Yapı ve Zemin Laboratuvarları Derneği Başkanı Yavuz Poyraz, Haberturk TV'de yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde hazır betonun yaklaşık dörtte birinin, İstanbul'da ise yüzde 40'ının standartların altında olduğunu ifade etti. Poyraz, Yapı Denetim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye genelinde düşük standartlı beton oranının yüzde 40'lardan yüzde 26'lara gerilediğini, ancak İstanbul'da durumun daha vahim olduğunu belirtti. Ayrıca bazı firmaların ürettiği betonun yüzde 67'sinin düşük standartta olduğunu da ekledi.
27 Şubat 2023

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 49,86 olarak ölçüldü. Bu oran, 6 Mayıs'ta yüzde 83,43'e kadar yükselmişti ancak o tarihten sonra sürekli bir düşüş yaşandı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kente su sağlayan baraj ve göletlerin toplam biriktirme hacmi 868 milyon 683 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 436,36 milyon metreküp olarak kaydedildi. İstanbul’da günlük su tüketimi ise 3 milyon 453 bin metreküp olarak belirlendi.
22 Ağustos 2024

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80'in üzerine çıktı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, kentteki barajlardaki su miktarı 695 milyon 25 bin metreküpe ulaştı. Bu oran, baraj ve göletlerin toplam 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacminin yüzde 80,03'üne denk geliyor.
23 Mart 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 39,84'e düşerek yılın dokuz ayının en düşük seviyesine ulaştı. 2024 yılı içerisinde en yüksek doluluk oranı nisanda yüzde 82,62 olarak kaydedilmişti. Barajlara düşen yağış miktarı son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İstanbul'da günlük su tüketimi 3 milyon 173 bin metreküp olarak ölçüldü.
25 Eylül 2024

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı, 15 ay sonra ilk kez yüzde 30'un altına düşerek yüzde 29,92 olarak kaydedildi. İSKİ verilerine göre, barajların toplam su biriktirme kapasitesi 868 milyon 683 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 259 milyon 87 bin metreküp seviyesinde kaldı. Bu durum, İstanbul'un su kaynakları üzerindeki baskıyı artırırken, Türkiye'nin su fakiri olma tehlikesine dikkat çekiyor. Ayrıca, iklim değişikliği ve kuraklık gibi küresel sorunlar da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
8 Kasım 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) paylaştığı verilere göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 81,29'a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 45 seviyelerindeydi. Bu artış, yılın ilk dört ayında barajlara düşen yağış miktarının metrekare başına 248,89 kilogram olmasından kaynaklanıyor. İstanbul'da günlük su tüketimi ise dün itibarıyla 3 milyon 92 bin metreküp olarak ölçüldü.
15 Nisan 2024

Trakya bölgesindeki 14 barajın doluluk oranı, Devlet Su İşleri verilerine göre yüzde 36 olarak ölçüldü. Ağustos ayında yüzde 40 olan doluluk oranı, Ekim ayında yüzde 36'ya geriledi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki barajların toplam depolama hacmi 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 405 milyon 302 bin metreküp olarak belirlendi. Tunca Nehri'nde ise kuraklık alarmı verildi ve debisinin 2021'den beri düştüğü belirtildi.
26 Ekim 2024

Yalova'nın içme suyu kaynağı olan Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 20'lere düşerek kentin sadece 43 günlük suyu kaldı. Geçen yıl Kasım ayında yüzde 35 olan su seviyesi, bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle azaldı. Yetkililer, vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyardı. Ayrıca, Selimandıra Deresi'nin çıkışında inşa edilmesi planlanan Çağlayan Barajı ile kentin su sıkıntısının çözülmesi hedefleniyor.
18 Kasım 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, su fiyatlarına konutlarda yüzde 53'e, iş yerlerinde ise yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların yüzde 85'inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı yüzde 36 artarak 23.72 TL'den 32.28 TL'ye çıktı. İş yerlerinde ise birinci kademe su fiyatı yüzde 36 zamla 62.14 TL'den 84.51 TL'ye yükseldi. Zam kararı, İSKİ'nin su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
14 Mayıs 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağladığı belirtilen su aparatlarını (perlatör) dağıtmaya başladı. Bu aparatların musluk başlarına takılmasıyla suyun akışı havayla karışarak kullanım miktarı azalırken su basıncı korunuyor. Aboneler, 'Su Protokolü Kampanyası'na katılarak bu aparatları temin edebiliyor ve kampanyaya katılım için İSKİ'nin web sitesi veya 'İstanbul Senin' uygulaması kullanılabiliyor. Aparatlar, kampanyaya katılan abonelere İSKİ personeli tarafından adrese teslim ediliyor.
21 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su fiyatlarına yüzde 17,5 oranında zam yapma kararı aldı. Bu zam, konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla su fiyatları her ay enflasyon oranına göre güncellenecek. Zam teklifi, İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
20 Kasım 2024

Sapanca Gölü'nün su seviyesi, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle son beş yılın en düşük seviyesi olan 30,13 metreye düştü. Göl, Kocaeli ve Sakarya'da 3 milyon insanın içme suyu ihtiyacını karşılıyor ve su seviyesinin düşmesi, iskelelerin susuz kalmasına ve kayıkların karaya oturmasına neden oldu. SASKİ yetkilileri, suyun tasarruflu kullanılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken, kış aylarında beklenen yağışlarla su seviyesinin artması öngörülüyor.
7 Kasım 2024

Denizli'de Akbaş Barajı'ndaki su seviyesinin kritik seviyenin altına düşmesi nedeniyle içme suyu alımı durduruldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, yaklaşık 400 bin kişiyi etkileyen bu durum karşısında vatandaşları su tasarrufu yapmaya çağırdı. Su kesintilerinin başlaması riski bulunurken, belediye alternatif su kaynakları için çalışmalara başladı.
2 Ekim 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri ilçelerinde yarın 13 saat sürecek bir su kesintisi olacağını duyurdu. Kesinti, Büyükçekmece barajında yapılacak montaj çalışmaları nedeniyle gerçekleşecek. Su kesintisi, belirtilen ilçelerdeki birçok mahalleyi etkileyecek ve saat 10.00'da başlayacak.
22 Ekim 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Hamidiye AŞ, su ürünlerine yüzde 17,85'e varan zam yaptı. Bu zamla birlikte, 19 litrelik boş damacana iadeli suyun fiyatı 85 liradan 100 liraya yükseldi. Diğer su ürünlerinde de benzer oranlarda fiyat artışları gerçekleşti. Hamidiye AŞ, fabrika mağazalarında ve yeni Kent Su noktalarında damacana suyun fiyatının 70 lira olduğunu belirtti.
30 Ekim 2024

Sakarya'daki Sapanca Gölü'nün suyu 17 metre çekildi ve kayıklar karaya oturdu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), göldeki su kaybını görüntüledi ve bilinçsiz sulama ile kaçak kullanımın bu duruma neden olduğunu belirtti. Gölün su seviyesi maksimum doluluğu olan 32,20 metreden 30,57 metreye düştü. SASKİ, yağışların beklenen etkiyi göstermediğini ve su kaynaklarının sınırsız olmadığını vurguladı.
25 Eylül 2024

Kuraklık nedeniyle Edirne'deki Tunca Nehri'nde su seviyesi dip seviyeyi gördü ve bazı yerlerde su akışı tamamen durdu. Nehrin Bayezid Köprüsü ve Tunca Köprüsü altındaki bölümlerde su akışı durmuş, yüzey yosun ve su mercimekleriyle kaplanmış durumda. Tarımsal sulamada da kullanılan nehrin debisi Devlet Su İşleri’nin Suakacağı İstasyonu’nda saniyede 2 metreküp olarak ölçüldü. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehir yatağı ortaya çıktı ve nehirdeki çöpler su yüzüne çıktı.
22 Ağustos 2024

Edirne'nin önemli su kaynaklarından Tunca Nehri'nin debisi 2021 yılından beri düşüş gösteriyor. Devlet Su İşleri verilerine göre, nehrin akış hızı dört yıldır azalıyor ve bu durum su mercimeklerinin nehir yüzeyini kaplamasına neden oluyor. Trakya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Musa Uludağ, bu düşüşün iklim değişiklikleri ve nehrin Bulgaristan'da içme suyu, tarım ve enerji üretiminde kullanılmasından kaynaklandığını belirtti. Uludağ, kuraklık durumunun doğal bir süreç olduğunu ve iklimin sürekli değiştiğini vurguladı.
21 Eylül 2024

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan yoğun sis, özellikle İstanbul Boğazı'nın yüksek ve kuzey bölgeleri ile bazı köprüler çevresinde etkili oluyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi düşerken, trafikte de aksamalar yaşanıyor. Şehir Hatları, yoğun sis sebebiyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiğini ve İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin durdurulduğunu duyurdu. Kent genelindeki trafik yoğunluğu sabah 07:00 itibarıyla yüzde 33 olarak ölçüldü.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim