklamada, 76 kişinin kurtarıldığı ve kurtarılan göçmenlerin adli makamlara sevk edildiği belirtildi. Afrika kıtasından Avrupa'ya ulaşmayı umut eden binlerce göçmen, her yıl Akdeniz üzerinden Tunus'a doğru yola çıkıyor.
12 Nisan 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından beşi çocuk 25 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler lastik botta tespit edilerek durduruldu ve ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Ayrıca, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla üç zanlı gözaltına alındı.
14 Ağustos 2024

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

Erzurum'un Aziziye ilçesinde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan bir araçta 17 Afgan düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, ülkede yasadışı bulunmaktan dolayı toplam 308 bin lira para cezasına çarptırıldı. Aracı kullanan E.K. ve beraberindeki T.A. ise göçmen kaçakçılığı suçundan gözaltına alındı ve çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.
6 Eylül 2024

Almanya, sığınmacılara aylık 50 avro nakit ödeme yapma kararı aldı. Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein, 16 eyalet başbakanının bu ödeme planında anlaştığını açıkladı. Eyalet başkanları, federal hükümetten iltica prosedürlerinin üçüncü ülkelere kaydırılması için somut modeller geliştirmesini talep edecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin Almanya'daki göç durumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
21 Haziran 2024

İtalya'nın Milano şehrinde Dior ve Armani markaları için lüks malların üretimini yapan atölyelerin yabancı işçileri çok ucuza çalıştırarak istismar ettiği ortaya çıktı. Mahkeme, Dior ve Armani'nin İtalya'daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi. Soruşturma, bu markaların tedarikçilerine piyasanın çok altında ücretler ödediğini ve işçilerin yasal standartların altında koşullarda çalıştığını ortaya koydu. Şirketler, tedarik zincirlerindeki istismar vakalarını asgariye indirmek için tedbir aldıklarını bildirdi.
5 Temmuz 2024

İtalya, Çin'in başlattığı ve 'modern İpek Yolu' olarak bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekildiğini duyurdu. Sağ koalisyon hükümeti, Çin'in Roma Büyükelçiliğine resmi bir nota ile çekilme kararını iletti. İtalya'nın bu kararı, 2019 yılında G7 ülkeleri arasında girişime katılan ilk ve tek ülke olmasının ardından geldi. İtalyan yetkililer, projenin beklenen etkilerini yaratmadığını ve katılmayan ülkelerin daha iyi sonuçlar aldığını belirtti.
6 Aralık 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023
İşaretlediklerim