İsrail ordusu, Lübnan’ın bazı noktalarına sınırlı, yerel ve hedefli kara harekatı başlattığını duyurdu. 'Kuzey Okları Harekatı' adı verilen operasyon, Gazze ve diğer alanlardaki mücadeleye paralel olarak devam edecek. Harekat öncesinde Lübnan’ın başkenti Beyrut havadan, güneyi ise topçu atışlarıyla vuruldu. İsrail ordusu, harekatın Hizbullah’ın güney Lübnan’daki terörist hedeflerine ve altyapısına karşı yapıldığını belirtti.
1 Ekim 2024

İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları devam ederken, ölü sayısı 2 bin 574'e ulaştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılar sonucunda 12 bin 1 kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede büyük bir göç dalgası yaşanırken, 486 binden fazla kişi Suriye'ye göç etti. İsrail'in saldırı tehditleri nedeniyle Sur kentinde yeni bir göç dalgası başladı ve halk evlerini terk etmek zorunda kaldı.
24 Ekim 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

İsrail hükümeti, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetlenen çatışmalar nedeniyle 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Güvenlik kabinesi toplantısında alınan bu karar, hükümete daha geniş yetkiler tanıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bin 100 noktaya hava saldırısı düzenledi. Lübnan ise bu saldırılarda 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde gerçekleşen çatışmalarda biri binbaşı, biri yüzbaşı olmak üzere beş askerinin öldüğünü açıkladı. Çatışmalarda dört İsrail askeri ağır yaralanırken, toplam yaralı sayısı 19 olarak bildirildi. İsrail, 30 Eylül'de Lübnan'da Hizbullah'a karşı kara saldırılarına başlamıştı ve bu tarihten itibaren ölen İsrail askeri sayısı 29'a ulaştı. Çatışmalar, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimi artırıyor.
25 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle 310 binden fazla Suriyeli ve yaklaşık 110 bin Lübnanlının Suriye'ye geçtiğini bildirdi. İsrail'in Beyrut ve diğer bölgelerdeki hava saldırıları sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve bir milyondan fazla insan yerinden oldu. Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar devam ederken, Lübnan'daki sivillerin durumu giderek kötüleşiyor. BM, Gazze'deki saldırıların da Filistinlilerin kitlesel olarak yerinden edilmesine yol açtığını belirtti.
11 Ekim 2024

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle Lübnan’daki Türk vatandaşlarını durumun daha da kötüye gitme ihtimaline karşı uyardı. Bakanlık, vatandaşların deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırladığını ve bu süreci yürütmek üzere bir koordinasyon merkezi kurduğunu belirtti. Ayrıca, diğer ülke vatandaşlarının Türkiye üzerinden tahliyesine ilişkin hazırlıkların da sürdüğü ifade edildi.
1 Ekim 2024

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kenti yakınlarında bir hava saldırısı gerçekleştirdi ve bu saldırıda çoğunluğu Suriye askeri olmak üzere en az 52 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre ölenler arasında Hizbullah üyeleri ve İran yanlısı savaşçılar da bulunuyor. İsrail'in hedefinin Lübnan Hizbullahı'na ait bir füze deposu olduğu iddia edilse de bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı. İsrail ordusu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
30 Mart 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Ebyad, Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölü sayısının 12'ye yükseldiğini açıkladı. Patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişinin öldüğü, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnanlı yetkililer, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. Olayın ardından Lufthansa, Tel Aviv ve Tahran uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

New York Times, İsrail'in Lübnan'da patlayan çağrı cihazları için paravan şirketler kurduğunu yazdı. 17 ve 18 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Eski ve görevdeki savunma ile istihbarat çalışanları, bu cihazları satan BAC Consulting KFT'nin İsrail tarafından kurulduğunu iddia etti. Cihazların pillerinin patlayıcı madde içerdiği ve Hizbullah'a yönelik saldırılarda kullanıldığı belirtildi.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait bir hedefe saldırı düzenledi ve bu saldırıda üst düzey Hizbullah komutanı İbrahim Akil öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 14 kişinin öldüğünü ve 66 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in saldırısını kınayarak, İsrail'in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti. İsrail medyası, saldırının hedefinin İbrahim Akil olduğunu doğruladı.
21 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait füze platformları ve silah depolarını hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda 30 füze platformu ve 150 füze rampası vuruldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 37 kişinin öldüğünü ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah lideri Nasrallah, saldırıların Lübnan halkına savaş ilanı olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın naaşı, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırısının ardından bulundu. Sağlık ve güvenlik yetkilileri, Nasrallah’ın cesedinin sağlam olduğunu ve doğrudan bir yara izi bulunmadığını belirtti. Ölüm nedeninin patlamanın şiddetinden kaynaklanan travma olduğu açıklandı. Bu olay, Lübnan ve İsrail arasındaki gerilimi daha da artırdı.
29 Eylül 2024

Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk kez konuştu. Netanyahu, bu saldırının sadece Hizbullah'ı değil, İran ekseni ve tüm uzantılarını hayal kırıklığına uğrattığını savundu. İsrail ordusu, 27 Eylül'de Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Hizbullah, Nasrallah'ın ölümünü doğrularken, bu durumun direnişi daha da güçlendireceğini belirtti.
29 Eylül 2024
İşaretlediklerim