6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve diğer kurbanlar anısına sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, depremde yaşamını yitirenlerin isimleri taşındı ve sağlık kurumlarının depreme hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, depremdeki ölümlerin yapısal sorunlar ve yönetim hataları nedeniyle önlenebilir olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, İstanbul'daki sağlık kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
19 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay'da profesyonel arama-kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bildirildi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölgede 300'ün üzerinde enkaz olduğunu ve ekipman eksikliği yaşandığını belirtti. Depremin etkilediği diğer iller arasında Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis bulunuyor. En az 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiği, bir o kadar kişinin de yaralandığı aktarıldı. Bölgede barınma, ısınma, yiyecek ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlar da yetersiz durumda.
7 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından kan bankalarındaki stokların deprem bölgesindeki hastanelere gönderildiğini açıkladı. Kınık, vatandaşlardan kan bağışında bulunmalarını istedi ve ilerleyen saatlerde yaralı sayısının ve kan ihtiyacının artabileceğini belirtti. Ayrıca, Kızılay'ın afet bölge müdahale merkezlerinden çadır, yatak, battaniye, ısıtıcılar, mutfak malzemeleri ve kuru gıda gibi acil yardım malzemelerini deprem bölgesine sevk ettiğini söyledi.
6 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında Hatay'da yaşanan durumu eleştirdi. Atay, devlet müdahalesinin yetersiz olduğunu ve ilk günlerde Hatay'a yeterli yardımın ulaşmadığını belirtti. Ayrıca, bölgede artık salgın hastalıkların düşünülmesi gereken bir duruma gelindiğini ifade etti. İhtiyaç listesi olarak yağmurluk, çadır, ısıtıcı, seyyar tuvalet, içme suyu ve hijyen malzemelerini sıraladı.
10 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'daki yaklaşık bin asistan hekim ve yan dal uzmanlık öğrencisi, yıkılan veya hasar gören üniversitelerde eğitimlerine devam edemiyor. Barınma sorunu ve eğitim için gerekli olanakların yetersizliği nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) başka şehirlerde eğitimlerine devam etme kararı, sürenin kısalığı ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle yeterli çözüm olmuyor. Öğrenciler, kalıcı çözümler ve eğitim eşitliği talep ediyor.
14 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da ağır hasar gören Özel Defne Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde unutulan hastaların hayatını kaybettiği belirlendi. Hastane çalışanlarının kendi cebinden ödediği parayla kiraladıkları vinçle tahliye işlemleri gerçekleştirilmişti. Ancak, bazı hastaların ailelerine haber verilmeden defnedildiği, yakınlarının günlerce arayış içinde olduğu ancak cenazelerin bulunduğunu ve defnedildiğini geç öğrendikleri anlaşıldı.
8 Mart 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 ildeki hasar tespit verilerini yayınladı. En çok hasar gören ilçeler Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Toplamda 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bakanlık hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
14 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Toplam 4.497 enkazdan 308'inde çalışmaların devam ettiğini, bazı bölgelerde ise arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, bölgede herhangi bir ulaşılamayan köy olmadığını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin, özellikle kuru gıda ve hijyen ürünlerinin, en az bir yıl süreyle gerekeceğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında yetkililerin yetersiz müdahalesine ve ilgisizliğine isyan etti. Enkaz altında üç çocuğu ve eşi bulunan vatandaş, yetkililerin gerekli yönlendirmeyi yapmadığını ve seslerinin duyulmadığını ifade etti. Depremler, Kahramanmaraş merkezli olup çevre illeri de etkiledi ve son bilgilere göre ölü sayısı 16,546'ya yükseldi.
9 Şubat 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, 11'i yerli üretim olmak üzere toplam 13 yeni ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine alındı. Listeye eklenen ilaçlar arasında kanser, acil antihipertansif, antibiyotik, romatolojik hastalıklar, psikiyatri, astım, KOAH, antibakteriyel ve antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni ettiğini ve vatandaşlara sağlıklı bir ömür dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024
İşaretlediklerim