Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

ABD'li cerrahlar, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Virtual Incision şirketi işbirliğiyle, uzaktan kontrol edilebilen Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotu kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir cerrahi operasyon simülasyonu düzenledi. SpaceMIRA adı verilen robot, hem önceden programlanmış hem de uzaktan kontrol edilebilen operasyonlar yapabilme kapasitesine sahip. SpaceX roketiyle ISS'ye gönderilen SpaceMIRA, istasyonda kullanılan ilk cerrahi robot oldu. Bu başarı, dünyadaki sağlık tesisleri için de yeni imkanlar sunabileceğinin sinyalini verdi.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim