Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine girdi. Yusuf Kerim'in tedavi gördüğü hastanede 'Annemi istiyorum' diye ağladığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından, sanatçılar ve siyasetçiler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenerek annenin cezasının ertelenmesi çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu destek verirken, change.org'da imza kampanyası başlatıldı ve sosyal medyada #YusufAnnesineKavuşsun etiketiyle destek mesajları paylaşıldı.
26 Şubat 2023

Britanya'da 18 aylık Opal Sandy adlı çocuk, doğuştan işitme engelli olmasına rağmen, gen terapi yöntemiyle işitme duyusu kazandı. Bu yöntemde, OTOF genindeki mutasyonlar nedeniyle üretilmeyen otoferlin proteinini sağlayacak gen, zararsız bir virüs aracılığıyla hastaya aktarıldı. Sadece 16 dakika süren bir ameliyatla uygulanan bu terapi, Opal'ın yumuşak sesleri ve fısıltıları bile neredeyse normal şekilde duymasını sağladı. Bu başarı, sağırlıkla mücadelede yeni bir dönem olarak değerlendiriliyor.
9 Mayıs 2024

DailyMail gazetesinin derlediği hikayelere göre, eşlerin 'dırdırı' sayesinde birçok kişi ölümden döndü. Royal Surrey County Hastanesi'nde danışman üroloji cerrahı olan Profesör Christopher Eden, hastaların genellikle çok meşgul oldukları için semptomlarını en aza indirdiklerini ve onları doktora gitmeye ikna etme sorumluluğunun genellikle eşlere düştüğünü belirtti. Birçok örnekte, eşlerin ısrarı sayesinde erken teşhis konuldu ve hayatlar kurtarıldı.
16 Eylül 2023

SGK, multipl skleroz (MS) hastalarının tedavisinde kullanılan ve altı ayda bir alınan ocrelizumab etken maddeli ilacı (Ocrevus) ayaktan tedavi gören hastalar için geri ödeme listesinden çıkardı. Hastanede yatan hastalara ilacın uygulanmasına devam edilecek. İlacın eczane fiyatı 57 bin lira 270 kuruş olup, kararın geri alınmasını bekleyen altı binden fazla MS hastası ve hekimleri change.org'da bir imza kampanyası başlattı. Prof. Dr. Cavit Boz, ilacın önemli bir tedavi olduğunu ve kararın düzeltilmesini beklediklerini ifade etti. Hastalar, ilacın pasife alınmasının tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini ve sağlık durumlarının kötüleşmesine yol açtığını belirtiyor.
8 Haziran 2023

Belçika'nın Nivelles kasabasında 16 yıl önce beş çocuğunu öldüren Geneviève Lhermitte, 'dayanılmaz psikolojik acılar' nedeniyle ötanazi hakkını kullanarak 28 Şubat'ta hayatına son verdi. 2007'de çocuklarını öldürdükten sonra yapılan psikiyatrik inceleme sonucunda ciddi zihinsel bozukluk içinde olduğu belirlenen Lhermitte, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2019'da kapalı bir klinikte tedavi edilmesi koşuluyla tahliye edilen Lhermitte, hastalığının ilerlemesi üzerine ötanazi talebinde bulunmuş ve bu talep kabul edilmiştir.
2 Mart 2023

SMA hastası çocukları olan aileler, mevcut tüm tedavilere Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında erişim talep ediyor. Türkiye SMA Vakfı, Eskişehir'de düzenlediği kampta aileleri ve uzmanları bir araya getirerek farkındalık artırma ve destek sağlama amacı güttü. Vakıf yetkilileri, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, ailelerin çocuklarını Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz tarama programlarından mahrum etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gen tedavisi gibi pahalı tedavilere erişim için kampanyalar düzenleyen ailelerin, bu tedavilerin her hasta için uygun olmayabileceği konusunda bilgilendirildi.
9 Eylül 2024

Çin'in Zhejiang eyaletinde iki yıldır geçmeyen öksürük şikayetiyle hastaneye başvuran 54 yaşındaki Xu'nun akciğerinde kötü huylu tümör olduğu sanıldı. Yapılan testler sonucunda, akciğerindeki kitlenin aslında iki yıl önce yemek yerken boğazına kaçan bir acı biber parçası olduğu anlaşıldı. Bu olay, yanlış teşhis ve tedavi süreçlerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
24 Temmuz 2024

Moda ikonu Paris Hilton, 16 yaşındayken kaldığı yatılı tedavi merkezinde zorla ilaç verildiğini ve personel tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. Hilton, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen 'Çocuk Refahının Güçlendirilmesi ve Amerika'nın Çocuklarının Korunması' konulu oturumda yaşadıklarını anlattı. Hilton, çocukların güvenli aile merkezlerinde büyümeyi hak ettiğini belirterek, şu anda sesi olmayan çocukların sesi olmak için mücadele ettiğini söyledi.
27 Haziran 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023

Prens Harry, 'Spare' adlı anı kitabının yayımlanmasından önce İngiliz ITV ve Amerikan CBS kanallarına röportaj verdi. Röportajların tanıtımları sosyal medyada paylaşıldı ve her iki röportaj da 8 Ocak'ta yayımlanacak. Prens Harry, aile içi sorunları kamusal alana taşıma nedenini ve Kraliyet ailesiyle olan ilişkisini açıkladı. Ayrıca, ailesini özlediğini ve abisi ile babasını geri istediğini belirtti.
4 Ocak 2023

Netflix'in İngiliz Kraliyet Ailesi'ni konu alan dizisi 'The Crown'ın final sezonundan ilk fragman yayınlandı. Altıncı ve final sezonunun ilk dört bölümü 16 Kasım'da, diğer altı bölüm ise 14 Aralık'ta yayınlanacak. Dizi, 90'ların sonu ve 2000'lerin başını, Prenses Diana'nın trajik ölümüyle tanımlanan dönemi anlatacak. Ayrıca Prens William ve Kate Middleton'ın St Andrews Üniversitesi'nde başlayan aşklarını da işleyecek.
9 Ekim 2023

Son yapılan araştırmalar, meme kanserinin özellikle 20 ile 49 yaş arasındaki kadınlarda artış gösterdiğini ve bu kanser türünün giderek daha genç yaşlarda görüldüğünü ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir çalışma, 2000'den 2019'a kadar meme kanseri görülme sıklığının yılda yüzde 0,79 oranında arttığını ve özellikle 2016'dan sonra bu artışın daha da belirginleştiğini gösteriyor. Risk faktörleri arasında genetik mutasyonlar, ailede meme kanseri öyküsü, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak, az sayıda çocuk doğurmak, emzirmemek, hareketsiz yaşam, alkol ve sigara kullanımı gibi etmenler bulunuyor. Erken teşhis için 40 yaşından itibaren mamografi ve riskli gruplarda meme ultrasonu öneriliyor.
20 Şubat 2024

Türkiye, Gazze'ye sağlık malzemeleri ve ambulanslar taşıyacak bir yardım gemisini İzmir'den yola çıkarmaya hazırlanıyor. Gemi, İzmir Alsancak Limanı'ndan yüklenen tıbbi malzemelerle birlikte Mısır'ın El-Ariş Limanı'na doğru hareket edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geminin içinde 8 sahra hastanesinin bulunduğunu ve Gazze'de tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukların Türkiye'ye getirileceğini açıkladı. Ayrıca Mısır, İsrail ve Türkiye arasında bir koordinasyon merkezinin kurulduğu bilgisi verildi.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanması sonucu yarınki Mersin mitingini ve bazı televizyon programlarını iptal ettiğini duyurdu. Erdoğan, midesini üşüttüğünü ve doktor tavsiyesiyle evde istirahat edeceğini belirtti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Erdoğan'ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali törenine online katılacağını, ancak Mersin mitinginin ileri bir tarihte yapılacağını açıkladı. Ayrıca, Erdoğan'ın katılacağı diğer televizyon programlarının da iptal edildiği bildirildi.
26 Nisan 2023

Florida Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. İlyas Şahin, kolorektal kanser vakalarının gençlerde yılda yüzde 1-2 oranında arttığını açıkladı. Türkiye'de 50-70 yaş arası bireyler için gaitada gizli kan testi ve 50 yaş üstü için her 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor. Kolorektal kanser Türkiye'de en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Amerikan Kanser Derneği raporuna göre, genç hastalarda kolorektal kanser oranı artıyor ve bu durum çevresel ve beslenme faktörlerine bağlanıyor. Dr. Şahin, erken teşhisin önemini vurgulayarak, aile öyküsü olan bireylerin daha erken yaşta tarama yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının kanser riskini azaltabileceğini ifade etti.
22 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından 72 saat sonra beş yaşındaki Hazal ve annesi Betül Güner dahil dört kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan küçük kız ilk olarak su istedi, ancak sağlık kontrolünden geçirilmeden su verilemedi. Aynı enkazdan bir baba ve kızı da kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
9 Şubat 2023

Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken tespit etmek için giyilebilir bir ultrason cihazı tasarladı. Bu cihaz, sütyenin kuplarına yerleştirilebilen parçalarla dokudaki küçük değişiklikleri yakalayıp kanseri erkenden teşhis edebilir. Cihazın evde kullanımı kolaydır ve bir akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir görüntüleme cihazı üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
31 Temmuz 2023
İşaretlediklerim