Malatya'da, 6 Şubat'taki depremler sonucu ağır hasar gören Özbay Apartmanı çöktü. Olay yerine AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi ve yapılan incelemelerde enkaz altında kimsenin olmadığı tespit edildi. Çöken binanın yanındaki binada mahsur kalan 4 kişi, ekipler tarafından kurtarılarak tedbir amaçlı hastaneye götürüldü. Vali Hulusi Şahin olay yerinde incelemelerde bulundu ve çökmenin MASKİ ekiplerinin çalışması sırasında meydana geldiğini açıkladı.
25 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023

Ankara'da meydana gelen şiddetli sağanak ve dolu, şehrin birçok bölgesinde su birikintilerine ve sel oluşumuna neden oldu. Yağışlar, trafik akışını olumsuz etkileyerek bazı sürücülerin yolda kalmasına ve araçlarını park etmek zorunda kalmalarına sebep oldu. Çankaya'nın Beşevler semtinde ve Şentepe Pamuklar mahallesinde bazı sürücüler ve kuryeler mahsur kaldı. Vatandaşlar yağmurun dinmesini kapalı alanlarda beklemek zorunda kaldı.
30 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, bir aracın metrobüs yolundaki dubaları bilerek ezdiğini gösteren bir video paylaştı. Son zamanlarda İBB'nin işletmesindeki metro, metrobüs ve otobüslere yönelik sabotajlar arttı. Ongun, videoyu 'düpedüz cinayete teşebbüs' olarak nitelendirdi.
22 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar'da 'Azmanbüs' olarak adlandırılan elektrikli minibüslerin kullanıma başlanmasıyla ilgili halkın tepkilerini değerlendirdi. İmamoğlu, toplu taşımayı sağlamak zorunda olduklarını ve mevcut araçların tarihi şehirlerde de kullanıldığını belirtti. Halkın tepkilerini duyduğunu ifade eden İmamoğlu, alternatif araç tasarımları üzerinde çalıştıklarını ancak şu an için başka bir seçenek olmadığını söyledi. Gösteriler sırasında bazı eylemciler gözaltına alındı ve İETT yetkilisi Ali Tuğrul Küçükalioğlu'nun sert müdahalesi dikkat çekti.
24 Haziran 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak, dolu yağışına dönüştü. Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde kısa süreli dolu yağışı yaşanırken, Çeşme'de dolu etkisini artırarak cadde, sokak ve plajları kapladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaşanan hava olaylarını iklim kriziyle ilişkilendirerek sosyal medyada fotoğraflar paylaştı ve itfaiyenin olumsuzluklara anında müdahale ettiğini belirtti.
6 Nisan 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Malatya'da Bostanbaşı mevkiinde bulunan ve depreme dayanıklı olduğu iddia edilen Asur Konutları adlı iki bloklu projenin bir bloğu depremde çöktü. Çökme anı site sakinleri tarafından kaydedildi. İnşaat şirketinin tanıtımında projenin depreme dayanıklı olduğu belirtilmiş ve 28 Ocak'ta bir dairenin satış bedeli 2 milyon 850 bin TL olarak ilan edilmişti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören Adıyaman'daki üç katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, UMKE, itfaiye ve güvenlik güçleri sevk edildi ve arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Adıyaman Belediye Başkanı ve bir milletvekili, binanın daha önce boşaltıldığını ve can kaybı bilgisinin olmadığını belirtti. Belediye Başkanı, enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 50-60 seviyesine ulaştığını ifade etti.
25 Mart 2023

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem riski yüksek bir bölgeye inşa edildiği için eleştirilmişti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, hastanenin yeri için ciddi endişelerini dile getirmiş, ancak hastane yine de sulak zemin üzerine ve bir fay hattı üzerinde inşa edilmiştir. 2019'da yaşanan depremde hastanenin altyapı sorunları nedeniyle duvarlar çatlamış, tavan çökmüş ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Bu durum, yoğun bakımda tedavi gören 80 hastanın ölümüne yol açmıştır.
29 Nisan 2024

Ankara'da sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğle saatlerinde şiddetlenerek bazı cadde ve sokaklarda, alt geçitlerde su birikintilerine neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, su birikintileri nedeniyle mahsur kalan bir otomobili kurtardı ve suyun tahliyesi için çalışma yürüttü. Sıhhiye'deki Aksu Kavşağı trafiğe kapatıldı ve bazı iş yerlerini su bastı. Ankara Valiliği, herhangi bir can veya ciddi mal kaybının olmadığını açıkladı.
30 Mayıs 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Altunizade metrosunda yürüyen merdiveni durduran bir grup genç ve bu durumu haberleştiren A Haber muhabiri hakkında bir video paylaştı. Videoda gençlerin merdiveni acil durdurma tuşuna basarak durdurdukları ve A Haber muhabirinin de bu durumu 'İBB'nin sorumluluğundaki metrolarda yürüyen merdivenlerin çalışmadığına dair' haber olarak sunduğu görülüyor.
12 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Deprem ve İstanbul' konulu panelde, İBB'nin deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğu ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıkları belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, binalara sertifika verileceğini ve risk durumlarına göre etiketlendirme yapılacağını ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina olduğunu, bu sayının azaltılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
17 Ağustos 2023

İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan bir metrobüs durağında yürüyen merdivenin aniden ters yönde çalışmaya başlaması sonucu üç kişi yaralandı. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kazanın ardından metrobüs girişinde yoğunluk oluştu ve yürüyen merdivenlerin tamir edilmesi için çalışmalar başlatıldı.
4 Mart 2024

Bakırköy-Kirazlı metro hattının inşaatında son aşamalara gelindiği ve hattın yakında hizmete açılacağı belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 8,4 kilometre uzunluğundaki hattın yedi istasyonu olduğunu ve toplam 16,9 kilometre tünel kazısı ile 17 kilometre demir yolu ray montajının tamamlandığını açıkladı. Hattın, İstanbul'un çeşitli noktaları arasındaki ulaşım süresini önemli ölçüde kısaltması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beş ay içinde üç büyük metro hattının daha açılacağını duyurdu.
4 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar'da büyük minibüslerle toplu taşıma yapmayı planlıyor. Adalılar, bu araçların Ada yaşamına ve yollarına uygun olmadığını belirterek itiraz ediyor. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu taşıma ihtiyacını vurgularken, Adalılar daha önce elektrikli otobüs ve taksilerle sağlanan ulaşımı desteklediklerini, ancak büyük minibüslerin Ada'nın yapısına uygun olmadığını savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu, ruhsatsız taşımacılığın ve çirkin elektrikli araçların toplatılması gerektiğini belirtti.
25 Haziran 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında Kandilli Rasathanesi ile hazırladığı ve ilçe bazında tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlı bina sayısı ve altyapı hasarı gibi verileri içeren İstanbul deprem raporu yeniden gündeme geldi. Raporda, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinde en çok can kaybının öngörüldüğü, Arnavutköy ve Şile'de ise can kaybı beklenmediği belirtiliyor. İstanbul genelinde 1 milyon 166 bin 453 bina incelenmiş ve bu binaların bir kısmının depremde çeşitli derecelerde hasar alması bekleniyor. Deprem bilimci Naci Görür, raporu iyimser bulduğunu ve İstanbul'un büyük risk altında olduğunu ifade etmişti.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023
İşaretlediklerim