Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kariye Camii'nin ibadete açılmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi ve bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Miçotakis, Türkiye'nin bu kararının Türk-Yunan ilişkilerindeki son ilerlemeleri tehlikeye atabileceğini ifade etti. Ayrıca, Yunanistan'ın Müslüman anıtlarına saygı gösterme politikasının değişmediğini vurguladı.
9 Mayıs 2024

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

İzmir'de bulunan ve 2009 yılında tamamlanan Folkart Narlıdere sitesi yangın nedeniyle zarar gördü. Site, yüksek teknolojili kent peyzajı ve mimarlık alanında iki ödül kazanmış ve 'akıllı bina' olarak pazarlanmıştı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projenin Avrupa'nın en özel projelerinden biri olduğunu belirtmiş ve projede emeği geçen herkesi tebrik etmişti. Sitenin tanıtım kataloğunda yangın güvenlik sistemlerine dair detaylar da yer almaktaydı.
28 Nisan 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

Manisa'nın Salihli ilçesinde, iki yaşındaki Batu Demir, su bulma amacıyla açılan yaklaşık 60 metre derinliğindeki bir artezyen kuyusuna düştü. Oğlunu kurtarmak isteyen baba Aytuğ Demir de kuyuya atladı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekiplerin yaklaşık 10 saat süren kurtarma çalışmaları sonucunda baba ve oğlunun cansız bedenleri kuyunun 15. metresinde bulundu. Olayla ilgili soruşturma kapsamında site yöneticisi ve kaçak sondaj yaptığı iddia edilen bir kişi gözaltına alındı.
6 Ocak 2023

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heykelini dikmek üzere Erdoğan'dan onay talebinde bulundu. Özcan, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda Bolu'nun en görünür yerine heykelini dikeceğini söylemiş ve bu sözünü Bolu Belediye Meclisi toplantısında da tekrarlamıştı. Mevzuata göre yaşayan bir kişinin heykelinin dikilmesi için kişinin muvafakatının alınması gerektiğini belirten Özcan, Erdoğan'a bu izni almak için mektup yazdığını duyurdu.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Artvin'in Yusufeli ilçesi Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, belediye tarafından Yusufeli Barajı üzerine kurulan 1 kilometrelik zipline hattını denemek isterken, makaranın sıkışması sonucu yaklaşık 80 metre yükseklikte mahsur kaldı. Endüstriyel dağcı Tolga Albayrak, aynı hat üzerinden ulaştığı Aytekin'i çıkış noktasına getirdi. Aytekin, yaşanan durumla ilgili gerekli ayarların yapılacağını belirtti.
22 Eylül 2023

İzmir'in Bergama ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının etkisiyle bu yılın ilk beş ayında geçen seneye göre daha fazla turist çekti. 2022'de 367 bin turistin ziyaret ettiği Bergama, 2023'te 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında ise 185 bin turist Bergama'yı gezdi. Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, gece müzeciliği uygulamasıyla ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini belirtti.
16 Haziran 2024

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yapılan kazı çalışmalarında, erken Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiği bulundu. Bu mozaik, Ordu'da bulunan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Mozaikteki geometrik ve bitkisel motifler, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasında yapıldığı düşünülüyor. Kazı çalışmaları Ordu Müzesi Müdürlüğü ve Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirildi.
11 Ağustos 2024

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi konusunda Yunan halkının memnuniyetsizliğini dile getirdi ve bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Miçotakis, bu dönüşümün Konstantinopolis'in tarihine zarar verdiğini ifade etti ve Türkiye ile ilişkilerde samimi ve saygılı diyalogun önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin tutumunun hızlı bir değişiklik göstermeyeceği konusunda gerçekçi bir beklenti içinde olduklarını söyledi.
8 Mayıs 2024

Türk turistler, tatillerde Yunan adalarını tercih etmeye başladı ve bu durum gümrüklerde uzun kuyruklara neden oluyor. 2021 ve 2022 yıllarında Bulgarlar alışverişlerini Edirne'den yaparken, artan fiyatlar nedeniyle bu yıl gelenlerin sayısı azaldı. Hizmet sektöründeki maliyet ve fiyat artışları, Türk Lirası'nın değer kaybı ve döviz kurlarındaki artış, bu değişimin ana nedenleri arasında yer alıyor.
17 Temmuz 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

Erzurum'un Aziziye ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 7,04 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Aynı gün Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 4,2 ve Adana'da 4,0 büyüklüğünde iki ayrı deprem daha yaşandı.
11 Haziran 2023
İşaretlediklerim