Bolu'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu depremin İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremini tetikleme ihtimali üzerine endişeler oluştu. Ancak Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin İstanbul'u etkilemeyeceğini ve daha büyük bir depremi işaret etmediğini ifade etti. Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt de depremin Marmara ve Sakarya'daki fay hatlarına gerilme transfer etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
16 Mart 2023

Türkiye'nin Hatay ilinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı sarsıntılar devam ederken gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından farklı büyüklüklerde ölçülen depremler sonucunda can kaybı sayısı altıya yükseldi. Depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı, bazı binaların yıkıldığı ve hastanelerin tahliye edildiği bildirildi. Ayrıca tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra kaldırıldı.
21 Şubat 2023

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin detaylarına ilişkin daha fazla bilgi henüz paylaşılmamıştır. İlgili kurumlar ve yerel yetkililer durumu değerlendirmekte ve gerekli önlemleri almaktadır.
18 Nisan 2024

AFAD'a göre, Adana'nın Saimbeyli ilçesinde 15:31'de 4.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin 7,7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olarak açıkladı ve büyüklüğünü 4,3, derinliğini ise 5 kilometre olarak ölçtü.
12 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

AFAD tarafından sağlanan bilgilere göre, Ege Denizi'nde yerel saat ile 23.00'te 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 54.16 kilometre olarak ölçüldü. Bu sismik olay, Muğla'nın Datça ilçesine 110 kilometre uzaklıkta gerçekleşti.
26 Nisan 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'e verdiği röportajda, İstanbul'da olası bir depremde en yüksek pik zemin ivmesine maruz kalacak ilçeleri açıkladı. Pik zemin ivmesi, deprem anında zeminin ne kadar sarsılacağını gösteren bir ölçüttür ve bu ivme ne kadar yüksekse yüzeydeki sarsıntı ve hasar da o kadar büyük olabilir. Tüysüz'e göre İstanbul'da 26 ilçe 0,4-0,6 arasında pik zemin ivmesine maruz kalabilirken, Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu ve Beylikdüzü ilçeleri 0,6-0,8 arasında pik zemin ivmesiyle karşı karşıya kalabilir.
13 Mart 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde saat 05:28'de 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin merkez üssünün Hacılar olduğunu duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9 olarak açıkladı. Depremin derinliği yaklaşık 7 kilometre olarak ölçüldü.
10 Mart 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde yerel saatle 06:45'te 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin merkez üssü Saimbeyli ilçesi olarak belirlendi ve depremin yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği tespit edildi.
3 Nisan 2023

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde 15.46'da 6.67 kilometre derinlikte 4.9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. AFAD bu bilgiyi resmi olarak duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.8, derinliğini 4.8 kilometre olarak açıkladı.
21 Mayıs 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 17:59 itibariyle can kaybı sayısı 1498 olarak kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin paylaştığı haritaya göre, 19:04 itibariyle 4,5'ten büyük toplam 42 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD ise toplam artçı sayısının 120'den fazla olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde yerel saatle 07:47'de 4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin 4,85 kilometre derinlikte gerçekleştiği tespit edildi. Bu bilgi Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının resmi internet sitesinde yer aldı.
11 Haziran 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Doğu Akdeniz'de herhangi bir tsunami tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise depremin ardından tsunami uyarısında bulunmuştu. Deprem, Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 100'den fazla artçı sarsıntı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 912 can kaybının olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

İstanbul'da bulunan özel üyelik sistemine sahip sosyal kulüp Soho House, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası depremzedelere yardım amacıyla bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, menüdeki köfte ve mantıdan elde edilecek gelirin depremzedelere gönderileceği ve üyelerin sıcak çay eşliğinde atkı ve bere örme etkinliğine davet edildiği duyuruldu. Ancak bu kampanya, kulüp üyeleri ve sosyal medya kullanıcıları tarafından yetersiz ve samimiyetsiz bulunarak eleştirildi. Soho House kurucu üyesi Demirhan Büyükozcü ve modacı Burcu Tandoğan da kampanyaya tepki gösterenler arasında yer aldı.
19 Şubat 2023

Ege Denizi, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 19 Nisan 2024 tarihinde saat 11.02'de 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, bölgedeki vatandaşlar tarafından hissedildi ancak ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar veya yaralanma raporu bulunmamaktadır. Yetkililer, vatandaşları olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim