Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini engellemek amacıyla 25 şirket ve bireye yeni yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu şirketler arasında, Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünler ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket de bulunuyor. Yaptırımlar, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini kısıtlamayı ve Rusya'nın savunmasını zayıflatmayı hedefliyor. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Turkik Union ile Azu International da bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin tutumunun net olduğunu ifade etti. İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi gibi olaylar iki ülke ile Türkiye arasındaki ilişkileri gerdi. Akar, İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadele konusunda Türkiye ile iş birliği yapmalarını ve taahhütlerini yerine getirmelerini beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı.
23 Ocak 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD yönetimi, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut uçakların modernizasyon kitlerinin satışı konusunda Kongre'ye ön inceleme için bilgi verdi. ABD'de askeri satışların onaylanması için Kongre'nin NATO üyesi ülkelere 15 gün, NATO dışı ülkelere ise 30 gün içinde itiraz etmemesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle satışa karşı çıktığını ve Erdoğan'ın tehditlerine son verene kadar onaylamayacağını belirtti.
14 Ocak 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

ABD'li yetkililer, Suriye'de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü belirtti. Bu olay, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın PKK'nın Irak ve Suriye'deki tesislerinin meşru hedef olduğunu ve üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ettiği açıklamasının ardından gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, düşürülen insansız hava aracının Türkiye'ye ait olmadığını iddia etti.
5 Ekim 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile yaptığı görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Macaristan'dan şubat sonuna kadar onay beklediklerini belirtti. Ancak İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'nin tepkisine neden olan olaylar sebebiyle Türkiye'den henüz bir onay tarihi alamadıklarını ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle süreçte gecikmeler yaşanmıştı.
25 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz tahıl girişimi konusunda kendilerine yalan söylendiğini öne sürdü. Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya’nın 'Karadeniz tahıl girişimine yeniden katılma isteği'ni sorgulamasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Lavrov, Batı'nın Rus gübre ve tahılının ihracatını kolaylaştırmak için yatırımların yumuşatılacağını söylediğini, ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Ayrıca, Guterres’in 'Karadeniz tahıl girişimi'ni canlandırma planını 'gerçekçi' bulmadığını belirtti.
24 Eylül 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'in üyelik süreçlerinde Türkiye'nin endişeleri bulunuyordu. Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda adımlar atılmasını ve terör şüphelisi olarak tanımladığı kişilerin iadesini talep etmişti. İsveç'te yaşanan bazı olaylar nedeniyle Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri gerilmiş, ancak Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda olumlu bir adım atılarak TBMM'de katılım protokolü onaylanmıştır. Finlandiya ve NATO, Türkiye'ye teşekkür mesajı göndermiştir.
31 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde düşürülen silahlı hava aracının (SİHA) Amerikalılar tarafından vurulduğunu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Üçüncü taraflarla (ABD kastediliyor) farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir' ifadesi kullanıldı.
6 Ekim 2023

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye'nin Rusya ile sürdürdüğü ticari ve ekonomik faaliyetler nedeniyle yaptırım riski taşıdığını ve G7 pazarlarına erişimini kaybedebileceğini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan toplantıda, Türk işletmeleri ve bankalarına Rus askeri-endüstriyel kompleksi tarafından kullanılabilecek teknolojilerle ilgili işlemlerden kaçınmaları için ek önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Nelson ayrıca, Rus oligarklar ve hükümet yetkililerinin Türkiye'de mülk ve yat satın almaya devam ettiğini ve bu tür işlemlerde daha fazla denetim çağrısında bulunduğunu ifade etti.
4 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ordusunun Patriot hava savunma sistemini kullanarak Rusya'ya ait Kinzhal hipersonik füzesini düşürdüğünü doğruladı. Bu olay, Patriot sistemlerinin ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürdüğü anlamına geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'hava savunma sistemlerince önlenemez' olarak tanımladığı Kinzhal füzesinin düşürülmesi, medyada geniş yankı buldu. Ryder, hangi ülkenin bataryayı sağladığına dair bilgi vermekten kaçındı.
10 Mayıs 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, 29 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında Türkiye, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek. Nelson, bu ziyaretlerde hükümet yetkilileri, şirketler ve finans kuruluşları ile görüşerek ABD'nin yaptırımlar konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Türkiye'deki şirket ve bankaları, yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapmaktan ve çift kullanımlı teknoloji transferlerine karışmaktan kaçınmaları konusunda uyarmayı planlıyor. ABD, bu teknolojilerin Rus ordusu tarafından kullanılmasından endişe ediyor.
28 Ocak 2023

AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024
İşaretlediklerim