Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son dönemde yapılan ÖTV zamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, deprem maliyetlerinin karşılanması ve sosyal destek ihtiyaçları nedeniyle bu zamların yapıldığını belirtti. Ayrıca, bundan sonra başka bir vergi zammı beklenmediğini ifade etti ve ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
17 Temmuz 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet, akaryakıta 6 liralık ÖTV zammı yaptı. Zamlar, dolar kurundaki artış ve enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde geldiği için vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, zammın gerekçesi olarak deprem maliyetlerinin bütçeye etkisini azaltma ve ÖTV'nin enflasyon karşısında erimesini gösterdi. Ayrıca, akaryakıtta ÖTV'nin yaklaşık yedi yıldır artırılmadığı ve yeni zammın enflasyon artışının altında olduğu belirtildi.
16 Temmuz 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ikinci el araç piyasasında fiyatlar yükselmiş durumda. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağı ve düzenlemeye uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ikinci el otomobil piyasasına yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini ve stokçuluk yapanlara ceza kestiklerini ifade etti. Ayrıca, ikinci el araç satışlarının gevşediğini ve fiyatların sıfır araç satış fiyatlarına doğru düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

17 Kasım 2023 tarihinde yapılan matrah düzenlemesiyle, elektrikli otomobillerde motor gücü 160kW altında ve fiyatı 1 milyon 250 bin lirayı geçmeyen modeller için yüzde 10 ÖTV, daha pahalı olanlar için ise yüzde 40 ÖTV oranı uygulanmaya devam etti. Ancak, bu sınırın 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarılması ve dolar kurundaki artış, bazı modellerin vergi diliminde büyük sıçramalara neden oldu. Bu durum, 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 450 bin 1 TL arasındaki fiyat farkı nedeniyle araç başına 522 bin TL'ye varan vergi farkları oluşmasına yol açtı. Renault'nun 2023 ve 2024 model Megane E-Tech fiyatları bu durumun somut bir örneğini oluşturuyor.
17 Mart 2024

2024 Bütçe Kanunu kapsamında, Türkiye'de toplam 642 adet vergi muafiyeti ve istisnası bulunmakta ve bu yıl için vazgeçilen vergi geliri 2.2 trilyon TL olarak hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı, büyük bir gelir kaybına neden olan ve tüm kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) vergi istisnalarını gözden geçirmekte. GYO'ların ekonomiye katkıları ve vergi istisnalarının kaldırılmasının olası etkileri tartışılmakta. GYODER ve KONUTDER gibi kuruluşlar, GYO'ların ekonomiye olan katkılarını vurgulamak için Maliye Bakanlığı'na bir dosya hazırlıyor.
17 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere iki defa ödenecek. Ek MTV, bu yıl için geçerli olacak ve trafiğe kayıtlı tüm araçları kapsayacak. MTV normal şartlarda her yıl ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim