AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Temmuz ayında asgari ücret artışı yapılmayacağını belirtti. Dağ, Covid-19 sonrası süreçte asgari ücretin yılda iki kez gözden geçirildiğini ancak bu yıl Temmuz ayında böyle bir sürecin olmayacağını söyledi. Ayrıca, vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ve doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
25 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında büyük artışlar yaşanmıştır. Hükümet, bu artışların önüne geçmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu sınırın temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir. Uzmanlar ve emlak sektörü temsilcileri, bu uygulamanın piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ve evlerin boş kalmasına neden olduğunu ifade etmektedir.
3 Temmuz 2023

Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaşlarında artış beklentisine kapıyı kapattı ve daha önce yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu savundu. Erdoğan, emeklilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan artışlar yapıldığını, tek seferlik ödemeler ve bayram ikramiyelerinde artışlar olduğunu belirtti. Ancak daha önce emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Erdoğan, bu kez beklentilerin gereksiz olduğunu vurguladı.
25 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Sapanca'daki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yılın ikinci yarısında kamuda tasarruf ve harcama kontrolü uygulamalarının başlayacağını açıkladı. Çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Şimşek, yakında detayların paylaşılacağını ifade etti. Aynı zamanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücret zammının ocak ayında yapıldığını ve temmuz ayında ikinci bir zam yapılmayacağını duyurdu. Bu durum, hükümetin halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak aldığı kararlar arasında yer alıyor.
30 Nisan 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasıyla birlikte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşulları nedeniyle asgari ücret için spesifik bir rakam belirtmeyi uygun bulmadıklarını ifade etti. Çerkezoğlu, asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur aylığına göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bloomberg HT'nin analizine göre, DİSK'in dolaylı olarak işaret ettiği asgari ücret miktarı 30 bin lira olarak hesaplandı.
1 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

2022 yılında yüzde 64,7 enflasyon oranıyla karşılaşan Türkiye'de, 2023 yılı için belirlenen 8 bin 506 liralık asgari ücretin bir ailenin temel harcamalarını karşılamada yetersiz kalacağı ifade edildi. Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama harcamaları 22 bin 364 lira olarak hesaplandı. Bu harcamalar arasında kira, faturalar, gıda, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlar yer alıyor. Enflasyonun 2022'deki gibi devam etmesi halinde, yıl sonunda bu tutarın 36 bin 676 liraya çıkacağı tahmin ediliyor.
5 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseleceğini duyurdu. Ayrıca, emeklilerin maaş durumunun iyileştirileceğini ve 3600 ek gösterge hakkının tüm şartları tutan memurlara sağlanacağını belirtti. Bu açıklama, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce memurlara en düşük maaşın 21 bin 265 lira olacağına dair verdiği sözün ardından geldi.
11 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapma nedeniyle hükümete bir açık mektup gönderdi. Mektupta, enflasyon hedefine ulaşabilmek için asgari ücretin yılda bir kez düzenlenmesinin önemi vurgulandı ve sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Hükümet, son iki yıldır yaşanan tarihi enflasyon artışları nedeniyle asgari ücreti yılda iki kez artırmıştı. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.
5 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023
İşaretlediklerim