Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'de mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Ayrıca, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10'a yükseltildi. Bunun yanı sıra, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı.
7 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen vergi ve cezalarda uzlaşma mekanizması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talimatıyla 24 Haziran'da durdurulmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atıldı ve mekanizmanın devam etmesine karar verildi. Bu mekanizma, ceza tebligatından itibaren üç ay içinde ödeme yapacağını taahhüt eden mükelleflere yüzde 50 oranında indirim sağlıyor.
26 Haziran 2024

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araçlara bindiğini belirterek, tasarruf tedbirlerinde bakanların makam araçlarının kapsam dışı tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ve bazı bürokratların çift maaş aldığına dair iddiaları ciddiyetten uzak ve siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olarak nitelendirdi. Çifte maaş durumunun çifte sorumluluk ve görevden kaynaklandığı ve bu konuda kanunla tavan getirileceği belirtildi.
25 Haziran 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararlarıyla Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde ve Osmaniye’de demir yolu, kara yolu ve atıksu arıtma tesisi projeleri için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Karaman-Ulukışla İstasyonlarının Çift Hale Getirilmesi Projesi ve Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ve Elektromekanik Sistemlerin Temini Projesi kapsamında çeşitli illerde kamulaştırma yapılacak. Ayrıca, Manisa’da Kelebek Projesi, Muğla’da Kötekli Kavşağı ve Malatya’da atıksu arıtma tesisi için de acele kamulaştırma kararları alındı. Özelleştirme kapsamında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri de onaylandı.
28 Haziran 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023

CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlara kur ayarlaması yapıldığını açıkladı. Bu düzenlemeye göre, geçiş ücretleri aynı kalacak ancak Hazine'nin şirketlere ödeyeceği garanti geçiş ücretleri artacak. Örneğin, Osmangazi Köprüsü'nde geçiş ücreti 555 lira olarak kalırken, Hazine'nin şirkete ödeyeceği garanti geçiş ücreti 1,870 liraya çıkacak. Bu durum, Hazine'nin şirketlere daha fazla ödeme yapmasına neden olacak.
30 Eylül 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olağanüstü hal ilan edilen illerdeki Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazların şubat, mart ve nisan aylarına ait kira alacaklarından vazgeçilmiştir. Yapılan kira ödemeleri iade veya mahsup edilecek. Kiracılar, kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmelerini sonlandırma talebinde bulunabilirler ve bu durumda erken tahliye nedeniyle herhangi bir alacak talebinde bulunulmayacak.
6 Mayıs 2023

Türkiye’nin cari işlemler hesabı Nisan 2024'te 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 31 milyar 462 milyon dolar olarak kaydedildi. Merkez Bankası verilerine göre, dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon dolar olurken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 497 milyon dolarlık açık oluştu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3 milyar 110 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleşti.
10 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı'nın ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkarmayı öngören düzenlemesi, tepkiler üzerine yürürlüğe girmeden iptal edildi. 28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle 30 Mart itibariyle uygulanması planlanan bu artış, ithal cep telefonlarının fiyatlarında 2 bin 500 liraya kadar bir artışa yol açabilecekti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir tebliğle bu düzenleme kaldırıldı.
29 Mart 2023

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim