ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024

Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen tutuklu takasında, aralarında Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ve Amerikalı asker Paul Whelan'ın da bulunduğu 26 kişi değiş tokuş edildi. MİT'in organize ettiği bu operasyon, son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu olarak nitelendirildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Amerikalılar ve Ruslar yer aldı. Bu takasın aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildiği belirtildi.
1 Ağustos 2024

Ankara'da gerçekleşen ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takasında, yedi farklı ülkede tutulan 26 tutuklu değiştirildi. Bu takas kapsamında 10 tutuklu Rusya'ya, 13 tutuklu Almanya'ya ve üç tutuklu ABD'ye nakledildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski asker Paul Whelan gibi isimler bulunuyor. Takas, aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Reuters, Ukrayna'daki ekibinde güvenlik danışmanı olarak görev yapan Ryan Evans'ın, Kramatorsk kentinde konakladığı otelde füze saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırıda iki Reuters gazetecisi yaralandı ve birinin durumu ağır. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu ve otelin Rusya'ya ait bir İskender füzesiyle yok edildiğini belirtti.
26 Ağustos 2024

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

ABD yönetimi, 22 Mart'ta Moskova'da gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan önce Rusya'ya terör tehdidi konusunda yazılı bir uyarı notu gönderdiğini açıkladı. Saldırıyı IŞİD üstlenirken, ABD ve diğer ülkeler vatandaşlarını bu tür saldırılara karşı dikkatli olmaya çağırmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin saldırıyı önlemeye çalıştığını ve Kremlin'in bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Rusya ise saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia ediyor.
28 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

TikTok, Rus devlet televizyonu RT ve haber ajansı Sputnik’in ana kuruluşu TV-Novosti ve Rossiya Segodnya’nın hesaplarını, ABD seçmenini aldatıcı paylaşımlar nedeniyle kalıcı olarak kapattığını açıkladı. Bu hesaplar Avrupa Birliği ve İngiltere’de de kısıtlandı. Meta da benzer bir adım atarak aynı kuruluşları yasaklamıştı. Rusya, bu karara tepki göstererek kısıtlamaların temelsiz olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Rusya'da bombalı saldırı düzenleyen Evgenii Serebriakov, Bodrum'da yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Serebriakov'un yakalanmasını X hesabından duyurdu. Rusya Interpol Birimi, Serebriakov'un Moskova'da bombalı araçla terör saldırısı düzenlediğini ve Bodrum'a geldiğini bildirdi. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü birimleri, kimlik bilgileri ve fotoğraflarla eşleşen Serebriakov'u yakaladı.
24 Temmuz 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Meta, Rossiya Segodnya ve RT dahil bazı Rus medya kuruluşlarını dış müdahale faaliyetleri gerekçesiyle platformlarından yasakladığını duyurdu. ABD Adalet Bakanlığı, bu kuruluşların 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus devlet kanalı RT ile bağlantılı bazı kurum ve kişilere yönelik yaptırımlar açıkladı. Bu gelişmeler, Rusya'nın medya faaliyetlerinin uluslararası alanda kısıtlanmasına yol açtı.
17 Eylül 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024
İşaretlediklerim