RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT'nin seçim döneminde iktidar partisi ve muhalefet partileri hakkında tek taraflı yayın yaptığını iddia ederek Üst Kurul'a şikayet etti. 40 günlük yayın kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1945 dakika, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP ise sadece 25 dakika ekranda yer aldı. Keser ve Taşcı, TRT'nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini ve gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını talep etti.
28 Şubat 2024

Galatasaray, Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal ve TGRT haber sunucusu Cem Küçük'ü, hakem toplantısının montajlanmış görüntülerini yayınlamak ve algı operasyonu yapmakla suçlayarak RTÜK ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli işlemleri başlattığını duyurdu. Kulüp, her iki medya mensubunun da gerçekler ortaya çıkmasına rağmen montajlanmış görüntülere yer vererek basın etiği ve dürüst habercilik ilkesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu durum, Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve tartışmalı bir penaltı kararıyla sonuçlanan maçın ardından yaşananların bir devamı olarak görülüyor.
28 Mart 2024

CHP'nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve şimdiki CHP yöneticileri, TRT'nin haber yayıncılığında iktidara öncelik verdiğini ve CHP'ye yeterince yer vermediğini eleştiriyor. CHP'nin medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, bu konuda sık sık kamuoyuna şikayette bulunuyor. Deniz Zeyrek ise, CHP yöneticilerine kamuoyunun zaten bu durumdan haberdar olduğunu ve onlardan şikayet yerine çözüm üretmelerinin beklendiğini ifade ediyor. Zeyrek, TRT'nin finansman modelinin değiştirilmesi gibi radikal çözümler öneriyor.
11 Mart 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024

Fenerbahçe Spor Kulübü, Vole kanalında futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in hakaret içerikli sözleri sonrası RTÜK'ün gösterdiği tepkiyi takdir ederek, kendilerine yönelik saldırılarda da aynı hassasiyeti beklediklerini belirtti. Çelikler, Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik ağır ifadeler kullanmış ve sonrasında özür dilemişti. Trendyol, Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı ve RTÜK, kanala erişim engeli tehdidinde bulundu. Fenerbahçe, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e yaptığı açıklamada, spor alanında ve diğer alanlarda hakaret içeren yayınlara karşı aynı duruşun sergilenmesini istedi.
27 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlere yönelik artan saldırılar nedeniyle cezaların artırılacağını duyurdu. Bu açıklama, İstanbul Alibeyköy'de bir lise müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesi olayının ardından geldi. Öğretmenler, yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Erdoğan, öğretmenlere yönelik suçlarda cezaların yarı oranında artırılacağını belirten bir kanun teklifini Meclis'e sunacaklarını ifade etti.
10 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki bir mitingde halka hatalarını dile getirmeleri çağrısında bulundu. Ancak Rahmi Turan, ülkede gerçeklerin dile getirilmesinin riskli olduğunu, çünkü 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla çok sayıda insanın cezaevinde olduğunu ve rekor düzeyde dava açıldığını belirtiyor. 2022 yılında 16,753 kişi bu iddia ile yargılanıyor. Turan, Erdoğan'ın gerçekten hatalarını düzeltmek istiyorsa, avukatlarına dava açmama talimatı vermesi gerektiğini savunuyor.
16 Mart 2024

Rasim Ozan Kütahyalı, 'Derin Futbol' programında kullandığı ifadeler nedeniyle RTÜK üyesi İlhan Taşcı tarafından kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle dava edildi. Taşcı, Kütahyalı'dan 20 bin liralık manevi tazminat talep etti. Davanın duruşmasında Kütahyalı'nın aylık 27 bin 500 lira kazandığı ve dört lüks araca sahip olduğu bilgisi dosyaya eklendi, ancak bu bilgilerin kesin olmadığı ve teyide muhtaç olduğu belirtildi.
1 Mart 2024

Şarkıcı ve yazar Tuna Kiremitçi, yerel seçimlerde CHP'nin başarısını kutladığı için TRT 2'de katılacağı bir programın iptal edildiğini duyurdu. Kiremitçi, bu iptalin 'yukarıdan gelen bir emirle' gerçekleştiğini ve bunun bir tür 'cezalandırma' olduğunu ifade etti. Bu durum, seçim sonuçlarının ardından muhalefet cephesinde yaşanan coşkunun bir yansıması olarak görüldü.
1 Nisan 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hakimliğinin Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı aldığını duyurdu. Saldırı, öğle saatlerinde meydana geldi ve iki saldırgan öldürüldü, üçü polis olmak üzere altı kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırganların DHKP/C terör örgütü üyesi olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2024

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda, pandemi döneminde artan stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun getirildiğini ve bu kapsamdaki cezaların artırılacağını belirtti. Bakan Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların alt sınırının 80 bin liraya, üst sınırının ise 800 bin liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini, stokçulukla mücadelede ise cezaların alt sınırının 800 bin lira, üst sınırının 11 milyon lira olmasını önerdiklerini açıkladı. Bu tekliflerin parlamentoya sunulduğunu ve caydırıcı olması hedeflendiğini ifade etti.
17 Nisan 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

Rahmi Turan, Türkiye'de gazetecilerin sürekli tehdit edilmesi ve saldırıya uğraması nedeniyle normalleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, siyasetçilerin sorumlu davranmaması durumunda yeni bir gazeteci cinayetinin an meselesi olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin bazı partilerde görevli oldukları ortaya çıkmasına rağmen cezalandırılmamaları, saldırganları cesaretlendirdiği ifade edildi.
17 Haziran 2024

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda yaptığı sunumda, deprem bölgesinde çocuk intihar vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Kılıç, afet bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin önemli oranlarda arttığını vurguladı. Ayrıca, sahada engelli çocuk sayısının da arttığını ve yardım dağıtımında dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.
15 Mayıs 2024

Rahmi Turan, cehaletin toplumda yarattığı tehlikeleri ve bilgi eksikliğinin yol açtığı şiddet olaylarını ele alıyor. Mısır'da edebiyatçı Necip Mahfuz'a ve yazar Faraç Foda'ya yapılan saldırıları örnek göstererek, saldırganların eserleri okumadan ve anlamadan şiddete başvurduğunu belirtiyor. Turan, cehaletin aşısı olmadığını ve bilgiye ulaşmanın önemini vurguluyor.
2 Haziran 2024

Mustafa Karaalioğlu, Türk Ceza Kanunu'na eklenmesi önerilen yeni bir maddenin ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayabileceğini ele alıyor. Bu madde, devletin iç veya dış siyasal yararlarına karşı faaliyet gösterenleri 'etki ajanlığı' suçu kapsamında cezalandırmayı öngörüyor. Madde, belirsiz suç tanımlarıyla medyayı ve eleştirel sesleri hedef alabilecek şekilde tasarlanmış. Karaalioğlu, ifade özgürlüğünü kısıtlayan mevcut maddelerin kaldırılması gerektiğini savunurken, bu yeni düzenlemenin tersine bir adım olduğunu vurguluyor.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim