İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada ikinci kez beraat etti. İmamoğlu, 2022'de bir açılış töreninde Yazıcı'ya yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçuyla suçlanmıştı. İlk beraat kararının ardından Yazıcı'nın itirazı üzerine dava yeniden görülmüş, İmamoğlu bugün ikinci kez beraat etmiştir.
15 Aralık 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddialarına ilişkin, böyle bir durumun yasal olarak mümkün olmadığını ve herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilemeyeceğini belirtti. Yener, iddiaların doğruluğunun teyit edilemediğini, ancak sandık kurulu başkanlarına SMS yoluyla gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Demir çelik sektöründe paravan şirketler aracılığıyla kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 'Demir Yumruk' operasyonu sonrası açılan ilk davanın görülmesine Ankara 21'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu beş sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sanıkların çeşitli suçlamalarla yargılandığı dava süreci 15 Şubat'ta devam edecek. Ayrıca, aynı soruşturma kapsamında Hüseyin Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 46 sanıklı ikinci davanın görülmesine başlanmış ve bazı tutuklu sanıklar tahliye edilmişti.
11 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanmışken, dün sabah gözaltına alınan üç kişiden biri olan ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğu belirtilen Emre Yüksel tutuklandı. MHP'li avukat Serdar Öktem de gözaltına alınanlar arasında.
26 Ocak 2023

Tecavüz hükümlüsü Musa Orhan'a hakaret ettiği suçlamasıyla iki yıl dört aya kadar hapsi istenen oyuncu Hazal Kaya'nın cezalandırılmasına gerek görülmedi. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi, hakaret eyleminin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğini ifade ederek Hazal Kaya'ya 'ceza verilmesine yer olmadığı'na hükmetti. Kaya'nın avukatı Hande Kuday, kararın emsal olacağını söyledi.
30 Ekim 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilme talebini kabul etmedi. YSK, çekilmenin ancak ikinci turda mümkün olduğunu ve İnce'ye ilk turda verilen oyların geçerli sayılacağını açıkladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, kararın oy birliğiyle alındığını belirtti.
13 Mayıs 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılandı. Savcı, Behramoğlu'nun sözlerinin hakaret değil ağır eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek beraatini talep etti. Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi de Behramoğlu'nun beraatine karar verdi. Behramoğlu, beraat kararını Twitter hesabından memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
26 Ocak 2023

Reuters'ta yayınlanan bir analizde, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığının, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinde muhalefet oylarını böleceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yarayabileceği belirtiliyor. AKP'li bir yetkili, İnce'nin oy oranının yüzde 8-9 civarında olduğunu söylerken, bir muhalefet yetkilisi İnce'nin adaylığının Erdoğan'ı ilk turda yenmelerini zorlaştıracağını ifade ediyor. İnce ise adaylıktan çekilmeyeceğini açıkça belirtiyor.
5 Nisan 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine karşı çıkarak, ikinci tura kalacağını ve seçimi kazanacağını iddia etti. TV100'de katıldığı bir programda kendisine yöneltilen eleştirilere ve iddialara yanıt veren İnce, aday olmaması durumunda Erdoğan'ın kazanma şansının artacağını belirtti. Ayrıca, gazeteci Sevilay Yılman'ın parti giderlerini karşılamak için kullandığı iki banka hesabı ve şahsi hesabının incelenmesine izin vermediği iddiasına da tepki gösterdi.
12 Nisan 2023

Sanatçı Metin Akpınar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığının oyları böleceğini ve bu durumun cumhur ittifakının lehine olacağını belirtti. Akpınar, İnce'nin bu adaylığı 'intikam almak' amacıyla yaptığını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Türkiye'de uygulanan yönetim biçiminin teokratik ve monarşik olduğunu, kendisinin ve toplumun demokrasi talep ettiğini vurguladı.
16 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Spor yorumcusu Ahmet Çakar, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından yapılan suç duyurusu sonrasında savcılıkta ifade verdi. Büyükekşi, Çakar'ın kendisi hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a muhalefet ve 'hakaret' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Çakar, İstanbul Adliyesi'nde avukatı eşliğinde ifade verdikten sonra, Türk yargısına güvendiğini belirterek durumu gazetecilere açıkladı.
4 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili montajlı bir videoyu mitinglerde kullanması üzerine, Mersin'de Oktay Avcu isimli bir vatandaş Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Avcu, savcılık tarafından gözaltına alındı ve mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Avcu'ya elektronik kelepçe takılacak ve evinden ayrılamayacak. CHP ise Erdoğan'a montajlı video nedeniyle bir milyon liralık dava açtı.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim