İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ithal ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntıların devam edeceğini belirtti. Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro değeri yüzde 23,5 artırıldı, ancak bu artışın güncel kurun çok altında kaldığı ifade edildi. Saydan, ilaç temininde kalıcı çözümler bulunması gerektiğini ve mevcut fiyatlandırma sisteminin güncel ekonomik koşullara uygun olmadığını vurguladı.
24 Ekim 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan sabit avro kuruna yapılan yüzde 23.5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtti. Dereli, bu artışın en az yüzde 30 olması gerektiğini ve mevcut durumun yenilikçi ilaçların Türkiye'ye girişini zorlaştırdığını ifade etti. Türkiye'de ilaç fiyatları sabit kur üzerinden hesaplanıyor ve bu durum ithal ilaçların tedarikinde sorunlara yol açıyor. Türkiye, yenilikçi ilaçlara erişim oranında Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyede yer alıyor.
10 Kasım 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde ilaç sıkıntısını çözeceklerini belirtti. Türkiye'de ilaç avro kuru artışlarına rağmen eczane raflarında ilaç bulunamaması sorunu devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç tedariki sorununu çözmek için üreticilerle anlaşmaya varıldığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilaç eksikliğini gidermeye başladıklarını söyledi. İlaç avro kurunun reel kurdan uzak olması ve pandemiyle birlikte ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar temel sıkıntılar arasında yer alıyor.
19 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ihtiyaç listesinde bulunan lityum ilacı Türkiye'deki piyasada bulunamıyor. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılmış olmasına rağmen, reel piyasadaki avro değeriyle ilaçtaki değer arasındaki fark hala geniş. Bu durum, temel ihtiyaç listesindeki bazı ilaçlara erişimi engelliyor. İlaç yokluğunun en önemli nedeni olarak Türkiye'nin ilaçta (etken maddeye) dışa bağımlı olması ve Türk Lirası'nın döviz karşısında ciddi değer kaybı gösterilirken, ilaç firmalarının yurt dışına güncel kurdan ilaç satmayı tercih etmesi de durumu etkiliyor.
17 Ekim 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Eczacı odaları, özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ithal ilaçların bulunamaması nedeniyle ilaç erişiminin zorlaştığını belirtti. Açıklamada, Gayri Safi Milli Hasıla'dan sağlığa ve ilaca ayrılan payların azalmasının bu sorunun ana nedeni olduğu vurgulandı. Ayrıca, ilaç fiyatlarındaki artış ve yeni ilaçların Türkiye'de kullanılamaması gibi sorunlar da dile getirildi. Eczacı odaları, kamu politikalarının ilaç finansmanı ve fiyatlandırması konusunda yetersiz kaldığını ifade etti.
11 Ekim 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığın ve hukuk sisteminin yetersizliğinin yabancı yatırımcıları nasıl etkilediğini tartışıyor. Honda, Volkswagen, LG, Ford, Chery, Saıc Motor, Skywell ve Great Wall gibi büyük şirketlerin Türkiye'deki yatırım planlarını iptal ettiği veya askıya aldığı belirtiliyor. Türk Lirası'nın değerli tutulması nedeniyle Türkiye'nin artık ucuz bir ülke olmadığı, ancak Türk halkının gelirlerinin Avrupa seviyesine ulaşmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, meslek liselerinin durumu ve mavi yakalı iş gücü eksikliği gibi sorunlar da ele alınıyor.
12 Nisan 2024

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 liraya çıktı. Eczacılar, ilaç fiyatlandırmasındaki kurun 18-20 civarında olması gerektiğini belirtiyorlar. Aksi takdirde ilaç sıkıntısının süreceği ifade ediliyor. İlaç fiyatlarındaki bu artışın, ilaç bulunabilirliği ve vatandaşların ilaçlara erişimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Eczacılar, ilaç firmalarının yeterince kar edemediklerini söyledikleri için ilaçları piyasadan çektiğini ifade ediyorlar.
23 Temmuz 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının temelinde döviz fiyatlaması ve faiz seviyelerine odaklanmanın yanlış olduğunu belirtiyor. Yıllardır ihracata bağımlı ekonominin, ithal ikamesi sağlayacak bir sanayi dönüşümü gerçekleştiremediğini ve bu durumun ekonomik sıkıntıları derinleştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde hükümetin harcamaları artırması ve tasarruf politikalarını uygulamaması nedeniyle para politikası kararlarının anlamını yitirdiğini vurguluyor. Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumundan çıkışının zor olduğunu ve iyimser ekonomik raporlara karşın somut iyileşmelerin görülmediğini eleştiriyor.
23 Şubat 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, KDV artışının ilaç fiyatlarını yükselttiğini ve bu durumun hem Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hem de vatandaşlara ek mali yük getireceğini belirtti. Saydan, ilaç gibi yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin sembolik bir değere düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin ilaçlardan düşük oranda veya hiç vergi almadığını vurgulayan Saydan, Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki gibi ilaç için de yüzde 1'lik KDV oranının kabul edilmesi gerektiğini savundu.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuruna yüzde 30,5 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte 10,77 TL olan kur, 14,0387 TL'ye yükseldi. İlaç avro kuru genellikle yılda bir kez güncellenirken, reel kur ile ilaç avro kuru arasındaki farkın açılmasıyla ilaç sıkıntısı tüm yıla yayılmaya başladı ve birçok ilaca ulaşılamıyor.
23 Temmuz 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Kök hücre nakli gerektiren kan ve lenf bezi kanseri hastaları, melfalan ilacına bir yıldan uzun süredir ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın konudan haberdar olmasına rağmen sorun çözülemedi. İlaç, Türk Eczacılar Birliği tarafından ücretli olarak tedarik edilebiliyordu, ancak Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat verdiği tek firma olan Soho İlaç, ihtiyaç duyulan miktarda ilacı ithal edemiyor. Bu durum, hastaların tedavi süreçlerinin aksamalarına ve bazı hastalıkların nüksetmesine yol açıyor. Her yıl en az 2 bin 500 hastanın ihtiyaç duyduğu ilaç, karaborsada 300 dolara satılıyor.
18 Nisan 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Türkiye'de ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro değeri yüzde 23,5 oranında artırılarak 17,5483 liradan 21,6721 liraya yükseltildi. Bu değişiklik, Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayınlandı ve 2025 yılı boyunca da geçerli olacak. Karar, ilaç fiyatlarının artmasına neden olurken, fiyat korumalı ürünler ve diğer ürünler için barem değerleri de güncellendi. Bu durum, ilaç temininde yaşanan sorunların kronikleşmesine yol açabilir.
24 Ekim 2024

Sahte ilaç kullanımı dünya genelinde artan bir sorun haline gelirken, Türkiye de bu durumdan etkileniyor. Özellikle kilo vermek isteyenler ve diyabet hastaları sahte ilaçların hedefi oluyor. Sahte ilaçlar, toksik kimyasallar ve yanlış etken maddeler içerebiliyor, bu da ciddi sağlık risklerine yol açıyor. Türkiye'de sahte ilaç vakalarında artış gözlemlenirken, uzmanlar ilaçların sadece eczanelerden ve doktor kontrolünde alınması gerektiğini vurguluyor.
5 Kasım 2024

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim