Birleşmiş Milletler, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Saldırılar nedeniyle şimdiye kadar 28 bin 858 Filistinli hayatını kaybetti, 68 bin 677 kişi yaralandı. Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki insanların kıtlığın eşiğinde olduğu ve güvenli sığınak bulunmadığı belirtildi.
17 Şubat 2024

Brezilya, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar nedeniyle Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer'i 'istişareler' için geri çağırdı. Brezilya'nın İsrail'deki diplomatik temsilciliği, maslahatgüzar seviyesinde hizmet vermeye devam edecek. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini 'soykırım' olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lula da Silva'nın sözlerine tepki gösterdi ve 'kırmızı çizginin aşıldığını' belirtti.
29 Mayıs 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen 1967 tarihli anlaşmayı iptal etti. Bu karar, UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Filistinliye sağladığı yardımları etkileyecek. İsrail, UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklayan iki yasa tasarısını meclisten geçirdi ve bu yasalar kapsamında UNRWA'nın İsrail'de herhangi bir temsilcilik açması veya hizmet vermesi yasaklanıyor. Avrupa Komisyonu, İsrail'den bu yasağı kaldırmasını talep etti.
4 Kasım 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu'da çatışmaların genişletilmesini kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. Guterres, yazılı açıklamasında, bölgede bir gerginliğin diğerini takip ettiğini ve buna artık bir son verilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlediği ve İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlattığı bir dönemde geldi. Guterres, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın sağlanması gerektiğini vurguladı.
1 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail tanklarının Lübnan'ın güneyindeki BM barış gücü üssüne zorla girdiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'ye UNIFIL barış gücü askerlerinin Lübnan'dan tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Olayda 15 BM askeri hafif yaralandı ve İsrail'in bu tür ihlallerinin uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi. Türkiye dahil 34 ülke, İsrail'in saldırılarını kınayan bir bildiri yayınladı.
13 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar verilmesini talep eden karar tasarısını büyük çoğunlukla onayladı. Oylamada 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 'Evet' oyu kullanıldı, 25 ülke çekimser kaldı, 9 ülke ise 'Hayır' oyu verdi. Karar, Filistin'in BM Şartı'nın 4'üncü maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiğini belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu konuyu olumlu şekilde değerlendirmesi tavsiye edildi.
10 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e desteğinin sivilleri ve yardım görevlilerini korumak için somut adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtmesinin ardından, İsrail başbakanlık ofisi Erez geçişinin insani yardımlar için yeniden açılacağını duyurdu. İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden ve Kerem Şalom sınır kapısından geçici olarak insani yardım ulaştırılmasına izin vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin İsrail'in bu adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'den beklenen değişikliklerin görülmemesi halinde ABD politikasında değişiklik olacağını belirtti.
5 Nisan 2024

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024

İsrail Meclisi, 18 Temmuz'da aldığı kararla Filistin Devleti'nin kurulmasını İsrail için varoluşsal tehdit ilan etti. Bu karar, Oslo Anlaşması'nın sonunu getirdi ve Filistin Özerk Yönetimi'nin İsrail işgali altındaki bölgelerde belediyenin ötesine geçemeyeceğini belirtti. Alp Altınörs, Filistinlilerin devlet hakkını sağlayacak yeni ve adil bir anlaşmanın İsrail'e dayatılması gerektiğini savunuyor.
27 Temmuz 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant için savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Bu karar, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonları ve sivil kayıplarına yönelik iddialar üzerine alındı. Kararın uluslararası diplomatik ilişkilerde önemli yankıları olması bekleniyor.
20 Mayıs 2024

Mehmet Metiner, İsrail'in Gazze'deki Refah bölgesine yönelik saldırılarını ve bu saldırılar karşısında İslam ülkelerinin sessiz kalmasını sert bir dille eleştirdi. Metiner, İslam ülkelerinin bu duruma seyirci kalmasını İslam'ın izzetine aykırı bulduğunu belirtti. Ayrıca, bu ülkelerin yöneticilerinin İslam dinine mensup olmalarına rağmen yönetimlerinin İslami olmadığını vurguladı. Metiner, Filistin topraklarının yıllardır işgal altında olduğunu ve Gazze'de soykırım yaşandığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Mısır'ı suçladı. Smotrich, Mısır'ın Hamas'ın silahlanmasında büyük bir rol oynadığını ve 7 Ekim'deki saldırılardan dolayı büyük sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası görüşmeleri için Kahire'ye temsilci gönderilmemesi çağrısında bulundu ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın Kahire'ye gönderilmesi yerine Gazze'ye saldırıların devam etmesini savundu. İsrail devlet televizyonu, esir takası görüşmeleri için İsrail'in Kahire'ye heyet göndermesi konusunda Tel Aviv'de istişarelerin sürdüğünü bildirdi.
12 Şubat 2024

İsrail Meclisi, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) İsrail'deki faaliyetlerini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Bu gelişme üzerine Ürdün, Arap Birliği'ni acil toplantıya çağırarak İsrail'in kararına karşı ortak bir Arap tutumu belirlenmesini talep etti. Birleşmiş Milletler ve Avrupa ülkeleri, UNRWA'nın bölgedeki insani yardım çalışmalarının önemine dikkat çekerek karara tepki gösterdi. Almanya ve Avrupa Komisyonu, İsrail'den yasayı geri çekmesini istedi.
29 Ekim 2024

Kolombiya, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını gerekçe göstererek kömür ihracatını durdurma kararı aldı. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, kararını sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu ve Filistinli çocukların öldürülmesinde Kolombiya kömürünün kullanılmasını istemediklerini belirtti. Kararname resmi gazetede yayınlandıktan beş gün sonra yürürlüğe girecek. Hamas, Kolombiya'nın bu kararını memnuniyetle karşıladı ve İsrail'e karşı cesur tutumunu takdir etti.
19 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze'deki işgalini Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetmesi üzerine Lula'yı 'istenmeyen kişi' olarak ilan ettiğini açıkladı. Bu açıklama, Lula'nın sözlerinin 'ciddi bir Yahudi karşıtı saldırı' olarak değerlendirilmesinin ardından geldi. Katz, Brezilya'nın İsrail Büyükelçisinin Yahudi Soykırım Anıt Müzesi Yad Vashem'e çağrıldığını duyurdu ve Lula'nın özür dileyip sözlerini geri alana kadar bu statüde kalacağını belirtti.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim