Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da dönüşümü gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm olduğunu ve bunlardan acilen dönüşmesi gereken 300 bininin olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından şu anda İstanbul'da 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerin devam ettiğini ifade etti. Kurum, riskli konutların İstanbul içindeki iki rezerv alana taşınacağını duyurdu.
28 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesindeki kentsel dönüşüm projesi kapsamında esnafın dükkanlarına düşük fiyat teklif etti. Esnaf, piyasa değerinin çok altında bir bedelle dükkanlarının ellerinden alınacağını ve bu durumun kendilerini mağdur edeceğini belirtti. Belediye yetkilileri, anlaşmaya yanaşmayan esnafa, geçmişte benzer durumda kalanların şimdi ayakkabı boyadığını söyleyerek tehdit etti. Esnaf, mahkemeye başvurdu ve bilirkişi raporu lehlerine çıkınca belediye geri adım attı. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı daha önce risksiz olduğunu belirttiği bölgeyi riskli ilan etti ve belediye dükkanları yıkmak için harekete geçti.
30 Ocak 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve İstanbul'da 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 750 bin konutun kısa sürede dönüştürüleceğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde 207 bin konutun inşasına başlandığını ve köy evlerinin çelikten yapılacağını ifade etti. İstanbul'da daha önce 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünün gerçekleştirildiğini, 170 bin 941'inin ise devam ettiğini söyledi. Kampanyaya 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu ve öncelikle yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlanacağını açıkladı.
19 Aralık 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 12 rezerv alanı belirlendiğini açıkladı. Bu alanlar, orman vasfını yitirmiş araziler ve kullanılmayan kamu arazileri olarak tanımlanıyor. Bakan Özhaseki, beklenen Marmara depremi öncesinde İstanbul'da riskli olarak belirlenen 600 bin konutun acilen yıkılması gerektiğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 1,5 milyon destek paketi açıkladıklarını belirtti. Kampanya kapsamında 350 bin 400 konutun dönüşeceği ve İstanbul'a özel bir kentsel dönüşüm birimi kurulduğu ifade edildi.
29 Aralık 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 458 bin 615 sözleşmeli personelin kadroya geçişini sağlayacak bir kanun teklifini onayladı. Teklif, memur kadrosuna geçmek isteyen sözleşmeli personelin başvuru sürecini, sanatçılar ve sağlık personeli gibi farklı grupların durumunu ve mahalli idarelerdeki işe alım prosedürlerini düzenliyor. Ayrıca, memur kadrolarına atananların dört yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağını belirtiyor.
16 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023

Enerji sektöründe çeşitli düzenlemeler getiren bir kanun teklifi, ilgili komisyonda onaylandı. Teklif, IV. Grup madenler için UMREK raporlama zorunluluğunu sürdürürken, diğer gruplar için bu yükümlülüğü kaldırıyor. Yenilenebilir enerji üretim santrallerinin belirli alanlarda imar planı olmaksızın kurulmasına izin veriliyor. Doğal gazın sıvılaştırılması tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefine katkı sağlanması amaçlanıyor. Enerji verimliliği projeleri, bakanlık tarafından belirli bir oranda mali desteklenecek.
1 Şubat 2024

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Mamak metrosu ihalesinde Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Kolin İnşaat dahil beş şirketin verdiği teklifleri 'fahiş' bulduğu için reddetti. ABB'ye göre projenin maliyeti 370 milyon avro iken, en düşük teklif 575 milyon avro ile Cengiz Holding'den geldi. İhaledeki teklifler arasındaki fark yüzde 1'den azdı. ABB, rekabetçi bir ortam sağlamak ve kamu kaynaklarını korumak amacıyla ihaleyi en kısa zamanda yeniden yapacağını duyurdu.
31 Ocak 2024

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton öncülüğünde bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer baskı gören Müslüman ve Türk azınlıklara 'ikinci öncelikli sığınmacı' statüsü verilmesini öngören 'Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası' adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bölgede yaşayan veya baskı nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan kişilere ve ailelerine bu statünün verilmesini talep ediyor. Tasarıya, çeşitli partilerden milletvekilleri destek vermektedir.
10 Haziran 2023

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), hastanelerin karbon emisyonlarını ve atıklarını azaltmayı hedefleyen 'Yeşil Ameliyathane Projesi'ni başlattı. Proje, ilaç ve enerji kullanımı, tedarik zinciri ve atıklar gibi alanlara odaklanıyor. Anestezik gazların çevresel etkilerini en aza indirecek seçimler yapılması ve çevreye zarar veren uygulamaların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, anestezik gazların geri dönüştürülmesi ve damar yoluyla verilen ilaçların kullanılması gibi çözümler de geliştiriliyor.
1 Kasım 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı'nı doğaya yerleştirdikleri fotokapanlarla görüntüledi. Bu, 1974 yılından sonra ilk kez 2019'da gerçekleşmişti. DKMP, Anadolu Parsı'nın korunması ve neslinin devamlılığını sağlamak amacıyla hummalı bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, 'Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeliler Girişimi' ve 'Anadolu Parsının Eylem Planı' uygulanmaya başlandı.
7 Eylül 2023

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından, AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Teklif, köpeklerin 'uyutulması' gibi maddeler içerdiği için tepki çekiyor. Kanun teklifi, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırılması ve rehabilite edilmesi gibi düzenlemeler getiriyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara ilişkin idari tedbirler almasına yetki veriliyor.
26 Temmuz 2024

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi, Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Değişiklikler arasında insan, hayvan ve çevre sağlığı vurgusu, sahipli hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması yer alıyor. Ayrıca, hayvan bakımevlerinin tanımı değiştirildi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteği ifadesi yasadan çıkarıldı.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim