Döviz kurundaki artışın etkisiyle motorin fiyatlarına zam yapıldı. Bayramdan sonraki ilk salı günü benzine yapılan zammın ardından, motorinin litre fiyatına da 87 kuruşluk bir artış geldi. Bu zamla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da motorin fiyatları sırasıyla 24,79, 25,52, 25,37, 25,65, 25,28 ve 25,92 lira seviyelerine ulaştı.
6 Temmuz 2023

Beylerbeyi grubu rakılarda 100’lük şişelerin fiyatı yeni zamla birlikte 1000 liraya yaklaştı. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zamlı listeyi Twitter'dan duyurdu. Buna göre Beylerbeyi Göbek 100’lük 929 lira, 70’lik 715 lira oldu. En düşük fiyatlı Beyoğlu Rakı’da ise 100’lük 699 lira, 70’lik 519 lira oldu.
16 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, su fiyatlarına konutlarda yüzde 53'e, iş yerlerinde ise yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların yüzde 85'inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı yüzde 36 artarak 23.72 TL'den 32.28 TL'ye çıktı. İş yerlerinde ise birinci kademe su fiyatı yüzde 36 zamla 62.14 TL'den 84.51 TL'ye yükseldi. Zam kararı, İSKİ'nin su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
14 Mayıs 2024

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, 4 Temmuz Salı gününden itibaren benzine 2 lira 11 kuruş zam yapılacağını duyurdu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, zammın 3 Temmuz Pazartesi gününü salıya bağlayan gece yarısından itibaren geçerli olacağını belirtti ve tüketicilere depolarını doldurmalarını önerdi.
1 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023

Çaykur, çay fiyatlarına son üç ayda üçüncü kez zam yaptı. 8 Haziran'da kuru çay fiyatlarına yüzde 43 zam yapan Çaykur, ikinci zammını 14 Temmuz'da yüzde 9,5 oranında gerçekleştirdi. 15 Ağustos itibariyle çaya yüzde 4,5 oranında üçüncü bir zam daha geldi. Böylece Çaykur'un kuru çay fiyatları 8 Haziran'dan bu yana son üç ayda toplam yüzde 63,6 oranında zamlandı.
15 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, simit fiyat tarifelerinde değişiklik yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü gerekecek. Bu karar, simit ve bazı ekmek çeşitlerinin fiyatlarının belirlenmesi sürecinde yerel yönetimler ve ilgili meslek komiteleri ile yapılan değerlendirmelerin ardından Bakanlık onayına sunulmasını zorunlu kılar. Bakanlık olumsuz görüş bildirdiği takdirde, yeni bir tarife teklifi hazırlanıp yeniden onay için sunulacak. Ayrıca, Ankara'da yapılan bir simit zammı bu yeni düzenleme nedeniyle iptal edildi.
30 Nisan 2024

E-sigara şirketleri, ABD İlaç ve Gıda Kurumu (FDA) denetiminden kaçmak için nikotinden çok daha güçlü bir madde olan 'metanin'i ürünlerine ekledi. Duke Üniversitesi araştırmacıları bu hileyi tespit ederek bulgularını Amerikan Toraks Kongresi'nde paylaştı. Metanin'in nikotine göre üç-beş kat daha güçlü olduğu ve beyin işlevlerini etkilediği fare deneylerinde saptandı. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu bulgunun sigara endüstrisinin denetimden kaçma çabalarını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
25 Mayıs 2024

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından dolar kurundaki yükseliş otomobil sektörüne de etki etti ve birçok otomobil markası fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından 11 otomobil markası daha yüzde 9'a varan oranlarda zam yaptı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Twitter üzerinden Renault, Fiat ve Seat markalarının çeşitli modellerine yüzde 4 ila 5 arasında zam yapıldığını duyurdu.
2 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu ulaşımda talep ettiği yüzde 57,07'lik zam teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında değerlendirildi. Karara varılamayan toplantıda teklif, alt komisyona sevk edilerek tekrar değerlendirilmesi kararlaştırıldı. İBB, enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle toplu taşıma ücretlerine yüzde 57,07 zam talep ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri yüzde 40, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ise yüzde 100 zam istiyordu.
27 Temmuz 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG tarafından reklam olarak kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, TAG'ın 'güvenli' olduğu yönündeki reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu bu talebi kabul etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirerek duyurdu.
24 Mayıs 2024

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Türkiye genelinde pide fiyatlarına zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamalarına göre, İstanbul ve Ankara'da 250 gram Ramazan pidesi 15 TL, 300 gramı ise 18 TL'den satılacak. Fiyatlar şehirlere ve pidenin gramajına göre değişiklik gösteriyor. Bu durum, iftar sofralarının maliyetini artırarak, fiyat artışlarının Ramazan ayıyla ilişkilendirilmesine yol açıyor.
28 Şubat 2024

Yeni yılın ilk haftasında İstanbul'da kırmızı et fiyatlarına üç kez zam gelmiş ve fiyatlar önemli ölçüde artmıştır. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son bir ayda et fiyatlarına yüzde 30 zam geldiğini ve karkas et ithalatına bu ay başlanacağını açıklamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, Et ve Süt Kurumu'nun Balkanlardan karkas et getirme kararı aldığı ve ithalatın kısa süre içinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.
9 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Benzinin litre fiyatına 1,32 lira zam yapılarak yeni fiyat uygulaması başlatıldı. Bu zammın ardından İstanbul'da benzinin litre fiyatı ortalama 28,01 lira oldu. Bir önceki gün motorine de 1,07 lira zam yapılmış ve motorinin litre fiyatı 26,37 lira olarak belirlenmişti.
15 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu'nda, ağustos ayından itibaren geçerli olacak şekilde suyun metreküp fiyatına yüzde 43,47 oranında zam yapılmasını oy çokluğuyla onayladı. Geçen yıl Nisan ayında başlatılan ve şebeke suyu tarifesinin Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre aylık belirlenmesi uygulaması, Sayıştay'ın maliyet artışlarının aylara bölünerek tarifelere yansıtılmasının uygun bulunmaması nedeniyle sonlandırılmıştı. Sayıştay'ın talebi üzerine, yılda iki kez artış yapılabilmesi kararlaştırıldı.
10 Temmuz 2023

Huffpost'un haberine göre, sekiz yetişkinden biri sosyal içici olarak tanımlanıyor ve bu kişilerin sigarayı bırakma olasılıkları daha düşük. Dr. Karan Rajan, sigaranın her dozunun zararlı olduğunu ve 'sadece hafta sonu ya da bir içkiden sonra' içme zihniyetinin bırakmayı zorlaştırdığını belirtiyor. Ayrıca, sigara içmenin akciğer kanseri ve diğer kanser türlerine yakalanma riskini artırdığına dikkat çekiliyor.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim