Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir alışveriş ve eğlence merkezinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 60 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki delillerin toplandığını ve incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia etti, ancak IŞİD saldırıyı üstlendi. Rusya, ABD'nin olayla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 180 bin kişi daha artıran bir kararname imzaladı. Bu kararname ile Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin toplam personel sayısı 2 milyon 389 bin 130 kişiye çıkarıldı. Karar, 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Bu adım, Rusya'nın Ukrayna ile devam eden savaşının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
16 Eylül 2024

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Crocus City Holl alışveriş ve eğlence merkezinde en az üç kamuflajlı kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırının Crocus City Holl içerisindeki bir konser salonunda gerçekleştiği kaydedildi.
22 Mart 2024

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santral yakınında süren top atışlarının neden olduğu ileri sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yangını Rusya'nın başlattığını iddia etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yangını doğruladı ancak bölgede güvenlik açısından herhangi bir tehlike olmadığını bildirdi.
12 Ağustos 2024

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Rusya Mali İzleme Servisi, 'uluslararası LGBT sosyal hareketi ve yapısal öğelerini' 'terörist ve aşırılıkçılar' listesine dahil etti. Bu karar, Rusya'da daha önce yüksek mahkemenin LGBTİ+ hareketinin faaliyetlerini yasaklamasının ardından geldi. Listeye alınan kişi ve kuruluşların banka hesapları dondurulabilecek. Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'ya karşı muhafazakar bir çizgi benimseyerek, eşcinsel propagandasını yasakladı ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin temsilini yasakladı.
22 Mart 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Rusya'da eski savunma bakan yardımcısı Pavel Popov, Patriot Park'ın geliştirilmesi ve işletilmesi sırasında devleti dolandırdığı şüphesiyle gözaltına alındı. Popov'un yanı sıra, daha önce de çeşitli savunma bakanlığı yetkilileri dolandırıcılık ve rüşvet iddialarıyla tutuklanmıştı. Patriot Park, Rusya'nın Kubinka kentinde bulunan ve askeri teçhizatların sergilendiği bir askeri temalı parktır. Park, Rus gençlerine askerlik sevgisi ve vatanseverlik duygularını aşılamayı amaçlamaktadır.
29 Ağustos 2024

Hindistan, Ukrayna'da savaşan Hintlilerin erken terhis edilmesi için Rusya'dan taahhüt aldığını açıkladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Moskova ziyareti sırasında gündeme getirdiği bu konu, Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu, en az 35 Hintlinin zorla Rusya'ya götürüldüğünü belirtmişti. Bugüne kadar Rus saflarında savaşan dört Hintli hayatını kaybetti.
10 Temmuz 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, UCM'ye taraf Moğolistan'a vardı. Avrupa Komisyonu ve Ukrayna, Moğolistan'a Putin'i tutuklaması çağrısında bulundu ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Putin, Moğolistan Dışişleri Bakanı tarafından sıcak bir şekilde karşılandı ve yarın Moğolistan Devlet Başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor.
2 Eylül 2024

Rusya ve Çin, terör saldırılarının hedefi haline geldi. 20 Mart'ta Çin'in işlettiği Gwadar Limanı'na ve 26 Mart'ta Dasu Hidroelektrik Santralı projesinde çalışan personeli taşıyan bir servise terör saldırıları düzenlendi. Bu saldırılarda toplamda on bir kişi hayatını kaybetti. Gwadar Limanı ve Dasu Hidroelektrik Santralı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun önemli parçaları olarak biliniyor ve bu saldırılar, bölgedeki stratejik enerji yollarını ve projeleri hedef alıyor.
28 Mart 2024

Ukraynalı ressam Sana Shahmuradova Tanska, Kiev'deki stüdyosunda hava saldırıları ve karanlığın ortasında Rusya'nın işgalini resmediyor. Sidney Bienali'nde sergilenen eserleri, fantastik sahneleri Dionysosçu ve distopik bir çizgide tasvir ediyor. Tanska, 2013'te ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etti ve sanat eğitimi aldı. Covid-19 pandemisi sırasında Ukrayna'ya dönme kararı alan ressam, savaşın ilk üç ayında Podolya kırsalında büyükannesinin kulübesinde iki eser yarattı. Eserlerinde savaşın etkileri ve kişisel travmaları işleyen Tanska, sanatını siyasi bir araç olarak da görüyor.
28 Mart 2024
İşaretlediklerim