Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis, Türk turistler için kapıda vize uygulamasının 30 Mart'ta başlayacağını açıkladı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Aralık ayında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından alındı. Uygulama, başlangıçta altyapısı uygun olan beş adada başlayacak ve daha sonra diğer adalara genişletilecek. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.
12 Mart 2024

Avrupa'ya kamyonla nakliye yapan Türk taşımacılar, Schengen vizesi alamama sorunu ve ekonomik zorluklar nedeniyle filolarının yaklaşık yüzde 40'ını aktif olarak kullanamıyor. Nakliye sektörü, yüksek akaryakıt fiyatları ve artan maliyetlerle mücadele ederken, birçok firma araçlarını satışa çıkarmak zorunda kalıyor. Türkiye'de yaklaşık 8 bin lojistik firması bulunmakta ve bu firmaların 550 bin kamyonundan 60 bini yurt dışı operasyonlarında kullanılıyor. Pandemi sonrası e-ticaretin artması ve yatırım amaçlı kamyon alımlarının yükselmesi, arzın artmasına neden olmuş.
26 Nisan 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Türkiye ile olan yakınlaşma politikasının yasadışı göç akışlarını azaltmada etkili olduğunu açıkladı. Miçotakis, Yunanistan'ın sahil güvenlik çalışmaları ve Türk makamlarıyla iş birliği sayesinde mülteci akınlarında önemli bir azalma sağlandığını belirtti. Ayrıca, Midilli ve Doğu Ege adalarına yapılan yasal ziyaretlerin artışının ekonomik kazanç sağladığını ve Türk turistler için hızlı vize programının önemine değindi.
20 Nisan 2024

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, İstanbul'da yaptığı açıklamada ruh sağlığı sorunlarını 'bir sonraki pandemi' olarak adlandırdı. Kluge, özellikle COVID-19 sürecinde gençlerin tecrit altında kalmasının ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, teknoloji kullanımının artması ve küresel çapta yaşanan çevresel ve politik krizlerin insanların ruh sağlığı üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. DSÖ'nün bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.
7 Mayıs 2024

10 Yunan adasını kapsaması planlanan kapıda vize uygulaması, şimdilik İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam ve Sakız adaları için başladı. Vize ücreti her ada için 60 Euro olarak belirlendi. Türk ziyaretçilerin ekspres vizeden faydalanabilmeleri için gerekli evrakları Yunan yetkili birimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Diğer 5 ada için uygulamanın yakın zamanda başlatılması beklenirken, Türkiye'deki otel ve restoran fiyatlarının artması nedeniyle Yunan adalarına olan ilginin artması bekleniyor.
7 Nisan 2024

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilecek olan merkezi sınav için başvuru süresi, belirtilen son tarihten sonra yarın saat 17.00'ye kadar uzatıldı. Bu karar, öğrencilerin sınava katılım şansını artırmak amacıyla alındı. Başvuruların nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi verilmedi, ancak bu uzatma, sınava girecek öğrenciler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

Almanya'daki Mainz Johannes-Gutenberg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, 2001, 2002 ve 2003 doğumlu gençler, kendilerinden 10 yıl önce doğanlara kıyasla bekarlıktan önemli ölçüde memnun. Araştırma, 2008 ile 2021 yılları arasında yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı anketlerin verilerini analiz etti. Psikolog Dr. Tita Gonzalez Aviles, özellikle Batı ülkelerinde bekarlığın sosyal açıdan daha kabul edilebilir hale geldiğini ve gençlerin bireysel yaşamaya daha fazla değer verdiğini belirtti.
26 Haziran 2024
İşaretlediklerim