AKP listesinden Batman'dan milletvekili seçilen HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, kadın düşmanı olmadıklarını belirterek kadınların zorunlu olarak tehlikeli işlerde çalıştırılmaması ve sadece geçimlerini sağlamak zorunda oldukları için çalışmamaları gerektiğini ifade etti. Ramanlı, kadınların eğitim, siyaset, ticaret ve toplumsal alanlarda aktif olmalarını desteklediklerini, ancak kadınların nazik ve narin olduklarını, bu yüzden zorla çalıştırılmamaları gerektiğini savundu. Ayrıca, milletvekili yemininin doğru bir metinden oluşmadığını ancak yine de okuyacağını belirtti.
26 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kız çocukları için ayrı okul açılabileceğine dair sözlerine tepki gösterdi. TTB, karma eğitimin özgürleşme, eşitlik ve ortak toplum oluşumu için temel bir uygarlık kazanımı olduğunu vurgulayarak, cinsiyet ayrımcılığının zararlarına dikkat çekti. Ayrıca, kız çocuklarının okullaşma oranındaki azalmanın karma eğitimle ilgili olmadığını, mevcut sorunların çözümüne eğilmenin gerekliliğini ifade etti.
14 Temmuz 2023

Her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimiz belirtiliyor. İçtiğimiz sudan, yediğimiz balığa ve hatta yemeklerimize koyduğumuz tuza kadar pek çok yiyecek ciddi anlamda mikro plastik içeriyor. Plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz net bilinmiyor. Ancak erken çalışmalar, plastiğin metabolik rahatsızlıklar ve sinir sistemi üzerinde toksik ve kanserojen etkiler için potansiyel risk taşıdığını gösteriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin hayatımızdan çıkarılması öneriliyor.
10 Ekim 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) verileri bu iddiayı çürütüyor. Soylu, 2020'de 309 kadının hayatını kaybettiğini, 2022 sonunda ise bu sayının 279'a düştüğünü belirtirken, KCDP 2022'de 334 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 245 kadının şüpheli şekilde öldüğünü açıklıyor. KCDP'nin 2020 raporuna göre de, o yıl erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 300 ve şüpheli şekilde ölen kadın sayısı 171.
26 Nisan 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, danışmanlık merkezlerine en çok amfetamin bağımlılığı nedeniyle başvuru yapıldığını açıkladı. Dinç, bağımlılığa toplumda kötü bir alışkanlık olarak bakıldığı için sonuç almakta zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, kadınlar ve erkekler arasındaki bağımlılık oranlarının yakınlaştığını ve kadınların tedaviye katılımının erkeklere göre çok daha düşük olduğunu vurguladı. Yeşilay, 107 danışmanlık merkeziyle ücretsiz hizmet veriyor ve bu merkezlere 1 milyondan fazla kişi başvurmuş durumda.
25 Haziran 2024

İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti. Bu kimyasallar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar yer alıyor. Yüksek sıcaklıklar ve ambalajın türü, kimyasalların gıdaya sızma hızını etkileyebiliyor. Araştırma, geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor.
17 Eylül 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 334 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 245 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların %50'si boşanma aşamasında olan erkekler tarafından hayatını kaybederken, 23 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası kadın cinayetlerinde artış olduğu belirtiliyor. Öldürülen kadınların büyük bir kısmı evlerinde hayatını kaybetti.
2 Ocak 2023

Banu Yelkovan, Türkiye'nin sayılı kadın spor yorumcularından biri olarak, futbol dünyasında karşılaştığı cinsiyete dayalı ayrımcılığı ve bu ayrımcılığın üstesinden gelme yollarını anlatıyor. Mesleğinde erkekler tarafından domine edilen bir alanda çalışmanın zorluklarına değinen Yelkovan, kadınların iş hayatında ve evde karşılaştıkları eşitsizliklere dikkat çekiyor. Ayrıca, kadınların mesleki tanımlamalarda 'kadın' sıfatıyla anılmasının ayrımcılığı pekiştirdiğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2023 raporunu yayınladı. Rapora göre, Mart ayında Türkiye'de 23 kadın cinayeti işlenmiş ve 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınların bir kısmı kişisel kararlar almak istemesi gibi nedenlerle hayatını kaybetmişken, 12 kadının ölüm nedeni tespit edilememiştir. Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin görünmez kılınmasının devam ettiğini ve siyasi partilerin kadın düşmanlığı içeren tutumlarının endişe verici olduğunu belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre, her dört kadından birinde ve her beş erkekten birinde varis ve toplardamar yetmezliği bulunuyor. Araştırma, çoğul gebelik ve çoklu doğumların, yaşın ve meslekte geçen sürenin, ailede hastalık öyküsünün, diyabet ve hipertansiyonun varis ve toplardamar yetmezliği riskini artırdığını gösteriyor. Damar hastalıkları, dünya genelinde ve Türkiye'de ölüm ve sakatlığa yol açan önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Ayrıca çevre kirliliği ve yaşam tarzı faktörleri de damar hastalıklarının gelişiminde etkili olabiliyor.
5 Aralık 2023

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

İYİ Parti lideri Meral Akşener, kadına yönelik şiddetle mücadele kanunu olan 6284 sayılı kanunu savunması nedeniyle parti içinde eleştirilen AKP'li Özlem Zengin'e destek açıkladı. Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma şartları arasında bu kanunun değiştirilmesini talep etmesi üzerine Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'tan itiraz gelmiş ve bu durum parti tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Akşener, kadınların sesini yükselttiği için hedef alındığını ve 6284 sayılı kanunun tartışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
22 Mart 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na (KCDP) açılan kapatma davasının üçüncü duruşmasında, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınların yakınları ve şiddet mağdurları tanık olarak yer aldı. Tanıklar, devletten yeterli desteği alamadıklarını, ancak platformun kendilerine destek olduğunu belirtti. Davanın görüldüğü mahkemede, çeşitli ülkelerin konsolosluk temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından avukatlar da hazır bulundu. Platform, 2010 yılında Münevver Karabulut cinayeti sonrası kurulmuş ve kadın cinayetleri davalarını takip etmekte, ailelerle dayanışma içinde olmakta ve kadınlara yönelik hak ihlallerine karşı kampanyalar düzenlemektedir.
5 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8'inci Aile Şurası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Türk milletinin küresel cinsiyetsizleştirme dayatmalarına boyun eğmeyeceğini belirtti. Aileyi hedef alan en büyük tehdidin, küresel güç odaklarının teşvik ettiği cinsiyetsizleştirme politikaları olduğunu ifade eden Erdoğan, aile yapısının dinamitlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
26 Ekim 2023

Gezi Parkı protestoları nedeniyle 18 yıl hapse mahkum edilen gazeteci ve sinemacı Çiğdem Mater, hapishanedeki kadınların zorluklarına dair bir yazı kaleme aldı. Yazısında, regl olduğunda 'ped' yerine 'tampon' kullanmak istediğini ancak cezaevine gelen erkek kadın doğum doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini belirtti. Gazeteci Rebekka Endler, Twitter hesabından Mater'in yazısını paylaşarak dayanışma mesajı verdi ve Mater'in siyasi ve sanatsal çalışmaları nedeniyle hapsedildiğini ifade etti.
27 Haziran 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023
İşaretlediklerim