Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,08 oranında artarak 70,12 seviyesine yükseldi. Tüketicilerin mevcut durum algısı ve gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde iyileşme gözlemlendi. Uzun bayram tatili ve hisse senedi piyasalarındaki işlem vergisi dahil vergi taslağında tedirginlik yaratan bazı maddelerin taslaktan çıkarılması genel algıyı olumlu etkiledi. Ancak, seçim sonrası hızla düşen tüketim eğiliminin son bir ayda yukarı hareketlenmesi, iç talep yavaşlamasının enflasyonla mücadele açısından yeterince güçlü olmadığını gösteriyor.
1 Temmuz 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayında İstanbul'daki perakende fiyatların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82,14 arttığını açıkladı. Ücretliler Geçinme Endeksi haziranda aylık yüzde 3,42 artarken, bu oran mayısta yüzde 3,59'du. Perakende fiyatlar konutta yüzde 8,01, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 4,06, gıdada ise yüzde 2,66 arttı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise aylık yüzde 3,85, yıllık olarak yüzde 60,49 arttı.
1 Temmuz 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki perakende fiyatlar temmuzda aylık yüzde 9,84, yıllık yüzde 63,76 artış gösterdi. Haziranda İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 olarak ölçülmüştü. İktidarın getirdiği vergiler sonrasında temmuzda büyük bir artış kaydedildi.
1 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Ocak ayında bazı zamların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Akaryakıt zamları ve kur artışı gibi faktörlerin fiyat artışları ile olan bağının önemli ölçüde azaldığı veya azalmış gibi göründüğü ifade edildi. Şubat ayında da zamların devam etmesine rağmen, fiyat artışlarının TÜFE'yi çok fazla etkilemediği vurgulandı. Ocak ayı verileri, zamların yüksek olmasına rağmen TÜFE'deki artışın geçen yıl ile aynı düzeyde kaldığını gösterdi.
16 Şubat 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Hakan Kara, Türkiye'de asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vergilere de büyük oranda zam yapıldığını belirtti. Özellikle motorlu taşıtlar, katma değer ve özel tüketim vergilerindeki artışlar dikkat çekiyor. Kara, bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği yanıtta, temmuz ayında son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonunu göreceğimizi ve 1997'deki yüzde 6,2'lik rekorun rahat geçileceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca, akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan artıracağını ve yıl sonuna kadar dolaylı etkilerle bu artışın 5 puana ulaşabileceğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL'den satışa sunulacağını belirtti. Bu fiyat, geçen seneki 330 gram pidenin 6 TL'ye satılmasına kıyasla yüzde 67'lik bir artışa işaret ediyor. Gramaj düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, zam oranının yüzde 83 olduğu hesaplanıyor. 2021 yılında ise 365 gram pide 4 TL'ye satılıyordu.
20 Mart 2023

Uluslararası piyasada geçen yıl şubatta zirveye ulaşan kahve fiyatları, bir yılda yüzde 36,5 düşerek 154 dolara geriledi. Ancak Türkiye'de kahve zincirleri, yılbaşından sonra fiyatlarına yüzde 30 zam yaptı. Uzmanlar, bu artışın Türkiye'de enerji ve nakliye maliyetlerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Gastronomi yazarı ve akademisyen Cenk R. Girginol, kahve işletmelerinin giderlerinin neredeyse yüzde 100 arttığını ve kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini belirtiyor.
24 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen ve 3 liradan satılan normal ekmeğin fiyatı, yüzde 66,6 zamla 5 liraya çıkarıldı. Farklı ürünlerin fiyatlarına da çeşitli oranlarda zam yapıldı. Normal ve kepekli ekmeğe yapılan zammın yarından itibaren, diğer ürünlere yapılan artışın ise cuma gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi.
27 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2,95 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 73,02 olarak kaydedildi. Giyim, sağlık ve kişisel bakım, gıda gibi çeşitli kategorilerde fiyat artışları yaşanırken, kültür eğitim ve eğlence kategorisinde fiyatlar düştü. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ile İTO endeksleri arasında farklılıklar bulunuyor ve TÜİK mart enflasyon verisini 3 Nisan'da açıklayacak.
1 Nisan 2023

Akaryakıtta yapılan ÖTV artışının ardından motorine 1,45 lira zam geldi. Benzinin litre fiyatı daha önce 2,04 TL artışla 36,06 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi de motorinin litre fiyatı, 1,45 liralık zamla 35,32 liraya yükseldi. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapıldı.
28 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı. İstanbul'da yıllık enflasyon oranı yüzde 78,81 olarak kaydedilmiştir. En yüksek artış yüzde 23,85 ile giyim harcamaları grubunda görülürken, en düşük artış yüzde 0,03 ile diğer harcamalar grubunda gerçekleşmiştir. Diğer kategorilerdeki artış oranları ise ev eşyası, kültür eğitim ve eğlence, gıda, ulaştırma ve haberleşme, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları olarak sıralanmaktadır.
1 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Türkşeker, mayıs başından bu yana şekere kademeli olarak yüzde 30 zam yaptı. Şirket, toptan şeker satış fiyatına yüzde 4,2 oranında yeni bir zam daha yaparak fiyatı 25 liraya yükseltti. Ayrıca, indirimli şeker satışlarının 31 Ağustos 2023'te sona ereceğini duyurdu. Seçimlerden sonra 11 kez zamlanacak olan şekerin fiyatı, son dört ayda yaklaşık yüzde 46 artmış olacak.
21 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın Ocak ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı belirtildi. Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 6,70 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedildi. Enerji ve temel mal gruplarında fiyat artışları devam ederken, diğer ana gruplarda gerileme gözlemlendi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmeleriyle uyumlu olup, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmiştir.
6 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 19 yıl boyunca düzenli olarak yayımladığı madde fiyat listesini iki yıl önce yayımlamayı durdurdu. Bu durum, enflasyon verilerinin doğruluğu konusunda endişelere neden oldu. DİSK'in başvuruları sonucu Ankara 6. İdare Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi, TÜİK'in bu bilgileri açıklaması gerektiğine hükmetti. Ancak TÜİK, mahkeme kararlarına uymayarak, 'kanun yararına bozma' talebinde bulundu, bu talep Danıştay Başsavcılığı tarafından reddedildi.
8 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68'e düştü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun yüzde 45'in altında olacağını öngörmüştü. İstanbul Ticaret Odası ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise İstanbul için daha yüksek enflasyon oranları bildirdi.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Türkiye'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez gıdası olan zeytinin fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Bazı markalarda bir adet zeytinin fiyatı 1 TL'yi aşarak, ekonomik baskıların tüketici fiyatlarına yansımasını gösterdi. Farklı marka ve çeşitlerdeki zeytinlerin güncel fiyatları, siyah ve yeşil zeytin olmak üzere geniş bir yelpazede sunuldu. Özellikle lüks segmentteki zeytinlerin fiyatları, yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim