Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK'ün 'kadına karşı şiddet' ve 'kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek' gerekçesiyle verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı. Dizinin yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önsözüyle 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. SenaristBir, RTÜK'ün kararını ve Cumhurbaşkanının önsözünün yer almasını açık bir sansür ve tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla hedef gösterilmişti.
16 Nisan 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile çalıştığı tespit edilen Ayşe Özkiraz, tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 'tabip unvanını kullanmak', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından toplamda sekiz yıl hapis ve 18 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Özkiraz'ın bir yıllık hapis cezasında hükmün açıklanmasını geriye bırakarak ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
28 Mart 2023

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, nam-ı diğer Jahrein, CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Jahrein, Temmuz 2023'te Kılıçdaroğlu tarafından kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanıldığını iddia ederek 200 bin liralık tazminat davası açtığını duyurmuştu. Ancak sonuçlanan dava, Jahrein'in Kılıçdaroğlu'na tazminat ödemesi yönünde sonuçlandı.
27 Mart 2024

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak iddialarından yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Gök, Diyarbakır'da 25 Nisan'daki 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınmıştı. Gök, duruşmada yaptığı savunmada, davanın asıl motivasyonunun, 2017'de çektiği ve üzeri çıplak olan Kemal Kurkut'un polis tarafından vurulma anını gösteren fotoğraflar olduğunu iddia etti. Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.
14 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, 'Sinemada Hapishane' adlı bir yazı kaleme aldı. Yazı, YouTube'da sinema içerikleri üreten 'Kutsal Motor' kanalının 'Kapsül' programı için hazırlandı ve Ece Dizdar tarafından seslendirildi. Mater, yazısında hapishanenin mutsuz ve çaresiz bir yer olmadığını, haklı olduğuna inanan bir kişi için neşeli bir yer olabileceğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Eda Taşpınar'ın bir mescitte çekilmiş fotoğrafı nedeniyle hakkında başlatılan soruşturmayı eleştirdi. Hakan, Osman Hamdi Bey'in 'Mihrap' adlı eserini örnek göstererek, Abdülhamid döneminde dahi böyle bir soruşturmanın yapılmadığını belirtti. Taşpınar, fotoğrafı sosyal medyada paylaştıktan sonra 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturmaya uğramış ve ifade vermişti.
5 Ocak 2023

2017'de Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ölüm anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök, tutuklu olarak yargılanıyor. Gök, Kurkut'un fotoğraflarını yayınladıktan sonra baskıya maruz kaldığını ve bu durumun intikam olarak görüldüğünü belirtti. Gök, ayrıca kendisi hakkında 'örgüt talimatıyla fotoğrafları çektiği' iddiasında bulunan gizli tanığın pervasızlığını ve mahkemenin bu durumu mahkum etmek yerine kendisine ceza verdiğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin cinsel istismarına ilişkin dava öncesinde adliye önünde açıklamalarda bulundu. Kadıgil, H.K.G.'nin altı yaşındayken ailesi tarafından seks kölesi haline getirildiğini ve bu durumun 20 yıl sürdüğünü belirtti. İstismarla ilgili dava İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle şarkıcı Tan Taşçı hakkında dava açıldı. Taşçı, 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Taşçı'nın paylaşım yaptığı tarihte Orhan'ın dava dosyasının istinaf aşamasında olduğunu ve aleyhine kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığını belirtti. Bu sebepten Taşçı'nın sosyal medya hesabından 'tecavüzcü' ithamında bulunulmasının 'yazılı iletiyle hakaret suçu'nu oluşturduğuna karar verildi.
11 Eylül 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

İstanbul Başsavcılığı, sosyal medya fenomenleri Selin Ciğerci ve eski eşi Gökhan Çıra hakkında 'kara para aklama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bu soruşturma, Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanması ve 'Şampiyonlar Ligi' olarak adlandırılan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konulmasının ardından gelişti. Soruşturmanın, diğer fenomenlerle ilgili başlatılan soruşturma ile birleştirilip birleştirilmeyeceği henüz netleşmedi. Ciğerci ve Çıra'nın mal varlıklarıyla ilgili şu an için bir işlem yapılmadı.
2 Aralık 2023
İşaretlediklerim