CHP'nin başlattığı ve AKP'nin tasarı haline getirdiği başörtüsüne anayasal güvence teklifi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tasarı, 'aile koruması' maddesiyle LGBTİ+ bireylere yönelik yasal düzenlemelerin değişebileceği endişesini doğurdu. AKP'li İsmet Yılmaz, teklifin TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını belirtti. Altılı masa ise kendi başörtüsü teklifi üzerinde çalışıyor ve CHP, İYİ Parti, HDP AKP'nin son görüşme talebini reddetti. Teklifin Meclis'te kabul edilmemesi durumunda referandum ihtimali bulunuyor.
11 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'nin kapatılması yönündeki çağrısına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yanıt verdi. Tunç, DEM Parti'nin terör örgütleriyle arasına mesafe koymaması durumunda kapatma davası açılacağını belirtti. Bu açıklama, Meclis'teki 23 Nisan Resepsiyonu'nda gündeme geldi. Tunç, partilerin Anayasa'ya uygun hareket etmeleri gerektiğini ve terörle ilişkilerini kesmeleri gerektiğini vurguladı.
23 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı konusunda kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teknik ekibinin çalışmalarını tamamladığını ve AK Parti Grup Başkanvekillerine sunum yaptığını açıkladı. Kanun teklifinin TBMM'ye sunulma sürecinin devam ettiğini ve SGK'nın teknik alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, emeklilik işlemleri bir-iki ay sürse bile, emeklilerin maaşlarını toplu olarak alabileceklerini söyledi.
23 Ocak 2023

AKP, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ancak Genel Kurul'a gelmeyen bir anayasa değişikliği teklifi ile LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasının yolunu açmayı planlıyor. Anayasa değişikliği, evlilik birliğini kadın ve erkeğin evlenmesiyle sınırlayan ve aile yapısını koruma amacını güçlendiren maddeler içeriyor. AKP'li bir yönetici, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda uyum yasaları çerçevesinde dernekler yasasında değişiklik yapılacağını ve LGBTİ+ derneklerinin faaliyetlerine son verileceğini belirtiyor.
23 Haziran 2023

AKP tarafından hazırlanan ve muhalefetin doğal alanların ranta açılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Sanatçı Tarkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Uludağ'ın milli park statüsünden çıkarılmasını eleştirdi ve yasanın iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Tarkan, doğal alanların korunması gerektiğini ve ülkenin herkese ait olduğunu vurguladı.
19 Ocak 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin yeni anayasa yapma konusundaki istekliliğini ve geçen dönemde başaramadıkları anayasa değişikliğini bu dönem gerçekleştirme hedeflerini dile getirdi. Başörtüsü konusunda CHP'nin yasal düzenleme teklifine karşılık, Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliği yapılmasını önermiş ve bu konuda muhalefetin desteğini istemişti. Ancak, Erdoğan'ın başörtüsü için anayasal düzenleme teklifi 69 gün boyunca Meclis'e sunulmadı ve bu durum muhalefet içinde tartışmalara yol açtı.
31 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

AKP iktidarı altında teftiş kurullarının kaldırılması sonucu, kamu kurumlarının denetimi zorlaşmış ve Sayıştay raporları önem kazanmıştır. Sayıştay'ın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üzerine yaptığı denetimde, madencilik faaliyetlerinin yasak olduğu alanlarda ihaleler yapıldığı ve bu ihaleler sonucu ruhsatlandırılan alanlarda iptaller yaşandığı, iptal edilen ruhsatlar nedeniyle kurumun mali külfetlere maruz kaldığı belirlenmiştir. Yasaklı bölgeler arasında özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, yaban hayatı koruma alanları gibi önemli alanlar yer almaktadır.
3 Mart 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi ancak hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ve TBMM Başkanlığı'nın vereceği karara bağlı olduğunu belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Atalay'ın kesinleşmiş bir hükmü olmadığını, Anayasa'ya göre milletvekili seçilmesinin ve TBMM Başkanlığı'na aday olmasının mümkün olduğunu ifade ederek Tunç'un açıklamalarına itiraz etti.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim