7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 32 bini aştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde 82 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 110 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam ölü sayısı 32,070'e, yaralı sayısı ise 74,298'e ulaştı. Ayrıca, Rusya ve Çin, Gazze ile ilgili olarak ABD'nin yetersiz bulduğu hamleyi veto etti.
22 Mart 2024

İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım bekleyen Filistinlilere düzenlediği saldırıda ölü sayısının 104'e, yaralı sayısının ise 760'a yükseldiği bildirildi. Gazze'deki hükümet, saldırının kasıtlı ve planlı olduğunu vurguladı. İsrail güvenlik kaynakları, Filistinlilerin insani yardım tırlarının etrafını sarması ve İsrail güçlerine yaklaşması nedeniyle askerlerin kalabalığa ateş açtığını itiraf etti. İsrail ordusu ise Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı iddiasında bulundu.
29 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 29 bin 410'a yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 10 günde ölen Filistinli sayısının 1070 arttığını ve yaralı sayısının 69 bin 465'e yükseldiğini bildirdi.
22 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 28 bin 985'e ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölen Filistinli sayısının 127 arttığını ve yaralı sayısının 68 bin 883'e yükseldiğini açıkladı.
18 Şubat 2024

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32 bin 226'ya ulaştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, son 24 saat içinde 84 Filistinli daha yaşamını yitirdi ve 106 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam yaralı sayısı 74 bin 518'e çıktı.
24 Mart 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 29 bin 692'ye yükseldi. Bu artış, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in resmi savaş ilan etmesiyle gerçekleşti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölenlerin sayısının 86 arttığını ve yaralı sayısının da 69 bin 879'a yükseldiğini duyurdu.
25 Şubat 2024

Gazze Hükümeti, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze'deki saldırılarda ölen gazeteci sayısının 152'ye yükseldiğini açıkladı. Son olarak El-Aksa televizyonunda çalışan Selim eş-Şerefa'nın İsrail ordusunun saldırısı sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Bu durum, Gazze'deki gazetecilerin güvenliği ve basın özgürlüğü konusundaki endişeleri artırıyor.
21 Haziran 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kenti yakınlarında bir hava saldırısı gerçekleştirdi ve bu saldırıda çoğunluğu Suriye askeri olmak üzere en az 52 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre ölenler arasında Hizbullah üyeleri ve İran yanlısı savaşçılar da bulunuyor. İsrail'in hedefinin Lübnan Hizbullahı'na ait bir füze deposu olduğu iddia edilse de bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı. İsrail ordusu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
30 Mart 2024

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları altında bulunan kentte iki çocuğun açlıktan öldüğünü açıkladı. Bu çocuklar, yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle Şifa Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de insani yardıma erişim sağlanması yönündeki kararına rağmen, Şubat ayında Gazze'ye giren yardımın Ocak ayına oranla yarı yarıya düştüğü belirtiliyor. BM verilerine göre, kentte yüz binlerce kişi ciddi açlıkla karşı karşıya.
28 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleşen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan 'vahim hatalar' yapıldığını ve bu nedenle iki üst düzey subayın görevden alındığını duyurdu. Jose Andres'in Dünya Merkezi Mutfağı'nda (WCK) çalışan bu kişiler, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti. WCK, saldırının kasıtlı yapıldığını iddia etmişti. İsrail ordusu, soruşturma sonucunda ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri tespit edildiğini ve bu kapsamda bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını, ayrıca Güney Komutanlığı'nın başındaki generalin de resmi olarak kınandığını açıkladı.
5 Nisan 2024

Gazze'de World Central Kitchen (WCK) çalışanlarından oluşan bir konvoy, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırısı sonucu vuruldu ve yedi kişi hayatını kaybetti. Saldırıda Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşları da ölenler arasında yer aldı. İsrail ordusu, yaşananları 'trajik bir olay' olarak nitelendirerek, insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yaşananları bir insanlık trajedisi olarak nitelendirerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
2 Nisan 2024

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, dünya genelinde Filistinli mülteci sayısının 6 milyonu geçtiğini açıkladı. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşında 37 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Filistinlilerin işsizlik oranı yüzde 75'e çıkarken, Gazze Şeridi'nde en az 200 bin kişi işini kaybetti. Batı Şeria'da işsizlik oranı son çeyrekte yüzde 32'ye yükseldi.
20 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım görevlisinin ölümüne ilişkin, savaş zamanında böyle olayların yaşanabileceğini belirtti ve durumu araştırdıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karıştığı iddiasıyla Gazze'deki BM'ye bağlı UNRWA çalışanlarının kuzeye teslimat yapmasını yasakladı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım görevlilerini korumak için yeterli çaba göstermediğini eleştirerek soruşturma çağrısında bulundu.
3 Nisan 2024

Üsküdar'da bir kafede iki grup arasında çıkan tartışmada üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ölenlerin İsrailli olabileceği iddiasını araştırıyor. The Jerusalem Post'a göre, İsrailli Arapların olaya karıştığı yönündeki iddialar da inceleniyor.
24 Mayıs 2024

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı sosyal medya üzerinden 'zayıf' olarak değerlendirdi. İsrail'den bir milletvekili olan Tally Gotliv, İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu ve caydırıcılığın yeniden tesis edilmesini umduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere İran'a yapılan saldırı hakkında açıklama yapmamalarını istedi. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yedi Devrim Muhafızları subayı ölmüştü. İran ise geçen hafta 'Gerçek Vaat' operasyonu ile İsrail'e karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

ABD yönetimi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun çalışanlarının öldürülmesine 'öfkeli' olduğunu açıkladı. Saldırıda, ünlü şef Jose Andres'in kuruluşunda çalışan yedi kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, daha kapsamlı bir soruşturma talep ederek, faillerin sorumlu tutulmasını beklediklerini belirtti. Kirby, ABD'nin İsrail'e insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda baskı yapmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Nisan 2024

Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (WCK), İsrail ordusunun yedi çalışanını öldürdüğü saldırının kasıtlı olduğunu belirtti. Kuruluşun kurucusu Jose Andres, saldırının 'talihsiz bir hata' olmadığını, konvoyun açıkça işaretlenmiş araçlardan oluştuğunu ve İsrail ordusunun kontrolündeki bir bölgede hedef alındığını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin İsrail'in bu eylemine öfkeli olduğu ve ABD Başkanı Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'ya endişelerini ilettiği belirtildi.
4 Nisan 2024

İsrail basını, Savunma Bakanlığı'na ait bilgisayar sistemlerinin hacklendiğini ve hassas bilgilerin sızdırıldığını duyurdu. Hackerlar, sızdırdıkları bilgileri Telegram gruplarında paylaştı ve bu bilgilerin çeşitli forumlarda satışa sunulduğu belirtildi. Ayrıca, hackerlar İsrail'den 500 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti. İsrail güvenlik kaynakları, sistemlerin hacklendiğini doğruladı.
10 Nisan 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Mısır'ı suçladı. Smotrich, Mısır'ın Hamas'ın silahlanmasında büyük bir rol oynadığını ve 7 Ekim'deki saldırılardan dolayı büyük sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası görüşmeleri için Kahire'ye temsilci gönderilmemesi çağrısında bulundu ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın Kahire'ye gönderilmesi yerine Gazze'ye saldırıların devam etmesini savundu. İsrail devlet televizyonu, esir takası görüşmeleri için İsrail'in Kahire'ye heyet göndermesi konusunda Tel Aviv'de istişarelerin sürdüğünü bildirdi.
12 Şubat 2024

UNESCO, 1997'den beri verilen Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl Gazze'deki savaşı takip eden tüm Filistinli gazetecilere verdi. Ödül, Şili'nin Santiago kentinde düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı sırasında açıklandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ödülün gazetecilerin bilgilendirme ve araştırma görevlerini sürdürebilmeleri için kolektif eylemin önemini vurguladığını belirtti. Ayrıca, UNESCO, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci ve medya çalışanının öldürülmesini kınadı.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim