Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

2024 Temmuz ödeme dönemi itibariyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu artıştan kaynaklanan 2 bin 500 liralık fark ödemelerinin 7 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu karar, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyor ve hükümetin emeklilere yönelik politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
2 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

AKP, MHP ve BBP milletvekillerinin imzasını taşıyan EYT düzenlemesiyle ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif, emeklilik şartlarını yerine getiren ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşların durumunu düzenliyor. Teklifte, yaş dışındaki şartları taşıyanların emekli aylığı alabileceği, işten ayrılanların 10 gün içinde yeni bir işe başlamaları halinde sosyal güvenlik destek priminin bir kısmının Hazine tarafından karşılanacağı ve kamu çalışanlarının emeklilik hakları kazanmaları durumunda iş sözleşmelerinin feshedilmeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırılacak.
30 Ocak 2023

Hayri Kozanoğlu, 1 Ocak 2024'ten beri 17.002 TL olan asgari ücretin yetersizliğini ve bu ücretle temel insani gereksinimlerin karşılanamayacağını vurguluyor. Ekonomi yetkililerinin 2025 başına kadar asgari ücrete zam yapılmayacağını tekrarladığını belirten Kozanoğlu, bu durumu meşrulaştırmaya çalışan zayıf mazeretlere dikkat çekiyor. Enflasyon oranlarının asgari ücretin satın alma gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü ve bu durumun çalışanların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
25 Haziran 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan 'İstanbul’da Emekli Olmak' araştırmasına göre, İstanbul'da altı haneden biri sadece emekli aylığıyla geçiniyor. EYT’den faydalanarak emekli olan her iki kişiden biri resmi olarak çalışmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olup, bu miktar asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kalıyor. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinen beş haneden biri kiracı olarak ikamet ediyor ve iki kişilik emekli hanesinin ortalama maliyeti nisanda 24,991 lira olarak hesaplanmış.
28 Mayıs 2024

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, hükümetin emeklinin sorunlarını çözemediğini belirtti. Özel, 11 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmede asgari ücretin enflasyon oranında güncellenmesi ve emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması konularını gündeme getireceğini söyledi. Ayrıca, küçük esnaf ve KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
8 Haziran 2024

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından zamlı maaşlar emeklilerin hesabına yattı. Ancak emekliler, 2 bin 500 liralık fark ödemesini yeterli bulmayarak duruma tepki gösterdi. Emekli Meclisi aktivisti Eşref Bozkuş, verilen fark ödemesini 'sadaka' olarak nitelendirirken, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Mehmet Kızılgöl ve Selim Kızılel de maaşlarının hayat koşullarını karşılamadığını belirtti.
7 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Hayri Kozanoğlu, Türkiye'de ekonomik durumun zorlaşacağını ve ihracatın öneminin artacağını belirtiyor. Ancak, ihracat odaklı büyümenin ucuz işgücüne bağlı olduğunu ve bu durumun asgari ücretin 2025'e kadar sabitlenmesini gerektirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, mevcut asgari ücretle emekçilerin satın alma gücünün düştüğü, enflasyonun özellikle gıda, kira ve ulaştırma kalemlerinde çok yüksek olduğunu belirtiyor. Kozanoğlu, 1 Mayıs'ın, emekçilerin taleplerini yükseltmek için önemli bir fırsat olduğunu ve toplumsal muhalefetin bu talepler karşısında emekçilerin yanında durması gerektiğini vurguluyor.
9 Nisan 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Aziz Çelik'in analizine göre, 2024 seçimleri, Türkiye'de ekonominin doğrudan etkilediği önemli bir dönüm noktasıdır. AKP'nin ekonomi politikaları, enflasyonun yüzde 70-80 bandına yükselmesi, döviz kurundaki artış ve emek gelirlerinin alım gücünün düşmesi gibi faktörler nedeniyle eleştirilmiştir. 2002'den 2010'ların ortasına kadar ekonomik büyüme ve toplumsal refah artışı sağlanmışken, sonraki dönemde ekonomik koşulların zorlaşması ve emekçi sınıfların yoksullaşması, 2024 seçimlerinde siyasal iktidarın yenilgisine yol açan ana faktörlerden biri olmuştur.
8 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'e henüz gelmeyen EYT düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu düzenlemenin Meclis'te çalışıldığını ve milletvekillerinin konu üzerinde uzmanlarla görüştüğünü ifade etti. Bakan Bilgin, düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gitmesini ve ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta bağlanabileceğini söyledi. Ayrıca, EYT kapsamında olup yeterli prime sahip olmayanların da olduğunu ve bunların 2027'ye kadar prim günlerini tamamlayacaklarını belirtti.
14 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin 700 bin kamu işçisi için sunduğu ilk altı aylık yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık teklifinin taleplerini karşılamadığını belirtti. Atalay, işçilerin razı olmadığı bir rakamı imzalamayacaklarını ifade etti.
13 Nisan 2023
İşaretlediklerim