Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde, 2022 yılında motosiklet sürücüsü Philip Paxson, Google Haritalar'ın gösterdiği yolu takip ederek yıkılmış bir köprüden geçmeye çalıştı ve bu sırada düşerek hayatını kaybetti. Paxson'ın ailesi, 2013 yılında yıkılan ve Google Haritalar'da güncellenmeyen köprü verileri nedeniyle Google'a dava açtı. Bölge halkının 2013'ten bu yana Google'a yıkılan köprüye dair güncelleme yapılması için defalarca başvuruda bulunduğu belirtildi.
21 Eylül 2023

Google, YouTube için 'Playables' adlı yeni bir oyun oynama uygulaması geliştiriyor. Şirket, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile uygulamanın test edildiğini belirtti. Test oyunları arasında atari oyunu Stack Bounce gibi oyunlar bulunuyor. Oyunların YouTube'un sitesinde, Google'ın Android ve Apple'ın iOS mobil sistemlerini çalıştıran cihazlarda oynanabileceği belirtildi.
24 Haziran 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda yapılan değişikliklerden biri olan tweet okuma sınırlaması, reklam sektörü uzmanları tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar, bu sınırlamanın reklam gelirlerini düşüreceğini ve Twitter CEO'su Linda Yaccarino'nun reklamcıları platforma geri kazandırma çabalarını zorlaştıracağını ifade ediyorlar. Forrester Araştırma Direktörü Mike Proulx ve diğer sektör profesyonelleri, bu durumun Twitter'ın güvenilirliğini ve reklamcıların platforma dönüşünü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyorlar.
3 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji şirketleri Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, nisan-haziran döneminde gelir artışı kaydetti. Microsoft'un geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Alphabet'in geliri ise yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı. Her iki şirketin net karları da aynı dönemde artış gösterdi.
26 Temmuz 2023

Apple ve Google, AirTag ve benzeri takip cihazlarının kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla yeni endüstri standartları önerisinde bulundu. Bu öneriler, kullanıcıları istenmeyen takip durumunda uyaracak ve cihazın nasıl bulunup devre dışı bırakılacağına dair yönergeler içerecek. Daha önce AirTag'in taciz amacıyla kullanıldığına dair vakalar ortaya çıkmış ve Apple bu konuda dava edilmişti. Önerilen standartları Tile, Chipolo, Eufy Security, Samsung ve Pebblebee gibi şirketler de destekliyor.
8 Mayıs 2023

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel bir 'Doodle' hazırladı. Bu özel tasarım, Ankara'daki Birinci Meclis binası ve Türk bayrağını içeriyor. Kullanıcılar, Doodle'a tıkladıklarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Google'ın Doodle uygulamaları, önemli günler, tatiller, kültürel olaylar ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkat çekmek için kullanılıyor.
29 Ekim 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Adobe, 'Project Music GenAI Control' adını verdiği, metin komutlarını kullanarak müzik parçaları oluşturabilen ve düzenleyebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu araç, kullanıcıların sıfatlar ve müzik türleri belirterek istedikleri sesleri üretmelerine olanak tanıyor. Adobe'nin Kıdemli Araştırma Bilimcisi Nicholas Bryan, bu aracın yaratıcılara müziklerini Photoshop seviyesinde derinlemesine düzenleme imkanı sağladığını belirtti.
29 Şubat 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, iş dünyasını hedefleyen 'ChatGPT Enterprise' sürümünü piyasaya süreceğini açıkladı. Bu sürüm, kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik, sınırsız yüksek hızlı GPT-4 erişimi, gelişmiş veri analizi kabiliyetleri ve özelleştirme seçenekleri sunacak. Açıklamada, yapay zekanın çalışma hayatının her alanına yardımcı olabileceği ve ekipleri daha yaratıcı ve üretken hale getirebileceği belirtildi. İlk kullanıcıları arasında Block, Canva, Carlyle, The Estée Lauder, PwC ve Zapier gibi şirketlerin olduğu bildirildi.
28 Ağustos 2023

Google, e-posta uygulaması Gmail'e 'emojilerle reaksiyon verme' özelliğini getiriyor. Bu özellik önce Android kullanıcılarına, daha sonra da web ve iOS kullanıcılarına sunulacak. Ancak, bu özellik okul veya iş hesaplarında, grup e-posta listelerine gönderilen mesajlarda ve bcc'ye eklenen durumlarda kullanılamayacak.
4 Ekim 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

Dijital yayın platformu Netflix, maliyetlerini düşürmek amacıyla bu yıl harcamalarında 300 milyon dolarlık bir azaltma planlıyor. Şirket, ilk çeyrekte tahminlerin biraz üzerinde bir büyüme gösterdi ve şifre paylaşımını engellemek için planlarını ikinci çeyreğe erteledi. Ayrıca, reklam destekli hizmet gibi yeni gelir modelleri üzerinde çalışıyor ve geçen yıl iş gücünün %4'ünü azaltmıştı. Şu an için ek işten çıkarmalar veya işe alım dondurma gibi adımlar gündemde değil.
13 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023
İşaretlediklerim