Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, hayvan barınağı gönüllüsü bir öğrencinin barınağa girişini yasakladı. Yasaklama kararı, genel sekreter Mustafa Candan imzalı talimata dayanıyor. Ancak, öğrencinin okul çalışanlarını tehdit ettiği iddiasına rağmen, bu konuda herhangi bir tutanak veya soruşturma bulunmuyor. Ayrıca, okulun belli bir kısmına giriş yasağı gibi bir ceza yönetmelikte yer almıyor.
27 Temmuz 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolunda gerçekleştiğini açıkladı. Görür, şu an için herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve olası büyük bir Marmara depreminin fay hattının kuzey kolunda beklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Gemlik'te deprem önlemleri alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgenin yerleşim için tehlikeli olduğunu ve doğrudan Gemlik fayının üzerinde bulunduğunu söyledi.
4 Aralık 2023

Van'ın Edremit ilçesindeki Şamran Anadolu Lisesi deposunda öğretmen ve öğrenciler tarafından fark edilen yorgun bir bukalemun, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü. Bukalemun burada özel bir diyetle beslenerek tedavi ediliyor ve iyileştikten sonra yaşayabileceği bir bölgeye gönderilecek. Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bukalemunun göç yoluyla bölgeye geldiğini ve sıcak bölgelerde yaşayan sürüngenler için bu mevsimde Van'da yaşamasının mümkün olmadığını belirtti.
27 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki tarlalar, doğal olarak yetişen gelincik çiçeklerinin açmasıyla kırmızı renge büründü. Bu doğal olay, bölgedeki tarlaların estetik bir görünüme kavuşmasını sağladı. Gelinciklerin arasında sarı renkli kanolalar da görülebiliyor.
18 Nisan 2023

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Bu süreçte eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akbelen için toplanan milletvekillerine zeytinyağı dağıttı. Zeytinyağının, maden sahalarına dikilen zeytin ağaçlarından elde edildiği belirtildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, eski bakana zeytinyağını iade ederek Akbelen'den vazgeçmeyeceklerini belirtti.
8 Ağustos 2023

Diken haber sitesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi Abdulkadir Karagöz'ün Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na atandığını ve 'ihale avcısı' olarak bilindiğini iddia eden haberine mahkeme tarafından içerik çıkarma ve erişim engeli kararı verildi. Karar, Karagöz'ün 'kişilik haklarının ihlali' gerekçesiyle başvurusu üzerine alındı. Haberde, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na yapılan atamalar ve bu atamaların özellikleri, vakıf yönetimindeki değişiklikler ve vakıfla ilgili diğer tartışmalar ele alınıyordu.
6 Aralık 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023

Bursa Karacabey'de balıkçı Adem Yılmaz'ı her yıl ziyaret eden Yaren Leylek'in hasta yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Yavru leylek, su ve mineral kaybı ile enfeksiyon belirtileri gösterdiği için tedavi altına alındı ve başarılı bir tedavi sürecinin ardından yuvasına geri bırakıldı. Yavru leylek, halkalama yöntemiyle takibe alındı ve göç yolları izlenecek. Adem Yılmaz, Yaren Leylek ve yavrularını beslemeye devam edeceğini belirtti.
11 Haziran 2024

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesinde zeytinliklerin bulunduğu bir alana çimento fabrikası inşası planlanıyordu, ancak bilirkişi raporu, ÇED raporunun birçok eksiklik içerdiğini belirledi. Rapor, meteoroloji mühendisi olmadan ve eski verilerle hazırlanmış, fabrikanın tarım arazilerine, orman habitatına ve yeraltı sularına 'telafisi imkansız' etkileri olduğu göz ardı edilmiş. Ayrıca, çevre üzerindeki olumsuz etkilerin değerlendirilmediği, gürültü ve toz emisyonlarının yanı sıra orman yangını riskinin de yeterince analiz edilmediği tespit edildi.
5 Mayıs 2023

Tunceli'de yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda koruma altında olan yaban keçileri, parkın sarp kayalıklarında beslenirken fotoğraflandı. Yaklaşık 42 bin hektarlık bir alana sahip olan milli park, dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı olup, avlanması yasak yaban keçilerine ev sahipliği yapıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla beslenen keçiler, insanları fark edince zirvelere tırmanarak gözden kayboldu.
22 Mart 2023

Aylin Dağsalgüler, Zeytin Ağacı dizisinin ilk sezonunda popülerleşen 'aile dizimi' konusunu ele alıyor. Dizide, kanser hastası bir avukatın alternatif tedavi olarak katıldığı aile dizimi kampı, sosyal medyada geniş tartışmalara yol açtı. Dağsalgüler, dizinin kanser hastalarına yanlış umut aşıladığı ve etik ihlaller yarattığı eleştirilerini değerlendiriyor. Ayrıca, dizinin modern insanın duygularıyla sorunları çözme çabasını yansıttığını belirtiyor.
14 Temmuz 2024

Tunceli'de bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı, havaların ısınmasıyla birlikte sincapların ortaya çıkıp yiyecek aramaya başladıkları bir döneme girdi. Park, el değmemiş doğası ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çekiyor ve birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Kahverengi ve siyah renkli sincaplar, günün belirli saatlerinde ağaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Sincaplar, buldukları yiyeceklerle beslenmenin yanı sıra, toprağa gömdükleri tohumlarla ormanların yaygınlaşmasına da katkıda bulunuyor.
22 Mart 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 'Sev Kardeşim' adlı yeni koleksiyonunu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Galata Postane'de sergileyecek. Koleksiyon, Yeşilçam filmlerinden ve Hatay deprem bölgesindeki güçlü kadınlardan ilham alıyor. Ağırbaş, koleksiyonunda geleneksel el işçiliğine ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor. British Council desteğiyle ve ZEY markası altında hazırlanan koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği ve Rimmen Kadın Kooperatifi işbirliğiyle üretildi.
18 Mayıs 2024

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, baharın gelmesiyle birlikte çiğdem ve nergis çiçekleri açmaya başladı. 1500 metre rakımda yer alan ve Munzur ile Mercan dağları arasında konumlanan ilçede, karların erimesiyle doğa yeniden canlanıyor. İlçeye bağlı köylerdeki tarım arazilerinde de bu çiçekler görülmeye başlandı. Yerel halk, açan çiçekler arasında gezinti yaparak bu güzellikleri fotoğraflıyor.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yer alan BUPaws hayvan barınağının gönüllüleri, yönetimin barınağa buldozerle girdiği ve polis çağrıldığı bir sabah gözaltına alındı. Gönüllüler, şiddet uygulandığını ve destek çağrısında bulunduklarını belirtti. Barınağın eşyaları dışarı atıldı ve kimse içeri alınmadı. Üniversite yönetimi ise hayvan yaşam alanının daha iyi koşullara sahip yeni bir yere taşındığını duyurdu. Gönüllüler, barınağın taşınmak istendiği yerin elverişsiz olduğunu ve gerekli hazırlıkların yapılmadığını ifade etti.
26 Mart 2023
İşaretlediklerim