Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan iltica başvuruları, 2022 yılının toplamını geçti. Türkiye'den yapılan başvurular, geçen yıla göre %45 artış gösterdi. Bu, Almanya'ya yapılan iltica başvurularındaki en yüksek artış oranı oldu. Başvurularda Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları ilk üç sırada yer alıyor.
10 Ekim 2023

Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları arasında, Kızılay'ın eski başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da Almanya'dan vize alamadığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Akar'ın eşiyle birlikte yapmayı planladığı gezi için başvurduğu vizenin 'kalış amacının inandırıcı olmaması' gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. Akar, daha önce Almanya'ya defalarca gitmiş ve Alman Kızılhaç'ıyla toplantılar yapmış bir isim. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden vize başvurularında yoğunluk ve ret oranlarının arttığı belirtiliyor.
12 Haziran 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Avrupa Parlamentosu'nda Kosova vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat etmelerine olanak tanıyan anlaşma imzalandı. Törene Avrupa Parlamentosu Başkanı, AB dönem başkanı İsveç'in bakanı, AP'nin Kosova Raportörü, Kosova'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı katıldı. AP'nin Kosova Raportörü, Kosova vatandaşlarına yapılan haksızlığın sona erdiğini belirtti. 1 Ocak 2024'ten itibaren Kosova vatandaşları, 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen Bölgesi'ne vize almadan seyahat edebilecek.
20 Nisan 2023

2022 yılında Alman vatandaşlığına geçen kişi sayısı bir önceki yıla göre %28 artarak yaklaşık 168 bin 500 oldu. Bu kişiler arasında 14 bin 200 Türk vatandaşı bulunuyor ve bu sayı bir önceki yıla göre %16'lık bir artış gösteriyor. Alman vatandaşlığına geçen en büyük grup Suriyeliler olurken, Türkler ikinci sırada yer alıyor. Almanya'da vatandaşlık alabilmek için belirli şartlar aranmakta ve bu şartlar eşler ve 18 yaş altı çocuklar için bazı durumlarda esnetilebiliyor.
30 Mayıs 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023

Türk sanatçı Volkan Konak, Almanya'ya giriş vizesi alamadığı için Mayıs ayında yapılacak olan Almanya konserini iptal etmek zorunda kaldı. Konak, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve Türkiye'den Avrupa'ya vize almanın zorlaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu alındığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin vize verme konusunda daha katı davrandığına dikkat çekildi. Pandemi sonrası artan vize başvurularında ret oranlarının yüksek olduğu ve aralarında doktor ve mühendislerin de bulunduğu birçok meslek grubunun etkilendiği belirtildi.
27 Mayıs 2023

Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrası Almanya ve Belçika, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacağını duyurdu. Ancak BBC Türkçe'nin haberine göre, bu hızlı vize uygulaması beklenenden daha uzun sürebilir ve bürokratik engeller içeriyor. Depremzedelerin vize başvurusu için konsolosluklara bizzat gitmeleri ve normal prosedürde istenen belgeleri sunmaları gerekiyor, bu da özellikle evleri yıkılanlar için zorluk yaratıyor.
14 Şubat 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen kişilere yardım amacıyla vize verdiğini açıkladı. Berlin hükümeti, depremzedelere 90 günlüğüne Almanya'da barınma imkanı sağladı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 7 bin 652 kişiye vize verildiğini ve bunların çoğunun Türk vatandaşları olduğunu, ayrıca binden fazla kişiye aile birleşimi kapsamında vize verildiğini belirtti.
8 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'daki görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Türk vatandaşlarının Ege'deki Yunan adalarına gümrük kapısında vize alarak yedi gün kalabilecekleri bir düzenlemenin Avrupa Birliği'nden onay aldığı açıklandı. Bu uygulama ilk etapta 10 ay süreyle geçerli olacak.
7 Aralık 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Eurostat'ın açıklamasına göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nden ihraç edilen 32 milyon ton atığın yüzde 39'u olan 12,4 milyon tonu Türkiye'ye gönderildi. Türkiye, geri dönüştürülebilir plastik atık ithalatında da birinci sırada yer aldı. AB'nin ihraç ettiği demirli metal atıklarının yüzde 60'ı ve kağıt atıklarının yüzde 15'i Türkiye'ye ihraç edildi. Hindistan ise kağıt atık ihracatında ilk sırayı aldı.
18 Ocak 2024
İşaretlediklerim