Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Abdulkadir Selvi'nin yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konulara değiniliyor. Özel, asgari ücret, atanamayan öğretmenler, çay alım fiyatları, buğday taban fiyatı, Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve Gezi mahkumları gibi konuları gündeme getirdi. Erdoğan ise darbe anayasasından kurtulma, ekonomide popülizme izin vermeme ve hak ve özgürlükler konusunda reformlara devam etme konularında açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması konusuna da değinildi.
12 Haziran 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP'den 15 vekil isteme konusundaki pişmanlığını eleştirdi. Özdağ, Akşener'in 'CHP'den 15 milletvekili aldım. Bedel ödemekten bıktım' sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Özdağ, CHP'nin İYİ Parti'den bedel istemediğini, Akşener'in Kılıçdaroğlu'yla görüştüğünü ve 15 milletvekili istediğini, Kılıçdaroğlu'nun da bu talebi kabul etmek zorunda hissettiğini ifade etti. İYİ Parti 27'nci dönem İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray da Özdağ'ın paylaşımını teyit etti.
24 Haziran 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Ayşenur Arslan, eski Başbakan Tansu Çiller'in son zamanlarda gündeme gelmesinin, Murat Kurum'a destek olmak için olduğunu belirtti. Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde, Çiller ailesine ait bir şirketin Kilyos'taki arazisinin imar planını değiştirerek doğal SİT alanını imara açtığı iddia edildi. Bu değişiklik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından itiraz edilse de, Bakanlık itirazı reddetti ve plan mahkemeye taşındı. Mahkeme, inşaat alanını beş kat artıran plan değişikliğini iptal etti.
24 Şubat 2024

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile imar düzenlemelerinde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği, bu değişikliklerin kentsel dönüşüm sürecini durdurabileceğini ve yapıların statik açıdan tercih edilmeyen şekillerde inşa edilmesine, plan ergonomisinin, mimari estetiğin ve mülkiyet paylaşımının zarar görmesine yol açabileceğini ifade etti. Dernek, önceliğin riskli yapı stoğunun yenilenmesi olması gerektiğini savunurken, iktidarın İstanbul'da 'rezerv alanlarda' yeni konutlar inşa edilerek riskli bölgelerdeki vatandaşların taşınacağını açıkladığı belirtildi.
13 Mayıs 2023

Murat Sabuncu, Adalar'da yaya ağırlıklı bir sistem talep edenlerin sayısının fazla olduğunu belirtiyor. Adalar'ın İstanbul'un diğer ilçelerinden farklı olduğunu ve özel ilgi, yönetim ve planlama gerektirdiğini vurguluyor. Sabuncu, Adalar'da çevre, kültür, tarih ve sanat gözetilmeden yapılan toplu taşıma planlamalarının bütüncül bir bakış açısından uzak olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Adalar Belediye Başkanı Ercan Akpolat'ın bu konudaki duruşunun belirsiz olduğunu belirtiyor.
19 Haziran 2024

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Hukukçu Kerem Altıparmak, İstanbul Valiliği'nin kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki yasağının muğlak, ölçülülük ve yasallık ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Altıparmak, bu düzenlemeyle kamu düzeninin bozulmadığı bir durumda içki tüketilmesinin de kamu düzenine aykırı hale geldiğini ifade etti. Valilik, tepkilerin ardından kararın yeni olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını savundu. Altıparmak, hatırlatmanın da hukuka uygun olması gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

Yıldıray Oğur, Türkiye'de 2013'ten bu yana demokrasi ve hukukun durumunun kötüleştiğini belirtiyor. Kürt meselesindeki statükonun değişiminin, İstanbul seçimlerinden daha fazla demokrasiye katkı sağlayacağını ifade ediyor. Kürt siyasetçilerin siyasi ve demografik güçlerini sorunları çözmek ve iktidarla diyalog kurmak için kullanmaları gerektiğini savunuyor. Ayrıca, muhalefetin Kürtleri iktidarla mücadelede ön saflara sürmek yerine, diyalog yoluyla çözüm arayışını desteklemesi gerektiğini öne sürüyor.
23 Mart 2024

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin ardından, suyun çekilmesi için kullanılan kepçe yöntemi vatandaşların ve siyasetçilerin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından övülen müteahhitin yaptığı Abide Kavşağı da sular altında kaldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önlem alınmaması ve etkili müdahale edilmemesi gerekçesiyle protesto edildi. Deva Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, yaşananları 'insan yapımı bir felaket' olarak nitelendirdi ve iktidarın yanlış politikalarını eleştirdi.
15 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Nuray Sancar, Türkiye'de 'yeryüzünün imarı' adı altında halkın toprakları, madenleri, dereleri ve tarım arazilerinin yağmalanmasının son örneğinin İliç'te yaşandığını belirtiyor. Adaletin sadece iktidarın kıymetlilerine işlediği bir ortamda, şeriat ve hilafet taleplerinin arttığını ve bu taleplerin yoksullara adaletin boşluğunu dolduracağı vaadiyle sunulduğunu ifade ediyor. Sancar, iktidarın baskıcı yöntemlere başvurarak bu taleplerin önünü kesmeye çalıştığını ve halkın adil bir düzen talebinin rejimi bir eşikte olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
23 Şubat 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de 29 zeytin ağacının sökülmesiyle ilgili olarak, Limak'ın da ortak olduğu YK Enerji şirketi herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ve çevre aktivistlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaçların YK Enerji tarafından söküldüğünü duyurmuştu. YK Enerji ise ağaçların bölge halkından bir vatandaş tarafından başka bir alana transfer edilmek istendiğini ve bu durumun vatandaşın resmi beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Ayrıca şirket, çevre ve toplumla uyumlu faaliyetlerde bulunduğunu ve doğal afetlerde de destek sağladığını vurguladı.
7 Mart 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya milletvekili adayı Uğur Poyraz, partisinin 'yeteri kadar muhafazakâr, demokrat ve milliyetçi' olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş meyve sebze üreticilerine yönelik tutumunu eleştirdi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bu konuda bir açıklama yapmasını beklediğini ifade etti. Antalya'nın sorunlarına değinen Poyraz, özellikle tarım ve turizm alanındaki problemleri, su sorununu ve hayat pahalılığını vurguladı. İktidarın seçimleri 'darbe' olarak nitelendiren açıklamalarını eleştiren Poyraz, İYİ Parti'nin Türkiye için bir emniyet supabı olduğunu ve seçmenin tedirgin olmadığını söyledi.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim