ABD Başkanı Joe Biden, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Biden, hem partisinin hem de ülkenin çıkarları için bu kararı aldığını belirtti. Bu gelişme, ABD'deki siyasi dengeleri ve Demokrat Parti'nin stratejilerini önemli ölçüde etkileyebilir.
21 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

ABC/Washington Post tarafından düzenlenen bir ankete göre, 2024 başkanlık seçimlerinde katılımcıların yüzde 51'i Trump'ı desteklerken, Biden yüzde 42 oranında destek aldı. Katılımcıların yüzde 37'si Biden'ın iş performansını onaylarken, yüzde 56'sı başkana negatif not verdi. Ankete katılan yetişkinlerin yüzde 44'ü, Biden yönetimi boyunca finansal olarak daha da kötüleştiklerini belirtti.
26 Eylül 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki münazara performansının ardından The Economist dergisi tarafından adaylıktan çekilmeye çağrıldı. Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığı hakkındaki endişeler, Demokrat Parti içinde kaygılara yol açtı. The Economist, Biden'ı yarıştan çekilmeye çağıran bir kapak yayınladı. Biden ise adaylıkta kararlı olduğunu belirterek kampanyasına devam edeceğini açıkladı.
4 Temmuz 2024

The Washington Post gazetesi, Joe Biden'a 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için varsayımsal bir seçimden çekilme konuşması hazırladı. Biden, Donald Trump ile yaptığı münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşı hakkındaki endişeleri artırdı ve birçok kesimden yarıştan çekilmesi yönünde çağrılar aldı. Gazete, Biden'ın çekilmesi durumunda Demokrat Parti'nin yeni bir aday belirlemesi için planlı bir süreç önerdi. Biden ise adaylıkta kararlı olduğunu belirterek kampanyasına devam edeceğini söyledi.
5 Temmuz 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı ve Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki canlı yayın tartışmalarının tarihleri belirlendi. Biden ve Trump, 27 Haziran'da CNN kanalında, 10 Eylül'de ise ABC kanalında karşı karşıya gelecek. Biden, CNN'den aldığı daveti kabul ettiğini X hesabından duyururken, Trump da Truth Social platformunda bu tartışmalara katılacağını belirtti. Anketlere göre, Biden şu anda Trump'ın 5 puan gerisinde bulunuyor.
15 Mayıs 2024

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 7 Haziran'da Iowa'da yapacağı konuşmada 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını açıklayacağı belirtiliyor. Anketlere göre, Pence, eski başkan Donald Trump ve Ron DeSantis'in ardından Cumhuriyetçi Parti içinde üçüncü sırada popüler bir isim. Diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Nikki Haley, Vivek Ramaswamy ve Larry Elder gibi isimler bulunurken, Demokrat Parti'den ise Joe Biden, Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson adaylıklarını duyurmuş durumda.
1 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, doktorlarının kendisine bir sağlık sorunu bulunduğunu söylemesi halinde başkanlık yarışından çekilmeyi değerlendirebileceğini belirtti. Biden, CNN'de Donald Trump ile yapılan münazarada performansının beğenilmemesi üzerine sağlık durumu hakkında spekülasyonlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Biden, yaşının getirdiği bilgelikle ülke için işleri nasıl halledeceğini bildiğini ve vazgeçmek istemediğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Ahmet Hakan, Donald Trump'a yönelik algının değiştiğini ve artık kimsenin onu ciddiye almamazlık yapmadığını belirtiyor. Trump'ın suikast girişimi sonrası olgunlaştığını ve devlet adamı gibi davrandığını vurguluyor. Hakan, siyasette nefret dilinin kullanılmaması gerektiğini ve Biden yönetiminin bu konuda düştüğü duruma dikkat çekiyor.
16 Temmuz 2024

CBS News/You Gov tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık görevini sürdürecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olmadığını düşünüyor. Ankette, Biden’ın sağlık gerekçesiyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sını Demokratlar oluşturuyor. Aynı ankette, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zihinsel sağlığı konusunda katılımcıların yüzde 50’si olumlu, yüzde 49’u ise olumsuz görüş bildirdi. Biden’ın kampanya anketörü Molly Murphy, başkanın münazara performansının iyi olmadığını kabul ederken, bu durumun seçim sonucunu belirlemeyeceğini savundu.
30 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

ABD'de ABC News/Ipsos tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu, 81 yaşındaki Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapacak kadar yaşlı bulduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 86'sı Biden'ın ikinci dönem için 'çok yaşlı' olduğu görüşünde. Aynı ankette, seçmenlerin yüzde 59'u eski Başkan Donald Trump'ın da ikinci bir dönem için çok yaşlı olduğunu belirtti.
12 Şubat 2024

Türk kökenli ABD vatandaşı ve 'Genç Türkler' programının sunucusu Cenk Uygur, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduğunu duyurdu. Uygur, Joe Biden'ın Donald Trump karşısında yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, seçim kampanyası için şimdiden 250 bin dolar topladı. Geçmişte Cumhuriyetçi olan Uygur, şimdi 'ilerici' politikaları destekliyor. Ancak doğuştan ABD vatandaşı olma şartı, geçmişteki tartışmalı söylemleri ve medya, Uygur'un önündeki engeller arasında yer alıyor.
3 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kasım ayındaki seçimler öncesi ilk canlı yayın tartışmasında rakibi Donald Trump karşısında zayıf bir performans sergiledi. Biden, bu durumu 'jet-lag'e bağlayarak, tartışmadan önce çok fazla seyahat ettiğini ve bunun akıllıca olmadığını belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre ise Biden'ın tartışma günü soğuk algınlığı geçirdiğini ve bu nedenle sesinin kısık olduğunu söyledi. Demokratlar arasında Biden'a 'çekil' çağrıları artarken, Amerikalıların yüzde 72'si Biden'ın zihinsel sağlığının başkanlık için yeterli olmadığını düşünüyor.
3 Temmuz 2024

ABD başkan adayı Donald Trump’a destek veren Elon Musk, Trump’ın başkanlık kampanyasına her ay yaklaşık 45 milyon dolar bağışlayacağı iddiasını yalanladı. Wall Street Journal, Musk’ın Trump’ın kampanyasını destekleyen America PAC adlı siyasi eylem komitesine bu miktarda bağış yapmayı planladığını yazmıştı. Musk, Trump’ın kampanyasına bağış yaptığını kabul ederken, miktarın çok daha düşük olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Musk ve zengin dostlarının seçimi satın almaya çalışmasından bıktığını ifade etti.
24 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pennsylvania'daki bir mitingde kulağından vurulmuş ve bu olayda bir izleyici ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Suikast girişimini engelleyemediği gerekçesiyle eleştirilen ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump, Biden/Harris yönetimini kendisini yeterince korumamakla suçladı ve demokrasi için kurşun yediğini belirtti. Suikast girişimiyle ilgili FBI hala araştırmalarını sürdürüyor.
23 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk ve zengin dostlarının seçimleri satın almaya çalışmasından bıktığını belirtti. Biden, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, kendisiyle aynı görüşü taşıyanları kampanyasına bağış yapmaya çağırdı. Wall Street Journal, Elon Musk’ın Trump’ın başkanlık kampanyasını destekleyen America PAC adlı yeni siyasi eylem komitesine her ay yaklaşık 45 milyon dolar vermeyi planladığını yazmıştı.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim