Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve site aidatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmek amacıyla Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturdu. Bu birim, Konut Politikaları Şube Müdürlüğü'nün isminin Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak değiştirilmesiyle kuruldu. Birimin görevi, kat maliklerinin haklarını korumak ve site yönetimleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak olacak. İkincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasıyla site yönetimlerinde yaşanan sorunların azalması bekleniyor.
18 Ocak 2023

Konut aidatlarında fahiş fiyatlar için kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, site yönetim şirketleri için yeni bir mevzuat çalışması yapılacağı, yöneticiler için eğitim ve sınav şartı olacağı, sertifika zorunluluğu getirileceği ve adli sicil kuralı uygulanacağı kararlaştırıldı. Ayrıca, sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından hazırlanacak ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması gerekecek.
26 Eylül 2023

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda müfettişliklere 15 yeni isim atandı. Yeterlilik sınavında başarılı olan müfettiş yardımcıları göreve getirildi. Ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yönetim kurulu üyeliklerine Fatih Çakmak ve Enes Çakmak atandı.
4 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan dezenformasyon bülteninde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hasar tespit çalışmaları ile ilgili açıklaması farklı bir şekilde aktarıldı. Bakanlık, 61 bin 722 binada 263 bin 800 bağımsız birimin ağır hasarlı ve yıkık olduğunu ve tamamının yıkılması gerektiğini açıklarken, İletişim Başkanlığı'nın bülteninde bu sayı toplam 9 bin 146 bina olarak kaydedildi ve kaynak olarak bakanlık gösterildi.
16 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Ayrıca, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.
16 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

LGBTİ+ içerikli manga çevirileri yayınladığı için Jiangzaitoon'un internet sitesine erişim engeli getirildiği düşünülüyor. Site ekibi, sitemizi taşıma işleminin devam ettiğini ve yaklaşık üç gün süreceğini Twitter üzerinden duyurdu. Jiangzaitoon'un eski alan adı da daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmişti. Benzer içerikler üreten MangaGo adlı başka bir site de geçmişte BTK tarafından engellenmişti.
6 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 27 Ağustos'ta yürürlüğe girecek enflasyon düzeltmesi için şirketlerin kullanacağı taslakları hazırladığını duyurdu. Bu düzenleme, şirket bilançolarına enflasyondan arındırma uygulanmasını ve henüz elde edilmemiş gelirler üzerinden vergi ödenmesini içeriyor. İş dünyası, bu düzenlemenin yatırım iştahını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle yeniden ele alınmasını talep ediyor. İTO Başkanı Mehmet Şimşek, şirketlerin yatırımlarını askıya alabileceğini belirtti.
20 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon muhasebesi uygulamasının KOBİ'leri zor durumda bıraktığını ve yatırımların askıya alınabileceğini söyledi. Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti. Enflasyon düzeltmesinin yılda bir kere yapılmasını ve vergi matrahını artırmayacak şekilde düzenlenmesini talep etti. Ayrıca, ciro sınırı getirilerek küçük firmaların bu kapsamdan muaf tutulabileceğini önerdi.
15 Ağustos 2024

Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en yoğun hisseden ülkeler arasında yer alıyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, mevcut ve yeni binaların Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanması gerektiğini belirtti. Yüksek nem ve sıcaklık kombinasyonunun ölümcül etkilerine dikkat çeken Öztürk, binaların enerji verimliliğini artırmak için yalıtım, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kullanımının önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji tüketimini azaltmak için mevzuat ve yönetmeliklerin revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kesimhanelerde belirli noktalara kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getirecek yeni bir yönetmelik taslağını kamuoyunun görüşüne açtıklarını açıkladı. Bu düzenleme, 2011'de yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklerin bir parçası olarak sunuluyor. Amaç, tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve kesimhanelerde istenmeyen görüntülerin önüne geçmek. Ayrıca, kesilen hayvanların dijital takibi için gerekli altyapının oluşturulması da planlanıyor.
11 Ağustos 2024

Sigaradan alınan nispi vergi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, maktu vergi tutarı ise 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenlemenin sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmayı amaçladığını belirtti. Değişiklikle birlikte sigara firmalarının maliyet artışlarını fiyatlara daha az yansıtması bekleniyor.
14 Eylül 2024
İşaretlediklerim