TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarının, İsrail'in Lübnan'a yönelik işgal girişimi ve bölgedeki gelişmeler hakkında Meclis'i bilgilendireceğini açıkladı. Bu bilgilendirme toplantısı 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Toplantının amacı, Türkiye'nin bölgedeki gelişmelere karşı tutumunu belirlemek ve gerekli adımları atmak olarak belirtiliyor.
5 Ekim 2024

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu yedi Devrim Muhafızları subayının ölmesi, İran ile İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, bu durum üzerine Delaware'deki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü. Beyaz Saray, Biden'ın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunacağını açıkladı. ABD istihbaratına göre İran, İsrail'e karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
13 Nisan 2024

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitap etmek üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Abbas'ı daha önce Meclis'te konuşma yapmaya davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini belirtmişti. Abbas ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi ve Abbas, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Abbas, yarın TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek.
14 Ağustos 2024

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs adasındaki tarafları gayri resmi istişareler için ekimde bir araya getireceğini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüştüğünü ve her iki tarafın da ekimdeki gayri resmi istişarelere katılmayı kabul ettiğini belirtti. Görüşmenin New York'ta yapılması bekleniyor.
30 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yechiel Leiter'i ülkesinin Washington Büyükelçiliği'ne atadı. Leiter, Batı Şeria'da belediye başkanlığı yapmış ve ABD doğumlu bir isim. Leiter'in oğlu, 2023'te Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda hayatını kaybetmişti. Leiter'in göreve, Donald Trump'ın ABD başkanlığını devralmasının ardından başlaması bekleniyor.
8 Kasım 2024

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya destek oturumunda bir araya geldi ve Gazze için oturum talebini reddetti. Sol gruptan Portekizli Milletvekili Catarina Martins, Gazze'deki durumu gündeme alarak bir karar tasarısının oylanmasını istedi ancak bu talep 251 karşı oyla reddedildi. Martins, Gazze'de yaşananları soykırım olarak nitelendirerek, AB'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
17 Temmuz 2024

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin Devleti’ni 1967 sınırlarıyla resmen tanıdıklarını açıkladı. Sanchez, bu tanımanın uluslararası insan haklarına ve hukuka uygun olduğunu belirtti. İspanya, iki devletli çözüm için çaba göstereceğini ve Gazze'deki krizin sona erdirilmesi için çalışacağını duyurdu. Ayrıca, Filistin yönetiminin yeni hükümet kurma sürecine destek vereceklerini ve Arap ülkeleriyle işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.
28 Mayıs 2024

Arnavutluk'taki Dünya Bektaşi Merkezinin lideri Başdede Edmond Brahimaj, İsrail'e yaptığı ziyaretleri hatırlatarak kendisini İsrail halkının kardeşi olarak gördüğünü belirtti. Brahimaj, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Bektaşilerin merkezi olacak 'Vatikan benzeri' bir devlet kurmak istediğini açıkladı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da geçen ay bu yönde bir oluşum kuracaklarını duyurmuştu. Brahimaj, Arnavutluk hükümetinden bu planın uluslararası toplum tarafından tanınması için bir yasa çıkarmasını talep etti.
14 Ekim 2024

Slovenya, Filistin devletini 1967 sınırlarıyla bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararı aldı. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırılarının devam ettiği bir dönemde alındı. Daha önce İspanya, Norveç ve İrlanda da benzer şekilde Filistin'i tanımıştı. Slovenya Başbakanı Robert Golob, hükümetin bu kararı bugün düzenlenen oturumda değerlendirdiğini açıkladı.
30 Mayıs 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024

Slovenya, Filistin devletini resmen tanıyan 147’nci ülke oldu. Bu kararın ardından başkent Lübliyana’da meclis bahçesinde Filistin bayrağı göndere çekildi. Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, bu adımın barış ve adalete bağlılıklarının bir göstergesi olduğunu belirtti. İspanya, Norveç ve İrlanda da yakın zamanda Filistin’i resmen tanıdıklarını duyurmuştu.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim