Van Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşleri ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını açıkladı. Bu karar, DEM Partili Zeydan'ın seçimi yüzde 55'ten fazla oyla kazanmasına rağmen mazbatasının AKP'li aday Arvas'a verilmesinin ardından kentte başlayan protestoların sonucu olarak alındı. Yasağın 03/04/2024 tarihinden itibaren 17/04/2024 tarihine kadar geçerli olacağı belirtildi.
3 Nisan 2024

Mahmut Övür, CHP ve DEM Parti arasındaki 'kent uzlaşısı'nın aslında PKK'yı meşrulaştırma siyasetine CHP'yi dahil etme çabası olduğunu iddia ediyor. Leyla Zana ve Ahmet Türk'ün CHP'ye oy vermeme çağrılarının etkisiz kaldığını ve DEM Parti'nin Diyarbakır ve Van gibi yerlerde PKK ile iltisaklı adaylar gösterdiğini belirtiyor. Van'da Abdullah Zeydan'ın adaylığı ve mazbatasının geçici olarak verilmemesi üzerine yaşanan olaylar, YSK'nın müdahalesiyle çözüme kavuştu.
4 Nisan 2024

Vanspor ile Ankaraspor arasında oynanması planlanan futbol maçı, Van'da yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle ertelendi. Seçilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatası, Adalet Bakanlığı'nın itirazı sonucu geri alındı ve mazbata, seçimi kaybeden AKP adayına verildi. Bu kararın ardından Van'da çıkan olaylar sebebiyle Türkiye Futbol Federasyonu, güvenlik endişeleri nedeniyle maçı erteledi.
3 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van'da yaşanan mazbata krizine son veren gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, Zeydan hakkında karar veren mahkemenin son kararının 'yok hükmünde' olduğu belirtildi. Bu karar, Van'daki mazbata krizinin çözümünde önemli bir adım olarak görülüyor.
6 Nisan 2024

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine yapılan başkanlık seçimini Arslan kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üyeliğe atanan İrfan Fidan'ın adaylığına iktidar yanlısı üyelerin bile karşı çıktığı belirtilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin 'Erdoğan'ın adayı kaybetti' şeklindeki yorumlarına karşı çıkarak, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız bir kurum olduğunu ve üyelerin hür iradeleriyle seçim yaptıklarını ifade etti.
4 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay belediye başkanı adayı Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğini açıkladı. Bu karar, CHP'nin depremdeki sorumluluğuna rağmen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi üzerine gelen eleştiriler ve halkın tepkisi sonrasında alındı. TİP, Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekilmesinin gerekçesi olarak, Zan'ın kabul edilemez ilişkilere girdiğine dair iddialar ve bu durumun Hatay halkına bir hakaret anlamı taşıdığını belirtti. Zan, iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu savunarak hukuki süreç başlatacağını ifade etti.
17 Mart 2024

Ardahan merkezde yapılan yerel seçimlerde, CHP adayı Faruk Demir'in AKP adayı Yunus Baydar'a 174 oy farkla üstünlük sağladığı seçimlerin yenilenmesi kararı, İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi. AKP'nin oy sayımının tamamlanmasının ardından İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sonucu seçimin 2 Haziran'da tekrarlanmasına karar verilmişti. Ancak CHP'nin üst merci olan İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz kabul edilerek, mazbatanın CHP'li Demir'e verilmesine karar verildi. AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz hakkı bulunuyor.
5 Nisan 2024

Denizli Çal ve Uşak'ta yapılan yerel seçimler sonucunda iktidar partisi dışında bir partiden adaylar belediye başkanı seçildi. Seçimlerin hemen ardından, her iki şehirde de daha önce onaylanmış olan atıksu arıtma tesisi ihaleleri, Devlet Su İşleri tarafından çeşitli gerekçelerle iptal edildi. Denizli Çal'da MHP'den CHP'ye geçiş yaşanırken, Uşak'ta AK Parti'den CHP'ye geçiş oldu. İptal gerekçeleri, ilanla ilgili eksiklikler ve ilana yansıyan hususlarda değişiklik yapılma süresinin geçmesi olarak açıklandı.
5 Nisan 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay belediye başkan adayı Gökhan Zan'ı, seçime iki hafta kala adaylıktan çekti. Bu kararın arkasında, Zan'a ait olduğu iddia edilen ve 'kirli pazarlık' içeren bir ses kaydının sosyal medyada paylaşılması yatıyor. Zan, kaydın montaj olduğunu ve kendisine kumpas kurulduğunu savunuyor. TİP, Zan'ın açıklamalarını inandırıcı bulmayarak adaylığını geri çekti. Zan ise bu durumu bir kumpas olarak değerlendiriyor ve işin içinde diğer siyasi figürlerin de olduğunu öne sürüyor.
18 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van ilinde yaşanan ve kamuoyunda geniş yer bulan mazbata krizine müdahale ederek, daha önce elinden alınan mazbatayı DEM Parti'ye geri verdi. Bu karar, Van'daki yerel yönetimlerle ilgili belirsizliği sona erdirdi ve DEM Parti'nin seçim zaferini resmi olarak tanıdı. YSK'nın bu adımı, ilgili taraflar ve genel kamuoyu tarafından dikkatle takip edildi.
3 Nisan 2024

AKP, az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Örneğin, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verildi. Ancak, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi ve CHP'nin İstanbul'daki benzer itirazlarından biri kabul edilirken diğeri reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun devreye girmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

AKP'li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'emriyle' milletvekili olmak için belediye başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Sayan'ın istifası AKP genel merkezinde krize neden olduğu iddia edilirken, Sayan bu kararı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda aldığını belirtti. Sayan, daha önce ulusal siyasete atılmak istediğini ve milletvekili adayı olmayacağını söylediğini ifade etti.
17 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay belediye başkan adayı Gökhan Zan'ın adaylıktan çekilmesi sürecine dair ayrıntıları paylaştı. Zan, sosyal medyada paylaşılan ve kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, AKP'den 5 milyon dolar ve TRT'de pozisyon istediği duyulmuş, ancak kayıtların montaj olduğunu iddia etmişti. Şık, Zan'ın kayıtların yargıya taşınmasından kaygılandığını ve sadece haberleşmenin gizliliğini ihlalden suç duyurusunda bulunmak istediğini belirtti. Adli bilişim ve siber güvenlik uzmanlarından alınan rapor, kaydın kesintisiz ve manipüle edilmemiş olduğunu gösterdi.
26 Mart 2024

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, mevcut belediye başkanı ve CHP'nin belediye başkanı adayı Zeki Bilgin ile meclis üyesi adaylarının listesi, belirlenen süre olan dün saat 17:00'den 8 dakika geç teslim edildiği için ilçe seçim kurulu tarafından kabul edilmedi. Bazı siyasi parti temsilcilerinin talebi üzerine toplanan Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu, CHP'nin aday listesinin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle listeyi reddetti. Bu durum üzerine CHP'li ilçe başkanı, aday listesini seçim kuruluna teslim etmeyerek istifa etti.
21 Şubat 2024

AKP'li avukat Ercan Ezgin, daha önce partinin Siyaset Akademisi sınavında derece yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan plaket almıştı. Ancak bu dönem milletvekili adaylığı için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Ezgin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, partisine Diyarbakır'da zor dönemlerde hizmet ettiğini ve tehditler aldığını belirterek, Hulki Cevizoğlu'nun aday gösterilmesine gönderme yaparak kendisinin değer görmediğini ifade etti. Hulki Cevizoğlu ise son dönemde iktidar savunuculuğu yaparak AKP'den İstanbul 1'inci bölge 6'ıncı sıradan aday gösterilmişti.
11 Nisan 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayları olarak eski Meclis grup başkan vekili Meral Danış Beştaş ve eski milletvekili Murat Çepni'yi gösterdi. Ancak, partinin bu adayları zamanında seçim kuruluna bildirmediği iddiaları ortaya atıldı. DEM Parti, yapılan bu iddiaları reddederek, başvurularının zamanında yapıldığını ve spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Parti, spekülasyonların giderilmesi sorumluluğunun İl Seçim Kurulu'nda olduğunu ifade etti.
20 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Gökhan Zan, adaylıktan çekilmediğini açıkladı. Bu açıklama, TİP'in Zan'ın adaylığını 'partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair iddialar' nedeniyle geri çektiğini duyurmasının ardından geldi. CHP'nin mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı depremdeki sorumluluklarına rağmen yeniden aday göstermesi eleştirilmiş, bu durum TİP'in Zan'ı aday göstermesine yol açmıştı.
18 Mart 2024

Başak Demirtaş, DEM Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı beyanını geri çektiğini duyurdu. Açıklamasında, adaylık beyanının başvuruya dönüşmemesi konusunda partisiyle ortak görüş birliğine varıldığını belirtti. İsmail Saymaz'ın yazısına göre, bu kararın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan eşi Selahattin Demirtaş ve DEM Parti tarafından alındığı anlaşılıyor. Selahattin Demirtaş, eşinin aday olmayacağını belirten bir mektup yazarak bu kararı DEM Parti'ye bildirmiş.
8 Şubat 2024

Ahmet Türk, 11 gün sonra yapılacak seçimler sonrasında DEM Parti'nin kazanacağı belediyelere kayyum atanmayacağına inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise DEM Parti'nin dışarıdan emir aldığını ve şehirleri yönetemeyecek isimleri aday gösterdiğini iddia etti. Barış Pehlivan, DEM Parti içinde yapılan görüşmelerde, parti üyelerinin çoğunluğunun kayyum politikasının sona erdiğine inandığını ve toplumun artık bu uygulamaya rıza göstermeyeceğini belirttiğini aktardı.
20 Mart 2024

Iğdır'ın Tuzluca Belediyesi'nde yapılan seçimleri CHP kazanmasına rağmen, adayın seçilme yeterliliği olmadığı iddiasıyla mazbata AKP'nin ikinci sıradaki adayına verildi. Benzer bir durum Van'da yaşanmış, ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) krizi çözmüştü. Bu kez YSK, mazbatayı AKP'ye verme kararı aldı. CHP, karara 'tam kanunsuzluk hali' olduğu gerekçesiyle olağanüstü itirazda bulundu. CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, adayları hakkında herhangi bir hukuki engel olmadığını, YSK'nın kararının hukuksuz olduğunu belirtti.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim