Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

İstanbul Esenler'de Serdar S., boşanma aşamasında olduğu eşi Canan S. ile tartıştıktan sonra onu silahla vurarak öldürdü. Canan S., hastanede hayatını kaybetti ve cenazesi ailesi tarafından teslim alındı. Serdar S., polis tarafından yakalandı ve tutuklanarak Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edildi. Canan S.'nin ablası, Serdar S.'nin şiddet eğilimli olduğunu ve daha önce uzaklaştırma kararı bulunduğunu belirtti.
30 Ocak 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Karabük'te H.K. isimli bir kişi, boşanma aşamasında olduğu eşi Özlem K. ve kayınvalidesi Nazife Çetinkök'ü tüfekle öldürdü. Olay yerinden kaçan H.K.'nın yakalanması için çalışma başlatıldı. H.K.'nın daha önce de 2008 yılında eski eşi Nimet K.'yı silahla öldürdüğü ve kısa süre önce cezaevinden çıktığı belirtildi.
4 Eylül 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan Aytuğ Koyuncu, mahkeme tarafından tahliye edildi. Koyuncu, ilk olarak serbest bırakılmış, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Duruşmada pişman olduğunu belirten Koyuncu, kediye tekme atmadığını savundu. Mahkeme, Koyuncu'nun cezai ehliyetinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesine karar vererek tahliyesine hükmetti.
30 Mart 2023

Dilan ve Engin Polat çifti, 'kara para aklama' dahil altı suçtan tutuklandı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama, vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Anadolu başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, çiftin mal varlıklarına el konulmuş ve gözaltına alınmışlardı. Savcılık, çiftin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' ve 'Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Kanunu'na muhalefet' suçlarından tutuklanmalarını talep etti.
5 Kasım 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'ı 'yüzüne asit atmak' ve 'aracını taramakla' tehdit eden Mustafa Neşeli'nin ilk duruşmasında tahliye edildi. Neşeli, duruşmada bipolar hastası olduğunu ve pişmanlık yaşadığını ifade etti. Mahkeme, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına hükmetti ve dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesini kararlaştırdı. İddianamede, Neşeli'nin 'zincirleme şekilde kadına karşı silahla tehdit' suçundan iki yıl altı aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
7 Eylül 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

Bilkent Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci, akademisyen C.O. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Öğrenci, ilişkileri sırasında ve sonrasında yaşadığı şiddeti detaylandırarak, üniversite yönetimine başvurduğunu ve akademisyenin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Üniversite, idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin takip edildiğini duyurdu.
14 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'ye, 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfürlü ifadeler kullanması sebebiyle reklam gelirinin yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. Programda, Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısı Türkçe'de bir küfre benzediği için alay konusu olmuş ve Kütahyalı şarkının ismi yerine küfrü söylemişti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın oybirliğiyle verildiğini Twitter üzerinden duyurdu. Kütahyalı daha önce de 'kusturmalı Boşnak saksosu' ifadesi nedeniyle Beyaz TV'den kovulmuş ancak geri dönmüştü.
11 Ocak 2023

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yapılan silahlı saldırı sonucu yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda, Konya 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararlar, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi tarafından yetersiz rapor ve delil niteliği taşımayan belgelere dayanılarak eksik ceza verildiği gerekçesiyle bozuldu. İlk mahkeme, sanıklara haksız tahrik indirimi uygulamış ve konut dokunulmazlığı suçundan beraat kararı vermişti. İstinaf mahkemesi, dosyanın yeniden görülmesi için mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
3 Ocak 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Diyarbakır'da bir hastanede aşçı olarak çalışan Mehmet Kızıltaş, misafire sallama çay verdiği gerekçesiyle işten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açtı. Diyarbakır 3'üncü İş Mahkemesi, işverenin işten çıkarmayı haksız ve geçersiz buldu ve Kızıltaş'a 77 bin 340 lira tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, işverenin fesih kararının ağır kaldığını ve başka önlemler alınmadan doğrudan fesih yolunun tercih edilmesinin haksız olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Konya'nın Karatay ilçesinde Yılmaz G. isimli şahıs, boşanma aşamasında olduğu eşi Ebru G'yi tabancayla vurarak ağır yaraladı. Ebru G, kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay sonrası kaçan şüpheli Yılmaz G, polis ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin daha önce 'hırsızlık' ve 'kasten yaralama' gibi suçlardan kaydının olduğu öğrenildi.
4 Nisan 2023

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, bir tartışma sonucu eşi tarafından bıçaklanan Leyla K. hayatını kaybetti. Olayı gören diğer sürücüler, saldırganı etkisiz hale getirip polise teslim etti. Leyla K., hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Saldırgan H.K. polis tarafından gözaltına alındı.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim