Bianet'in Kürtçe yayını Bianet Kurdî'nin editörü Aren Yıldırım, İstanbul Üsküdar'daki evinde sabah erken saatlerde polis tarafından gözaltına alındı. Yıldırım, Fatih'teki Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avukatı Ülkü Şahin, dosyada kısıtlama olduğunu ve 24 saat süreyle avukatla görüş yasağı bulunduğunu belirtti. Aren Yıldırım, aynı zamanda dilbilimci, çevirmen ve gazeteci olarak tanınıyor ve iki kitabın yazarı.
15 Mart 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Esenyurt'taki tekel bayisi saldırısında aranan son iki şüpheli T.Ö. ve A.Ö'nün yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, PKK ve 'FETÖ' bağlantılı hesapların 'manipülasyon yaptığını' savundu ve güvenlik güçlerinin suç ve suçlularla mücadelesinin devam edeceğini belirtti. Saldırıda Yunus Emre Erzen ve Batuhan Bayındır hayatını kaybetmişti.
31 Temmuz 2023

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Gezi davasından tutuklu olan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'i ziyaret etmek için başvuruda bulundu. Başvurusu bir hafta boyunca yanıtlanmayan Türkeş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u eleştirdi ve hak arayışlarına engel olmamaya çağırdı. Sonunda izin çıkması üzerine Türkeş, tutuklularla görüştü ve Bakan Tunç'a teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

TED Antalya Koleji'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilen ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla gözaltına alınan öğretmen E.K., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. E.K.'nın konuşmasında 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanlar ve Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlar eleştirilmişti. Antalya Emniyet Müdürlüğü, konuşmanın 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında Okmeydanı'nda yolu kapatan ekiplere hasta taşıyan aracın geçişine izin verilmesini isteyen bir kişi, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklandı. Olay, Yıldız'ın Twitter hesabından 'marjinal grupların saldırısı' olarak nitelendirilmesi ve iktidar gazeteleri tarafından 'DHKP-C provokasyonu' olarak gösterilmesinin ardından yaşandı. Gözaltına alınan kişilerden biri, MHP'ye uzun yıllar hizmet ettiğini belirterek PKK ile ilişkilendirilmesini reddetti. Gözaltına alınan kişilerden biri serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklandı.
25 Mayıs 2023

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için avukatları mazbatasını alarak başvuruda bulundu ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile Meclis Başkanlığı arasındaki yazışmalar sonucunda netleşeceğini belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin yeminlerinin gereği olarak Atalay'ın serbest bırakılması için ses çıkarmaları gerektiğini ifade etti.
14 Haziran 2023

Gazeteci Can Ataklı, bir Youtube yayınında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Ataklı'nın bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası talep edildi. Savcı, Ataklı'nın sözlerinin kışkırtıcı ve ayrımcılığı teşvik edici nitelikte olduğunu öne sürdü. Ataklı'nın avukatı ise müvekkilinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak beraatini talep etti.
10 Eylül 2024

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çolak, Suriye'den gelen tartışmalı görüntüleri paylaşması üzerine gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Çolak, haftada bir polis merkezine imza vermeyi içeren adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Çolak, paylaştığı görüntülerin yalan olmadığını savundu.
4 Temmuz 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul, Ankara, Mersin, Şanlıurfa ve Batman'da siber dolandırıcılık suçlarına yönelik Sibergöz-31 operasyonları gerçekleştirildi. Operasyonlarda 18 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak mağdurları dolandırdıklarını ve bu yöntemle 4 milyon 600 bin lira haksız kazanç elde ettiklerini açıkladı. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale de el konuldu.
17 Nisan 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi ve tutuksuz yargılanacak. Polat, 'örgüt kurma', 'örgüt yapısı içinde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' ve 'yasadışı bahis' suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davada toplam 28 sanık bulunuyor ve Polat'ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı. Mahkeme, tutukluluktan elde edilecek faydanın adli kontrol hükümleriyle de sağlanabileceğini belirterek tahliye kararı verdi.
19 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu X, AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a küfrettiği paylaşımını nefret söylemine karşı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kısıtladı. Paylaşım, Türkiye ve diğer ülkelerde görünürlüğü sınırlanırken Almanya'da tamamen kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine 'züppe' diyen Tuncay Özkan'a 250 bin liralık tazminat davası açtı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li vekile soruşturma açıldığını duyurdu, ancak Nazırlı hakkında henüz bir soruşturma açılmadı.
27 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen üst düzey emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporunun savcılığa teslim edildiğini açıkladı. Soruşturma kapsamında, gizli tanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey görevli açığa alınmış ve sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Ankara Organize Şube Müdürü Kerem Öner adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, yedi şüpheli tutuklanmıştı. Yerlikaya, raporun kriminal ve jandarma işbirliği ile hazırlandığını ve sürecin yargıya intikal ettiğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Trendyol Süper Lig’in ikinci haftasında oynanan Göztepe-Fenerbahçe maçında, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’u iterek düşüren Fatih Özkan’a ev hapsi cezası verildi. Maç sırasında Fenerbahçe taraftarlarının stada alınmaması ve polisin biber gazı kullanması sosyal medyada tepki çekmişti. Ali Koç, olayın ardından kendisini iten kişi ve ihmali bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Özkan’ı gözaltına alarak adliyeye sevk etti ve ev hapsi cezası verildi.
18 Ağustos 2024
İşaretlediklerim