8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre sağlayacak. Bu karar, bir engelli öğrencinin Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurması ve KDK'nın ÖSYM'ye tavsiyede bulunması sonucu alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce engelli öğrencilere ek süre verilmesini kararlaştırmış, ancak uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar ertelenmişti.
12 Mayıs 2024

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15'te başlayacak. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve bu yıl ilk kez Hırvatistan'da yapılacak. TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
7 Haziran 2024

2024-YKS oturumlarına ait soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, ÖSYM’nin internet sitesinde erişime açıldı. Bu gelişme, sınava giren öğrencilerin sonuçlarını kontrol etmeleri ve sınav performanslarını değerlendirmeleri için önemli bir adım olarak görülüyor. Öğrenciler, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden bu bilgilere ulaşabilirler.
9 Haziran 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı futbolcuları için Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) düzenleyecek. Bu karar, Dostluk Turnuvası’na katılan futbolcuların sınava girebilmesi için alındı. 8-9 Haziran’da Türkiye genelinde ve KKTC’de düzenlenen YKS, bu yıl Zagreb’de de yapılacak. Böylece milli futbol takımı kadrosunda yer alan 23 futbolcudan 10’u sınava girebilecek.
5 Haziran 2024

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

İstanbul'da 2 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Sınavı (LGS) ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (YDUS) girecek öğrenci ve öğretim görevlilerine toplu ulaşım ücretsiz olacak. İstanbulkart sahipleri, sınav belgelerini veya görevli belgelerini göstererek bu imkandan faydalanabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sınav günü ek seferler düzenleyerek ve şantiyelerde sessizlik sağlayarak öğrencilerin sınav konsantrasyonunu korumak için önlemler alacak. Ücretsiz ulaşım, sınav başlangıcından iki saat önce başlayıp, sınav bitişinden iki saat sonrasına kadar devam edecek.
31 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

KYK yurtlarında kalan öğrenciler konaklama vergisinden muaf tutulurken, emekliler gibi öğrenci olmayan kişiler bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. Konaklama vergisi, sunulan geceleme ve yeme-içme hizmetlerinin emsal bedeli üzerinden yüzde 2 oranında hesaplanacak. KYK İdaresi, bu vergiyi hesaplayıp vergi idaresine beyan etmekle yükümlü olacak ve bu tutarı müşterilerden talep edebilecek. Bu uygulama, KYK yurtlarında kalan emekliler için ek bir maliyet oluşturacak.
20 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Emekliler, yaz aylarında Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda bir ay boyunca ücretsiz kalabilecek. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesisler de emeklilere ücretsiz olarak açılacak. Emekliler, kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.
18 Mayıs 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilecek olan merkezi sınav için başvuru süresi, belirtilen son tarihten sonra yarın saat 17.00'ye kadar uzatıldı. Bu karar, öğrencilerin sınava katılım şansını artırmak amacıyla alındı. Başvuruların nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi verilmedi, ancak bu uzatma, sınava girecek öğrenciler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, hukuk fakültesi mezunlarının hakim, savcı yardımcılığı, avukatlık ve noterlik stajlarına başlayabilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olmaları gerekecek. İdari yargı hakim yardımcılığı için ise İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarı şartı aranacak. Bu sınavlar, ÖSYM tarafından yürütülecek ve çoktan seçmeli test formatında olacak. Yeni düzenleme, 31 Mart 2024'ten sonra mezun olan öğrencileri kapsayacak.
8 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Üniversite sınav maratonu sona erdi ve AYT'de Matematik ve Türkçe'nin yanı sıra Tarih ve Coğrafya da ayırt edici olabilir. Bu yıl da belli puan aralıklarında yığılmalar yaşanacağı için tercih sıralaması büyük önem taşıyor. Sınava giren ve 0.5 neti olan herkesin üniversiteli olma şansı bulunuyor. Adayların puanlarına göre değil, ilgi, yetenek, beceri ve hayallerine göre bölüm seçmeleri öneriliyor.
10 Haziran 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitesi’nin çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına kayıt kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeye göre, sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları bu programlara kayıt yaptırabilecek. Diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulama devam edecek.
25 Haziran 2024

Yunanistan, Türk vatandaşlarına yönelik ekspres vize uygulamasını daha önce beş adada uygularken, bu sayıyı bugünden itibaren on adaya çıkardı. İlave edilen adalar İleryoz, Limni, Kelemez, Meis ve Sömbeki olarak belirlendi. Bu vize uygulaması, ziyaretçilerin adalara girişlerinde evrak işlemlerini kolaylaştırmakta ve bekleme sürelerini azaltmaktadır. Vize, sadece başvurulan ada için geçerli olup, 1-7 gün süreyle verilmekte ve ücreti 60 euro olarak belirlenmiştir.
30 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 8’inci sınıf öğrencisi başvururken, 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı. Lise tercih süreci bugün başladı ve 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim