Marmara Denizi'nde, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında su alarak batan 'Batuhan A' adlı altı kişilik mürettebatı bulunan kargo gemisinin enkazına su altı robotuyla ulaşıldı ve 3 boyutlu modellemesi çıkarıldı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, batığın deniz tabanına normal bir şekilde oturduğunu ve dalış için hazırlıkların yapıldığını belirtti. Gemi, Balıkesir’in Marmara Adası’ndan Bursa’nın Gemlik ilçesine gitmek üzere yola çıkmış ve Karacabey ilçesi açıklarında batmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında boş can salı bulundu.
16 Şubat 2024

İstanbul Boğazı'nda, Ukrayna'dan Mısır'a giden 229 metre boyundaki ALEXIS isimli yük gemisi, Haydarpaşa Mendireği önlerinde makine arızası yaşayarak karaya oturdu. Bu durum üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, boğazdaki gemi trafiğini çift yönlü ve geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, geminin kurtarılması için çeşitli kurtarma ekiplerini ve ekipmanlarını olay yerine sevk etti.
7 Mayıs 2024

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

24 Haziran 2022'de İliç'te bir altın madeninde siyanür taşıyan bir borunun patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı'na sızdığı, bu olayın ilk başta gizlendiği, sonra yalanlandığı ve kamuoyu baskısıyla maden sahasının 3 ay kapatıldığı belirtiliyor. Kanadalı şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesi, Menzil Tarikatı'nın madene destek vermesi, avukat Feyza Altun'un gözaltına alınması ve Diyanet'in bu konuda sessiz kalması eleştiriliyor. Ayrıca, cumhuriyet karşıtı açıklamalar yapan kişilere yönelik eleştiriler de yer alıyor.
22 Şubat 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024

Titanik filminde Rose karakterinin hayatta kalmasını sağlayan tahta parçası, 718 bin 750 dolara satıldı. Bu parça, Planet Hollywood'un sahne eşyaları ve kostümlerinin açık arttırmasında alıcı buldu. Satılan parça, 1912'deki Titanik faciasından kurtarılan bir enkaz parçasından esinlenerek yapılmış ve aslında bir kapı çerçevesinin parçasıydı. Filmde, bu parça Rose'un hayatta kalmasına yardımcı olurken, Jack karakteri ise donarak hayatını kaybediyor.
27 Mart 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024

Rusya'ya ait Resurs-P1 uydusunun Alçak Dünya Yörüngesi'nde parçalanması, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar için güvenlik endişesi yarattı. NASA, uydunun parçalarının ISS'deki astronotları bir saat boyunca güvenli alanlara sığınmaya zorladığını ve uzay çöpü kütlesini artırdığını belirtti. ABD Uzay Komutanlığı, uydunun 100'den fazla parçaya ayrıldığını ve şimdilik diğer uydular için acil bir tehdit oluşturmadığını açıkladı. Uydunun neden parçalandığı henüz belirlenemedi.
28 Haziran 2024

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan altın madeninin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining, tam üretime geçmeden Çalık Holding'i yüzde 20 hisse ile ortak olarak almıştı. Madendeki facianın ardından Çalık Holding, herhangi bir operasyonel sorumluluklarının olmadığını, sadece finansal yatırımcı olduklarını belirtti. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği de madenin Kanada'ya ait olmadığını açıkladı. Bu facianın olabileceği, 11 yıl önce yapılan bir programda belirtilmişti.
19 Şubat 2024

SpaceX tarafından Ay'a ve ötesine astronot göndermek amacıyla tasarlanan Starship roketi, test uçuşunda başarıyla havalandı ancak Dünya'ya dönüşünde kayboldu. Roket, içinde insan ya da uydu olmaksızın, alçak yörüngede uzun bir mesafe kat etti ve neredeyse tüm test uçuşunu tamamladı. Ancak, iniş sırasında roketle iletişim kesildi. NASA'nın Ay'a astronot indirme planlarında önemli bir rol oynayan Starship'in başarısı, gelecekteki Ay misyonları için kritik öneme sahip.
14 Mart 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir 'uzay çöpü' parçası olduğunu açıkladı. Bu nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evinin çatısına düşmüş ve büyük ilgi çekmişti. NASA, nesnenin 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesine doğru hareket eden bir kargo paletine ait olduğunu ve şu anda analiz için Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunduğunu belirtti. Ev sahibi Otero, kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve büyük merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir uzay çöpü parçası olduğunu açıkladı. Nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evine düşmüş ve NASA tarafından yapılan incelemeler sonucu, 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir kargo paletine ait olduğu belirlenmiştir. Ev sahibi Otero, olayda kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) hava kaçağı tespit edildi. Uzmanlar, olası sızıntıları tespit edip onarmak için düzenli çalışmalarını sürdürüyor. İstasyondan gelen verilerin rutin olarak analiz edildiği ve hem mürettebatın hem de istasyonun güvende olduğu belirtildi. Bu olay, Aralık 2022'de Soyuz MS-22 aracındaki bir sızıntı nedeniyle Rus kozmonotların planlanan uzay yürüyüşünün iptal edilmesinden sonra geldi.
28 Şubat 2024

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim