Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı büyüme verilerini değerlendirerek, kırılganlıkların önemli ölçüde azaldığını ve zorlu bir dönemin geride bırakıldığını belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Şimşek, büyümede dengelenme başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını ve dış kaynak girişlerinin arttığını ifade etti. Ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ve istihdamın bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttığı belirtildi.
2 Eylül 2024

Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanmasının ardından ekonominin dengeye ulaşacağını ve rahatlamanın ancak 2026'da görülebileceğini belirtti. Aran, 2024 yılı sonunda Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 3,5, cari açığının 30 milyar dolar ve işsizlik oranının yüzde 9-10 aralığında olmasını öngörüyor. Ayrıca, politika faizinin 2025 sonunda yüzde 25'e inebileceğini ve enflasyonun yüzde 20 civarına düşebileceğini ifade etti. Aran, ekonomik başarı için uzun vadeli yapısal dönüşümlere ve ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
25 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta yatırımcılarla bir araya geldi. Şimşek, Goldman Sachs, Citigroup ve Morgan Stanley gibi önde gelen yatırım bankalarının üst yönetimiyle görüştü ve Türkiye'de yeni ilave vergiler getirilmesinin planlanmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 2024-2028 arasında Uluslararası Finans Kurumu'ndan (IFC) 9 milyar dolar finansman sağlamasının beklendiğini ifade etti.
25 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Türkiye'deki vergi yükünün yüksek olduğu algısının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip üçüncü ülke olduğunu ifade etti. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise, yılın ilk on ayında dakikada 15,6 milyon lira vergi ödendiğini ve buna rağmen bütçe açığının 1 trilyon 260 milyar lira olduğunu belirterek, kamu harcamalarındaki tasarruf eksikliğine dikkat çekti.
15 Kasım 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında işsizlik oranının yüzde 9,2'ye yükselmesinin kısa vadeli olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı 234 bin artarak 3 milyon 305 bine ulaştı. Ekonomistler bu artışı 'ürkütücü' olarak nitelendirirken, Şimşek işsizlik oranının yıl sonunda tek haneli olacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, cari açığın milli gelire oranının üçüncü çeyrekte yüzde 2'nin altına düşmesini beklediklerini söyledi.
13 Ağustos 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelerek bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son gelişmeleri ele aldı. Karahan, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağını ve aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek sıkı parasal koşulların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankette dolar ve enflasyon beklentisinin yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
2 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırımlardan aldığı payın 2003-2023 döneminde yüzde 0,2'den yüzde 0,9'a çıktığını belirtti. Şimşek, 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'nin elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, 2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini söyledi. Bu yatırımların, Türkiye'nin büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artıracağını ifade etti.
21 Ağustos 2024

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların yöneticileriyle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomi programı çalışmaları çerçevesinde toplumun bütün kesimleriyle istişare edeceklerini belirtti. Akmerkez'deki TBB yerinde basına kapalı olarak düzenlenen toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Şimşek, toplantının ardından yaptığı açıklamada, yatırım, ihracat, üretim ve istihdam noktasında güçlü bir modelle yola devam edeceklerini ifade etti.
16 Haziran 2023

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim