Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 67 ildeki 740 sanayi ve turizm yatırımına toplam 111,47 milyar lira avans kredisi sağlandığını duyurdu. Krediler, iki yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli ve yüzde 8,5 faiz oranıyla veriliyor. Uzmanlar, bu koşullarda verilen kredinin büyük bir servet transferi anlamına geldiğini belirtiyor. Krediler, ihracat ve ithal ikamesine odaklanıyor ve yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmış durumda.
29 Mart 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye'de dolar/TL kurunun ekonomi yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde yükseltildiğini, ancak daha fazla yükselmesinin istenmediğini ifade etti. İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 25-26 TL seviyesini 'denge kur' olarak talep ettikleri belirtildi. Şatıroğlu, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi durumunda Merkez Bankası politikalarında değişiklik yapabilecek güce sahip olabileceğini ve bu durumun TL'nin seyrini etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye'yi 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizin beklediğini öne sürdü.
1 Haziran 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da konut kira fiyatlarının yükselmesiyle bazı ev sahipleri ve emlakçıların kiraları açık artırma yoluyla vermeye başladığını belirtti. Bu durumun yaygın olmamakla birlikte şikayetlere konu olduğunu ifade eden Aşa, fahiş fiyat artışı ve fırsatçılık durumunda cezai işlem uygulanabileceğini ve şikayetlerin Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de enflasyon ve hayat pahalılığı artarken, konut kiralarındaki yıllık artış oranının %168 olduğu rapor edildi.
23 Ocak 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB), Ankara'da 22 grubun ücretsiz biniş kartlarını geçersiz ilan etmişti. Ancak, yaşanan tartışmalar ve mağduriyetler sonucunda TÖHOB, tüm ücretsiz biniş kartlarının 1 Ekim'e kadar geçerli olacağını duyurdu. Bu süre zarfında çözüm bulunması bekleniyor. Aksi takdirde, araçların belediyeye devredilmesi durumunda, çalışanlara ve mal sahiplerine öncelikli iş hakkı sunulması talep edilecek.
25 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

MIT Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi ve tek başına faiz artırmanın ekonomiyi düzeltmeyeceğini belirtti. Acemoğlu, ekonomiyi düzeltmek için dört politika değişikliği önerdi: reel faizleri sıfırın üstüne çıkarmak, ifade özgürlüğü ve demokratik hakları güçlendirmek, verimlilik ve teknolojik gerilik sorunlarını çözmek ve yurtdışından kaynak getirilmesi. Ancak Acemoğlu, bu önerilerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizliğini ifade etti ve Türkiye ve Türk halkını zor günlerin beklediğini belirtti.
27 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında yaptığı konuşmada, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, altılı masanın ülkeyi birlikte yönetme kararını eleştirerek, bu durumun dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu ve milletin bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. Ayrıca, Halkbank'ın kredi kartı üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısı sonrası Tarım Kredi Kooperatif Marketler, gıdadan temizlik malzemelerine kadar çok sayıda üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacak. Bu indirim kampanyası 16 Ekim'de başlayacak ve temel ihtiyaç ürünleri ile temizlik ürünlerini kapsayacak. Ayrıca, hafta sonları ve pazartesi günleri, çiftçilerden doğrudan tedarik edilen meyve ve sebze ürünlerinde de indirim kampanyası devam edecek.
12 Ekim 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX'un Orta Sayfa programına bağlanarak deprem bölgesiyle ilgili gözlemlerini ve eleştirilerini paylaştı. Depremzedelere uygulanan kredi faizlerinin yükseltilmesini 'tam bir facia' olarak nitelendirdi ve bu durumun yönetimdeki akıl dışı politikaların bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, nitelikli elemanların bölgeye dönüşü, esnafın çalışma koşulları ve Adıyaman valisinin istifası gibi konularda da görüşlerini dile getirdi.
10 Mart 2023

İstanbul'da, seçim öncesi iktidar tarafından Merkez Bankası dahil bankaların merkezlerini taşıma kararlılığı ile İstanbul Finans Merkezi'nin bankalar etabı açıldı. Ekonomistler, yabancı yatırımcıların son yıllardaki politikalar nedeniyle ülkeden çıkış yapmasının ardından, finans merkezinin 'finansın kalbi' olma amacına şüpheyle yaklaşıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımı oldu ve ekonomistler, yapılan yatırımın beton yerine güvene ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul'un olası bir deprem riski altında olması nedeniyle, bankaların özellikle veri merkezlerini İstanbul dışına taşıma tavsiyesinde bulunuluyor.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim