HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden genç seçmenlere yönelik bir dizi paylaşımda bulundu. Demirtaş, gençlere umutlu olmalarını, sandığa gitmelerini ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, seçilemeyecek adaylara ve barajı geçemeyecek partilere oy vermemeleri konusunda uyarıda bulundu ve 'Taliban İttifakı' ifadesiyle eleştirel bir yaklaşım sergiledi.
1 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmasını desteklediğini belirtti. Demirtaş, muhalefetin diğer bloğunun HDP ile diyalog ve müzakere yürütmemesi durumunda HDP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının doğal olduğunu ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partinin kendi adayını en kısa zamanda açıklayacağını ve seçimlere bu adayla gireceğini duyurdu.
8 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılması gerektiğini ifade etti ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yönde mesajlar gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'ye başvurduğunu ve AYM Genel Kurulu'nun 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul ettiğini hatırlattı. Bahçeli, HDP'nin kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi ve AYM'nin bu konuda hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. HDP ise daha önce AYM'den kararın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmişti.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, üç yıldır demokrasi ittifakı kurulması için çaba gösterildiğini ancak muhalefet dahil herkesin buna engel olduğunu ifade etti. Halkın yoksullaşarak demokrasi ittifakını kurduğunu, ancak partilerin bunu başaramadığını belirtti. Demirtaş, tüm liderlere yakında bir araya geleceklerini, ister içeride ister dışarıda olsun, bu seçimi halkın kazanacağını ve tam demokrasi ya da mutlak diktatörlük arasında bir tercih yapılacağını söyledi.
23 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ayrı listeyle seçime girmesini eleştirdi. TİP, yüzde 3 oy hedefiyle seçimlere kendi listesiyle girmiş ve yüzde 1,73 oy alarak dört milletvekili çıkarmıştı. Demirtaş, TİP'in bu kararının yanlış olduğunu ve devrimci siyasetin kitlesini değiştirmekte ısrar etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Kürt sorununun önemini vurgulayarak, bu sorunu göz ardı ederek Türkiye'nin diğer sorunlarına kalıcı çözümler üretilemeyeceğini ifade etti.
1 Haziran 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki seçimlerin yıllardır hileyle kazanıldığını iddia etti ve bu durumu nasıl tespit edebileceğimizi ve önleyebileceğimizi anlattı. Demirtaş, sandık kurullarının AKP-MHP taraftarlarından oluştuğunu, sayım tutanaklarının manipüle edildiğini ve Anadolu Ajansı'nın Erdoğan lehine algı yaratmak için veri akışını yönettiğini öne sürdü. Ayrıca, seçim hilelerini önlemek için üç önlem önerdi: sandık görevlilerinin dikkatli seçilmesi, her sandıkta en az iki gözlemcinin bulunması ve sayım sürecinin şeffaf bir şekilde kaydedilmesi.
16 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden CHP lideri ve muhtemel cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajı yayınladı. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun ayrışmayı bitireceğine, toplumsal barışı sağlayacağına ve Türkiye'yi refaha kavuşturacağına inandığını belirtti ve oy kullanma hakkı olsa Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade etti.
3 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden gönderdiği yazıda, iktidarın seçim sonuçlarını kabul etmeme ihtimaline karşı mitinglere katılımın artırılması gerektiğini belirtti. Demirtaş, mitinglerin darbeciler ve provokatörler için caydırıcı olacağını ve seçim sürecinin sağlıklı işlemesi için hükümetin görevinin önlemler almak olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımında aktif rol almanın ve denetim ağlarına katılmanın önemine vurgu yaptı.
23 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Financial Times'a verdiği demeçte Türkiye'nin otoriter bir rejime doğru ilerlediğini ve Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde Türkiye'nin yeni bir tür diktatörlüğe geçiş yapacağını belirtti. Demirtaş, muhalefetin birlik olmasının ve Kürt seçmeninin desteğinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişim ve demokrasi için samimi çaba gösterdiğini ve Kürt seçmenin Kılıçdaroğlu'nun kampanyasından umutlu olduğunu ancak tercih için sürecin nasıl gelişeceğini bekleyeceklerini ifade etti.
6 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda HDP'nin ortak adaydan kaçmadığını, kaçınanın 'altılı masa' olduğunu belirtti. HDP'nin müzakere taleplerine 'altılı masa'dan resmi bir yanıt gelmediğini ve HDP'nin ötekileştirildiğini ifade etti. Demirtaş, 'altılı masa' liderlerine HDP'yi ziyaret etme ve dayanışma gösterme çağrısında bulundu.
9 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere girecek olan HDP'nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte, HDP'nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin temsilcileri yurt dışı sandık kurullarında görev yapacak. Türkiye içinde ise HDP'yi takip eden partiler sandık kurullarına girebilecek. Siyasi partiler yasasına göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor.
11 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti'nin Aydın mitinginde yaptığı konuşmada, siyasi birlikteliğin önemini vurguladı. Ahmet Şık'ın HDP hakkındaki tartışmalı açıklamaları sonrası başlayan tartışmaların gölgesinde, Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dayanışma mesajıyla konuşmasına başladı ve ittifaklarının değerini anlattı. Erkan Baş, ittifaklarının otellerde veya lobilerde kurulmadığını, Roboski, Gezi, IŞİD'e karşı mücadele ve Ankara'daki bombalı saldırılar gibi olaylarda şekillendiğini belirtti.
29 Nisan 2023

HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi beklenirken, emek ve özgürlük ittifakında yer alan TİP, bazı şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. HDP'li Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, TİP'e ortak liste çağrısında bulundu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, TİP'in hiçbir imtiyaz talep etmediğini ve HDP'ye zarar verebilecek yerlerde seçime girmeyerek Yeşil Sol Partiyi destekleyeceklerini ifade etti.
4 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden 7 Kasım 2015 seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmayı paylaşarak, yurttaşlara seçim kampanyasında aktif olmaları çağrısında bulundu. 28 Mayıs'ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı genel seçimlerinin ikinci turuna bir hafta kala, Demirtaş seçmenlere kapı kapı dolaşmalarını ve seferberlik ruhuyla hareket etmelerini önerdi. İlk turda Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Sinan Oğan'ın yüzde 5,17 ve Muharrem İnce'nin yüzde 0,43 oy aldığı belirtildi.
21 Mayıs 2023

Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na yapılan silahlı saldırıyı Twitter üzerinden kınadı. Demirtaş, bu tür saldırıların iktidardan bağımsız gerçekleşemeyeceğini ifade etti ve seçim kampanyasının şiddetle yürütülmesine karşı çıktı. Ayrıca, herkesin 14 Mayıs seçimlerine kararlılık ve cesaretle hazırlanması gerektiğini vurguladı. İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na yapılan saldırıda, bir inşaat bekçisinin 'tesadüfen' ateş ettiği iddia edilmiş ve şüpheli gözaltına alınmıştı.
31 Mart 2023
İşaretlediklerim