ORC Araştırma'nın 2-5 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Hatay'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim yüzde 30,4 ile Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın oldu. Mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş yüzde 26,9 ile ikinci sırada yer alırken, eski milletvekili Mehmet Dönen yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı. AKP'li seçmenler arasında ise en popüler isim yüzde 38,1 ile AKP Hatay milletvekili Hüseyin Yayman oldu.
7 Ağustos 2023

KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem anket şirketlerinin sonuçlarına göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor ve neredeyse ilk turda seçimi kazanacak oy oranına ulaşmış durumda. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme kararı bu anketlerin açıklanmasından kısa bir süre önce geldi. KONDA'nın anketine göre Kılıçdaroğlu %49,3, Erdoğan %43,7 oy alırken, Yöneylem ve MetroPOLL anketlerinde de Kılıçdaroğlu'nun %49 civarında bir oy oranıyla Erdoğan'ın önünde olduğu görülüyor.
11 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023

MAK Danışmanlık tarafından 61 ilde 5700 kişiyle yapılan ankete göre, kararsız/protesto oyları dağıtıldığında 'altılı masa' yüzde 45,6 oy oranına sahipken, 'cumhur ittifakı' yüzde 40,6 seviyesinde yer alıyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu, 'altılı masa'nın iktidara gelmesi durumunda sorunları çözebileceğine inanıyor. Ayrıca, katılımcıların yüzde 40'ı 'cumhur ittifakı'na, yüzde 45'i 'millet ittifakı'na yakın hissettiklerini belirtiyor. Diğer anket sonuçlarına göre ise AKP'nin oy oranları farklılık gösteriyor.
9 Ocak 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'deki çeşitli anket sonuçlarını derleyerek, muhalefetin ortak adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı anketlerde 10 puan önde olduğunu yazdı. Anketler, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 55 civarında oy potansiyeline sahip olduğunu, Erdoğan'ın ise yüzde 44 civarında kaldığını gösteriyor. Reuters, son depremler ve ekonomik krizin AKP'ye olan desteği azalttığını belirtiyor. Teneo danışmanlık şirketinin başkanı, Kılıçdaroğlu ve ittifakın bu performansı sürdürebilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.
13 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçim sonuçlarının açıklanacağı gece için genel merkezindeki hazırlıklarını büyük oranda tamamladı. Parti genel merkezinde güvenlik önlemleri artırıldı ve seçim koordinasyon merkezi ile avukatların kriz masası kuruldu. Yaklaşık 500 yabancı gazeteci akredite edildi ve GSM şirketleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından internet kapasitesi artırıldı. Millet İttifakı kurmayları ve liderleri de CHP genel merkezinde toplanacak.
14 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Mersin'deki CHP seçmeninin %57,5'i belediye başkanı Vahap Seçer'i tekrar başkan olarak görmek istiyor. İYİ Parti seçmeninin %47,4'ü ise eski Mersin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz'ı tercih ediyor. Anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgilere ulaşılamadı.
4 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı kaybetmesinin ardından parti içinde değişim talepleri artmıştır. Bu durum üzerine CHP'den 'yola devam' mesajı gelmiştir. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'teki milletvekili kayıtları sırasında yaptığı açıklamada, partinin seçim sonuçlarını değerlendireceğini ve 25,5 milyon oy alan ittifakın sorumluluklarının farkında olduklarını, aynı zamanda oy vermeyen 27,5 milyon seçmeni de anlamak zorunda olduklarını belirtmiştir. Özel, her seçim sonucunun seçmenin siyasete yazdığı bir mektup olduğunu ve bu seçimin cumhuriyetin yüzüncü yılında yapıldığı için sonuçların kitap gibi okunması gerektiğini ifade etmiştir.
30 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Diyarbakır'da neredeyse tüm sandıkların açılmasıyla CHP'li Sezgin Tanrıkulu, yüzde 7,80 oy oranıyla milletvekili seçildi. Bu sonuçla CHP, Diyarbakır'dan 21 yıl sonra ilk kez bir milletvekili çıkarmış oldu. HDP, 2018 seçimlerindeki dokuz milletvekili sayısından birini kaybederken, AKP yüzde 22,59 oy oranıyla üç milletvekilini korudu.
15 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı sandıklarda AKP tarafından yapılan çok sayıda itiraz nedeniyle seçim sonuçlarının sisteme girilemediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının %50'nin altına düşmesi durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tura gidileceği ifade edildi. CHP, ıslak imzalı tutanaklara dayanarak Kılıçdaroğlu'nun oy oranının %49 olduğunu iddia ediyor. Kılıçdaroğlu, YSK'yı sorumluluk almaya çağırarak, seçim sonuçlarının kesinleşene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
15 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda tüm sandıkların açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 5,47 oy aldı. Hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.
15 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, TV 100'de yaptığı açıklamada, kendi anketlerine göre Muharrem İnce'nin oy oranının yüzde 10 civarında olduğunu ifade etti. Dağ, cumhur ittifakının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anketlerde önde gittiğini ve ilk turda seçimi kazanmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin performansının seçim kampanyası döneminde önemli olacağını ve '7'li masanın' adayının tutmamış olmasının İnce'nin oy oranını etkileyebileceğini dile getirdi.
8 Nisan 2023

Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı ilk seçim sonuçlarına göre, İzmir'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde açılan sandıkların yüzde 38.66'sına göre Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 62,04 oy oranıyla önde bulunuyor. Tayyip Erdoğan yüzde 32,57 oy alırken, diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce sırasıyla yüzde 4,76 ve yüzde 0,63 oy oranlarına sahip. ANKA'nın verilerine göre ise açılan sandık oranı yüzde 46 iken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 62,81, Erdoğan'ınki yüzde 31,9 olarak belirtiliyor.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde katılım oranları bir miktar düşmesine rağmen yüksek oy oranını korudu. Zafer Partisi'nin desteği ve milliyetçi kampanya yürütülmesine rağmen, HDP'nin de desteğini sürdürdüğü Kılıçdaroğlu, bu illerdeki seçmenlerden beklenen desteği aldı. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, bu illerdeki katılım ve Kılıçdaroğlu'na verilen oy oranları ilk tur ile karşılaştırıldığında büyük bir değişiklik göstermedi.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, Habertürk canlı yayınında yaptıkları son anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 puan önünde yer alıyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsız olanların yüzde 8 olduğu ve bunların çoğunun HDP'li seçmenlerden oluştuğu belirtiliyor. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı önde olduğunu gösteriyor.
16 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde oy pusulasındaki sıralama için yapılan kura çekilişinde AKP'nin birinci sırada yer almasına yönelik CHP ve Zafer Partisi'nin itirazını reddetti. İki parti, kura çekilişinin tartışmalı olduğunu öne sürerek YSK'ya başvuruda bulunmuştu. Ancak YSK, her iki partinin itiraz dilekçelerini değerlendirerek itirazları reddetme kararı aldı.
30 Ocak 2024

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

14 Mayıs'taki seçimler öncesinde, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı muhalefetin oylarını böleceği gerekçesiyle eleştiriliyor. İnce, ikinci tura kalmayı hedefliyor ve resmi adaylık için gerekli 100 bin imzayı dördüncü günde toplamayı başardı. CHP ile yapılan gayri resmi görüşmelerde İnce'nin çekilmesi gündeme gelmedi ve CHP kaynakları, İnce'nin 2018 seçimlerine dair eleştirilerini sıraladığını belirtti. CHP içinde İnce'nin Kılıçdaroğlu lehine çekilmesi beklenmiyor ve İnce'nin ikna edilemez olduğu düşünülüyor.
28 Mart 2023

İYİ Parti, Mayıs seçimlerinde beklenen sonuçları alamamasının ardından millet ittifakının geleceğini değerlendiriyor. Parti içinde ittifakın sonlandırılması ve bağımsız olarak devam etme eğilimi bulunuyor. Özellikle ülkücü kanadın desteklediği bu görüş, partinin kimliğinin ittifakla aşındığı endişesine dayanıyor. Diğer taraftan, ittifakın CHP ile şartlı olarak sürdürülmesi ve yerel seçimlerde güçlü pazarlık yapılması gerektiğini savunan bir görüş de mevcut. Bu görüşe göre, Antalya gibi bazı büyükşehir belediyelerinin İYİ Parti'ye bırakılması talep ediliyor. Parti yönetiminin bu konudaki son kararı, 24-25 Haziran'da yapılacak kurultay sonrasında yeni yönetim tarafından verilecek.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim